Connect with us
Slide Background
01. Slide Background
Every slide includes a background, which can be a picture or solid color.
Step 1

To change the background click on the label bar and in the layer window select the style tab.

Step 2

Choose a source from the background top tab then upload an image or pick a background color.

Build & Design
02. Build & Design
Build any layout with layers and customize your designs limitlessly.
Step 1

To add a layer, click the green plus button in the left sidebar and select the type of layer.

Step 2

Select any layer and you can edit its content and style properties in the layer window.

DAMHOCKEY

Dags att rita om damhockeykartan???

Vi är mitt i ett brinnande slutspel där sexfaldiga SM-guld vinnarna Luleå HF på fredag ger sig in i ytterligare en finalserie då de denna gång ställs mot MoDo Hockey, som för första gången på 10 år återigen tagit sig till final i SDHL… parallellt med SM slutspelet har kvalserien till SDHL avgjorts, där Skellefteå AIK besegrade AIK (Solna) med 2-0 i matcher och därmed kvalificerat sig för Spel i SDHL för säsongen 2024/2025, medan HV71 såg till att försvara sin SDHL plats genom att besegra ett tappert kämpande Södertälje SK med 2-0 i matcher.

Utöver det som händer på hemmaplan, har det under året även startats en professionell damhockeyliga (PWHL) som har som syfte att tjäna som damernas motsvarighet till herrarnas NHL!

Detta tillsammans med mycket annat skapar mycket tankar och funderingar om hur framtiden för Svensk damhockey kommer att se ut och det är med det i åtanke som ligger till grund för detta inlägg!

Nog för att det i dagsläget bara finns 6 deltagande lag i den nystartade proffsligan PWHL och att det därmed inte varit allt för många spelare från SDHL som färdats över Atlanten ännu för att pröva lyckan, men med facit i hand ser det inför framtiden ut som att det kommer att bli fler och fler av artisterna och de svenska spelarna i SDHL som kommer att bege sig iväg på detta äventyr. Vi kan inte heller i vår vildaste fantasi intala oss annat än att PWHL dessutom har som mål att utöka antalet deltagande lag för varje säsong som går, vilket också pekar på att det kan bli ett rejält spelartapp i SDHL som i dagsläget ses som en av världens högst rankade ligor.

Utöver denna faktor så finns det också redan nu vetskap om att flertalet av de yngre ”toppspelarna” från SDHL kommer att åka och spela collegehockey och studera i olika delar av Nordamerika samtidigt som numerären för spelare som eventuellt kommer tillbaka från sina collegeäventyr inte är lika stor, vilket även det blir en negativ siffra i spelarunderlaget för ligan. Sist men inte minst finns det ytterligare risk att någon/några spelare väljer att lägga skridskorna på hyllan av olika anledningar som exempelvis ålder, annan arbetslivskarriär eller dylikt.

Med dessa faktorer (och säkerligen ytterligare någon/några) i åtanke blir med största sannolikhet den/de kommande säsongen eller säsongerna en rejäl utmaning för föreningarna och dess sportchefer gällande att få ihop såväl slagkraftiga lag som att överhuvudtaget få ihop numerären av spelare för att fylla sina ”rosters”.

Detta för oss naturligt över till den nationella andraligan – NDHL som av ovanstående orsaker kanske kommer att få det ännu tuffare än SDHL gällande att få ihop lag, då det förmodligen kommer att bli så att SDHL kommer ”tvingas” rekrytera ännu fler spelare från NDHL än tidigare år och att ligan då kommer att urholkas rejält. Självklart kan detta även ses som en positiv situation då det ges mer utrymme och att chanserna ökar för de unga talangerna som finns i landet att få/ta en plats i något av SDHL lagen! men vi tycker fortsatt dock att det ser ut att kunna bli väldigt negativt mot just NDHL.

Med detta som grund ställer vi oss därför frågan – Är det dags att rita om damhockeykartan?

För att försöka finna något sätt att kunna vända den eventuella negativa utvecklingen som det skulle kunna få som påföljd, så känns det verkligen som att den svenska damhockeykartan kommer att behövas ritas om… och att såväl serieupplägg som serieindelning kommer behövas att ses över inom det närmsta för att skapa bästa möjliga förutsättningar för både SDHL som NDHL.

I skrivande stund består SDHL av 10 lag som är utspridda över hela landet medan NDHL har bestått av 4 stycken serier med totalt 27 deltagande lag fördelat geografiskt enligt följande

Södra Damettan7 lag (varav 2 Danska lag)
Västra Damettan8 lag
Östra Damettan7 lag
Norra Damettan5 lag

I och Med Skellefteå AIK´s avancemang till SDHL innebär detta att det i slutändan bara finns 4 lag kvar i Norra damettan, där det under damhockeyallsvenskan även blev som så att Timrå IK drog sig ur, vilket ger oss 3 lag kvar i serien i skrivande stund (IF Björklöven, Modo 2 och Luleå HF 2). Av de återstående lagen är det endast IF Björklöven som har möjlighet att kvala sig upp till SDHL då de andra två föreningarna redan har varsit representationslag i SDHL.

Samtidigt tillkommer AIK till den Östra damettan då de degraderades till NDHL… men då det enligt tävlingsreglerna är bestämt att en förening endast får ha ett representationslag per serie så ändrar det inte numerären för Östra damettan som fortsatt förblir 7 lag (och vad som händer med AIK 2 återstår att se). I serien finns även SDE 2 som inte kan kvalificera sig till SDHL då de redan har ett representationslag där och därmed har serien 6 lag som kan kvalificera sig till SDHL kommande säsong.

Västra damettan hade inget lag som kvalificerade sig eller degraderades och därmed bör den förbli intakt även till kommande säsong om inget unikt händer på vägen. Serien innehåller dock Brynäs 2 och Leksand 2 som redan har representationslag i SDHL och därmed inte kan kvalificera sig för SDHL, vilket lämnar 6 lag kvar som tävlar om att kvalificera sig till högre serie (där Falu IF och Färjestads BK var de 2 lag som båda spelade semifinal i playoffet till SDHL denna säsong)

Södra Damettan är något unik, då den innehåller 2 danska lag (som enligt tävlingsbestämmelserna inte får kvala till SDHL) och utöver detta har Linköping HC 2 spelat i den södra serien, vilka även de redan har ett lag i SDHL och inte kan kvalificera sig till SDHL och därmed har serien 4 lag som tävlar om kvalplatserna.

Med denna genomgång av NDHL i sin helhet anser vi att det är av största vikt att kika över serieindelningen för ligan och på så vis finna en bättre och rättvisare modell för de 17 deltagande lag i damettan som har möjlighet att kvalificera sig för kvalspel till SDHL!

Exakt hur denna nya ritning av hur damhockeykartan ska se ut kan vi självklart inte säga på rak arm och vi har full förståelse för att det finns flertalet faktorer som påverkar huruvida det är genomförbart eller ej och där den största och vanligtvis mest problematiska faktorn Ekonomi finns med i bakhuvudet!

Men vi tänker i alla fall komma med ett förslag/ tanke om hur det skulle kunna se ut.

SDHL – Borde utöka antalet lag i ligan och vi anser det vara rimligt att då utöka till 12 eller 14 lag. följande förslag baseras på att ligan utökas till 14 lag utifrån säsongens (2023/2024) ranking där lag 13 och 14 i så fall tillfrågas om intresse för deltagande i ordningen: 1. Färjestad BK 2.Falu IF 3. Malmö Redhawks 4. Rögle BK för att fylla de återstående platserna.

AIKLuleå HF
Brynäs IFMoDo Hockey
Djurgårdens IFSDE HF
Frölunda HCSkellefteå AIK
HV 71Södertälje SK
Leksands IF(Färjestad BK)
Linköping HC(Falu IF/Rögle BK/ Malmö)

Därefter delas lagen upp i 2 geografiskt indelade Serier – Norra och Södra (7 lag i varje serie) där lagen i respektive serie möter varandra 4 gånger (2 hemmamatcher och 2 bortamatcher) under höstsäsongen samt spelar 2 matcher mot vardera lag från den andra serien (1 hemmamatch och 1 bortamatch) på vårsäsongen, vilket skulle ge totalt 38 matcher för varje lag. seriefördelningen skulle kunna se ut som nedan.

NorraSödra
Skellefteå AIKFrölunda HC
Luleå HFHV 71
MoDo HockeyLinköping HC
Brynäs IFDjurgårdens IF
Leksands IFSödertälje SK
SDE HFAIK
(Falu IF/Färjestads BK)(Färjestads BK/Malmö/Rögle)

De vinnande lagen från respektive serie är sedan direktkvalificerade till kvartsfinal medan de återstående 12 lagen gör upp om kvartsfinalens återstående 6 platser genom möte Hemma/Borta (vid 1-1 i matcher målskillnad, mest gjorda mål på bortaplan osv)

2:an Norra – 7:an Södra
3:an Norra – 6:an Södra
4:an Norra – 5:an Södra
5:an Norra – 4:an Södra
6:an Norra – 3:an Södra
7:an Norra – 2:an Södra

Därefter slutspel Bäst av 5 matcher utifrån ranking för vinnarna medan förlorande lag startar en kvalserie där alla 6 lagen möter varandra 2 gånger (1 hemmamatch och 1 bortamatch). de 2 lägst rankade lagen från kvalserien åker ur SDHL.

NDHL – Behöver lägga fokus på de lag som har möjlighet att kvalificera sig för spel i SDHL och för att skapa en mer slagkraftig modell föreslår vi 2 serier istället för som tidigare 4 serier (Södra och Norra)

SödraNorra
Karlskrona HKIF Björklöven
IF Troja-Ljungby(Falu IF)
(Färjestads BK)Team Uppsala
(Malmö Redhawks)Hammarby IF
(Rögle BK)Haninge Anchors
Örebro HKHedesunda
Västerås IKSHK Hockeyklubb
Mora/HälleforsTimrå IK
(eventuella extra lag)(eventuella extra lag)

Indelningen av lagen går naturligtvis att göra annorlunda och något mer optimalt rent geografiskt och bör därmed ses som det förslag det är! Samtidigt påverkas indelningen beroende på vilket/vilka lag som eventuellt skulle tacka ja till en SDHL plats samt vilka lag som spelat i division 2 som vill upp med mera.

Men om vi utgår ifrån att vardera serie har 8 lag där lagen möts 4 gånger (2 hemmamatcher och 2 bortamatcher) så innebär det 28 matcher/lag under höstsäsongen. Därefter spelar lagen 1 hemmamatch och 1 bortamatch mot lagen från den andra serien. Topp 4 från respektive serie går vidare till kvalserie där lagen möts 2 gånger (1 hemmamatch och 1 bortamatch) för kvalspel till SDHL där topp 2 kvalificerar sig till SDHL spel, medan övriga 4 lag från respektive serie spelar fortsättningsserie Södra och Norra och möter varandra 4 gånger till (2 hemmamatcher och 2 bortamatcher).

Det skulle även fungera att göra 3 NDHL serier (Södra, Mitt och Norr) med extra hänsyn till föreningarnas ekonomi! Det skulle däremot kunna bli något mer orättvist rent sportsligt, vilket inte är att förespråka men skulle initialt kunna spara några ytterligare slantar för föreningarna. Ytterligare en aspekt att väga in är att det skulle kunna tillkomma lag från alla regionerna till NDHL som under stundande säsong inte deltagit fullt ut i seriespelet, vilket skulle underlätta en eventuell omstrukturering och geografisk indelning av serierna! Men för att summera det hela anser vi att NDHL bör minska ner till 2 serier alternativt max 3 serier för att det sportsliga ska kunna ligga som grund.

För alla lag som inte kan kvalificera sig till SDHL skapas en egen serie som även skulle kunna vara/ ses som en juniorserie men som inkluderar de danska lagen. För att hålla nere utgifterna så mycket som möjligt är ”Poolspelsmodellen” / Match helger modell turnering att förespråka för denna serie.

Serie HG/Juniorserie
RödovreSDE HF 2
HvidovreAIK 2
Linköping HC 2MoDo Hockey 2
Leksands IF 2Luleå HF 2
Brynäs IF 2

Något behöver göras för att skapa förändring, men inte bara för förändringens skull! utan också för att påvisa för alla föreningar att man ser den eventuella problematiken som kan uppstå inom kort, då det ser ut att dra ihop sig mot tuffa tider för såväl föreningarna som deras ekonomi.

En förändring borde även stärka svensk damhockey generellt, i stunden som annars riskerar kunna generera i motsatt effekt nu när damhockeykartan ritas om globalt!