Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

SDHL

SM Final 2023/2024

Vi närmar oss med stormsteg SM-Finalen för årets säsong och denna gång spelas finalen mellan flerfaldiga mästarinnorna och MoDo Hockey med nedsläpp imorgon fredag klockan 18.05 i Hägglunds Arena…

Efter att Luleå HF besegrat Frölunda HC med 3-0 i matcher (0-1, 4-1 6-1) så har laget återigen tagit sig till SM-Final och jagar sitt sjunde SM-Guld. I Finalen så ställs laget mot MoDo Hockey som efter nästan ett decennium åter tagit sig till SM-final genom att ha besegrat föregående års SM finalist Brynäs IF med 3-1 i matcher (2-1, 5-3, 3-2, 0-2).

Inför finalen brukar det alltid talas om favoritskap och att det ena laget är favoriter och det andra laget är underdogs… detta lägger vi ingen större vikt i då båda lagen tagit sig till SM-final och kommer istället att gå in något fördjupat kring de två lagens förutsättningar att gå vinnande ur finalserien.

Luleå HF har under en lång tid varit det dominerande laget i svensk damishockey och har år efter år vunnit såväl grundserien som slutspelet och har därmed kunnat titulera sig Svenska mästarinnor hela 6 gånger hittills. men för varje år som gått så har några av de övriga lagen i serien närmat sig något och mästarinnorna har fått slita betydligt hårdare år efter år för att försvara sin titel och mycket talar för att det kommer att bli än tuffare även denna gång, när MoDo Hockey ska ge sig an de svenska mästarinnorna!

Utmanarna MoDo Hockey slutade tvåa i grundserien efter att ha spelat hem hela 73 poäng på sina 36 spelade matcher, vilket ger dem ett snitt på något mer än 2 poäng per spelad match och som är ett tydligt tecken på att de varit starka som lag genom hela säsongen. Väl i slutspelet ställdes laget mot SDE HF i kvartsfinalen, vilka man besegrade med 3-0 i matcher efter resultaten (3-4, 5-1, 1-0). Efter att ha besegrat SDE stod det klart att laget skulle få möta Brynäs IF (som spelat 3 raka Sm-finaler) i semifinalen och mycket talade för att det skulle bli en tuff och tight matchserie då alla lagens möten i grundserien avgjorts på straffar eller i förlängning. Men MoDo visade sig vara det starkare laget och vann matchserien med 3-1 i matcher efter att man förlorat första matchen tog man 3 raka vinster och SM finalplatsen var säkrad. Det som kännetecknat laget under säsongen och framförallt under slutspelet är att det är ett ”tight” lag som verkligen spelar för varandra och där alla spelare tar sitt ansvar och sköter den arbetsuppgift de har på isen utifrån bästa möjliga förmåga. Ett tydligt exempel på detta är att laget endast har släppt in 11 mål på sina 7 spelade slutspelsmatcher vilket ger dem ett snitt på 1.57 insläppta mål per match. Utöver detta har laget spelat en fartfylld hockey med konstant rörelse och en av nycklarna till framgångarna i Semifinalerna mot Brynäs IF var just lagets frenetiska skridskoåkning och forechecking. Men för att vinna matcher så krävs det mer än bara ett bra målvaktsspel och bra skridskoåkning… det gäller ju att göra mål också! På sina 7 spelade matcher har laget gjort 21 mål, vilket ger dem ett snitt på 3 gjorda mål per match och lagets främsta spelare poängmässigt har varit Lina Ljungblom (7 mål och 2 assist) Adela Sapovalivova (0 mål och 6 assist) samt Ebba Hedqvist (1 mål och 4 assist) och Wilma Sundin (3 mål och 1 assist). Dessa spelare har varit något mer framträdande än övriga spelare, men ytterligare en av lagets styrkor är att de har fler producerande spelare än så och för att nämn några så har även Mira Hallin, Viktoria Klimek och Taylor House gjort 4 poäng vardera under slutspelet.

Luleå HF:s väg till SM final har varit något kortare än MoDo Hockey:s, men i slutändan bara 1 match kortare (bortsett alla övertidsperioder MoDo spelat). Luleå har tagit sig till SM final genom att först besegra Leksands IF med 3-0 i matcher i kvartsfinalen efter resultaten (2-4, 5-2,4-0) för att sedan ta sig an årets nykomling Frölunda HC i Semifinalspelet. Laget visade dock ingen pardon mot nykomlingen och vann även semifinalserien i tre raka matcher efter resultaten (0-1,4-1,6-1) och därmed var finalplatsen säkrad. Även Luleå HF har visat upp en brilliant defensiv och ett fantastiskt målvaktsspel under slutspelet och har endast släppt in 6 mål på de 6 spelade slutspelsmatcherna, vilket ger dem ett snitt på 1 insläppt mål per spelad match. Men som tidigare nämnt så behöver man ju också göra mål för att vinna matcher! Och det är något som Luleå HF verkligen gjort hittills i slutspelet, hela 24 stycken närmare bestämt vilket ger dem ett snitt på 4 gjorda mål per match! De spelare som utmärkt sig mest under slutspelet produktionsmässigt är Noora Tulus med sina 4 mål och 8 assist, Petra Nieminen 3 mål och 9 assist samt Emma Nordin med sina 3 mål och 4 assist. Precis som MoDo Hockey har Luleå HF fler producerande spelare och en fantastisk bredd på sitt lag och spelare som Viivi Vainikka (5 mål 1 assist, Jenni Hiirikoski (1 mål 5 assist och Jenna Pirttijärvi (2 mål 3 assist) är värda att lyfta fram.

Med ovan nämnda parametrar och statistik tyder det mesta på att det kommer att bli en fantastisk SM final matchserie som kommer att bjuda på såväl flertalet mål som en fysisk och tuff batalj lagen emellan. Ser vi sedan på hur det har sett ut under säsongen då lagen har spelat mot varandra, har Luleå HF ett litet försprång då de vunnit 3 av de 4 tidigare mötena under grundserien. Men slutspel är slutspel och det är en helt annan sak jämfört med grundseriespel.

Inbördes möten under säsongen

MatchResultat
Modo Hockey – Luleå HF2-3
Luleå HF – MoDo Hockey5-2
MoDo Hockey – Luleå HF4-2
Luleå HF – MoDo Hockey6-3

Damhockey.se önskar de båda finallagen stort lycka till och må bästa lag vinna!