Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

SDHL

Inför Nedsläpp av SDHL 2023 – 2024

Med mindre än två dagar kvar till nedsläpp för SDHL säsongen 23/24 har det traditionsenligt blivit dags för en klassisk Inför artikel för att ge er en indikation på hur det ser ut i de olika lagen inför årets säsong…

AIK

Klubben har de senaste åren haft det riktigt tungt rent resultatmässigt! vilket självklart har sina förklaringar inte minst bör man ha i tanken den generationsväxling som laget genomgått de senaste säsongerna, men också den turbulens och byte av personal som varit runt laget de senaste åren – denna sortens saker brukar visa sig tydligt rent resultatmässigt. Men skam den som ger sig och det känns som att föreningen återigen är något på spåren och tar steg för steg i rätt riktning gällande sin ”rekonstruktion”.

Trots att det som nämn går åt rätt håll för klubben så tyder mycket åt att det kommer att bli en tuff säsong och att mycket kommer att handla om att försöka ta sig ovanför kvalstrecket och på så vis kunna försäkra sig om fortsatt spel i landets högstaliga. För att lyckas med detta kommer klubben behöva få ordning på sitt spel och allt organisatoriskt mer eller mindre direkt från första nedsläpp av säsongen, då det skulle generera i någon ”gratispoäng” tidigt av säsongen då det kan se lite si och så ut spelmässigt hos lagen. Några faktorer som vi tror kommer bli avgörande för hur laget kommer att prestera under säsongen är Målvaktsspelet – Där Linnea Holterud Olsson och Cami Kronisch kommer att få en stor och relativt avgörande roll i matchernas utgång! Utöver detta så kommer laget behöva en väloljad defensiv där rutinerade Emmy Alasalmi tillsammans med Emily Rickwood och Suzo Matsuya behöver visa vägen och strukturen i form av ledarskap för att få med de andra i backuppsättningen att leverera ett stabilt försvarsspel. Rent offensivt så ser laget något tunt ut, men kan Vilma Nilsson och Isabelle Leijonhielm tillsammans med lagets japanska forwardstrio få snurr på spelet är det inte omöjligt att man kan uppnå den bästa målproduktionen på några år.

Brynäs IF

Har de senaste säsongerna hittat tillbaka till toppen av tabellen och varit det lag som utmanat ordentligt om SM-titeln men bara nästan nått fram och förlorat 2 raka SM-finaler. Laget har inför säsongen tappat några av sina ”superstjärnor”, men har ersatt dem utifrån bästa förmåga. Det är dock inget av nyförvärven som håller ”Lara Stalder klass”, men man har lyckats hitta en betydligt bättre bredd i årets upplaga av laget. Detta kan i slutändan visa sig väldigt positivt, då man kanske inte kommer att vara lika beroende av produktion från enbart en femma.

Vad som måste ses som det mest positiva för laget är att Klara Peslarova – en av ligans bästa målvakter är på väg tillbaka till spel efter skada och operation… I vår värld kommer hennes deltagande fälla ett stort avgörande om vart i tabellen laget kommer att placera sig i grundserien. Laget har en relativt god backuppsättning inför årets säsong, där kapten Maja Nylén Persson kommer behöva att visa vägen och lägga nivån för försvarsspelet och genom detta få med sig spelare som Sara Cajanova och årets intressanta nyförvärv Sini Karjalainen för att hålla en hög och jämn defensiv nivå. Rent offensivt kommer den ständigt producerande Anna Meixner att behöva ta ett stort ansvar och leva upp till förväntningarna om att vara med i ligans poängtopp (trots att hennes ”wing woman” Lara stalder nu inte är med i laget längre). Upptill detta har man några intressanta nyförvär som förväntas stå för den offensiva kraften i form av finska Jennina Nylund, tjeckiska Noemi Neubauerova, den rutinerade danskan Josefin Jakobsen samt korttidskontrakterade ungerskan Fanni Garát Gasparics (som kan komma att lämna laget för spel i PWHL – damernas nystartade proffsliga). Men med dessa som anförare finns det god chans att det kommer att bli ytterligare en målrik säsong för laget.

Djurgårdens IF

Har de senaste säsongerna presterat något varierande och inför kommande säsong har det bytts ut en hel del spelare och det blir därmed ett av de intressantaste och mest spännande lagen att följa rent prestationsmässigt, då det känns som att deras nykonstruktion kan ta dem åt bägge håll…

Något som kommer att bli väldigt avgörande rent resultatmässigt är hur lagets målvakt – Ida Boman kommer att prestera under säsongen, då hon får ses som en relativt solklar första målvakt för laget. Utöver målvaktsspelet så kommer laget behöva sammansvetsa en rejäl defensiv som behövs ledas av de rutinerade backarna Wilma Wäng Germundsson och Emma Forsgren som behöver visa vart nivån ska vara. Tar vi oss sedan en närmre titt på den offensiva delen av laguppställningen så får vi en känsla av att laget kommer kunna hålla en relativt god och jämn nivå rent offensivt över alla fyra forwardslinorna, vilket kommer bli antingen lagets styrka eller fall! Sett till det stora hela så kommer lagets offensiva krafter behövas hänföras av Nicole Hall, kanadensiska Brette pettet och amerikanska Anneke Linser.

Frölunda HC

Är ligans nykomling efter en fantastisk fjolårssäsong där man gick obesegrad igenom såväl grundserien av NDHL som kvalspelet till SDHL. Trots detta är det viktigt att nämna att skillnaden mellan NDHL och SDHL är stor och bara för att det flöt på bra ifjol, kan man inte luta sig mot det när nu SDHL stundar (vilket laget även fått erfara under försäsongen då man sprungit på sina första förluster).

Trots att laget är nykomlingar så har man en laguppställning som ingjuter mod, rutin och massor av ledarskap och talang. Lagets prestation under säsongen kommer dock vara mycket beroende av lagets rutinerade målvakt- kanadensiskan Stephanie Neatby som vi tidigare skådat i SDHL… hon är när hon spelar på topp en av ligans absolut främsta målvakter men kan nu vid återkomsten behöva några matcher för att komma in i SDHL nivå igen, då spelet går betydligt fortare, skotten generellt är betydligt hårdare och mer välplacerade. Men kommer hon upp till sin nivå är hon tveklöst nyckeln till att hamna högt i tabellen.

Den defensiva delen av laget får ses något som lagets akilleshäl då nivån och erfarenheten varierar något, vilket kan skapa obalans och osämja om det vill sig illa! uppsättningen i sig är dock helt ok, men kan behöva ett gäng matcher för att landa i det nya tempot och sättet att spela i högstaligan. Oavsett hur så kommer defensiven behöva ledas och vägvisas av Ebba Strandberg och Kaitlyn Yearwood tillsammans med Felicia Linder för att man ska kunna hitta balans och nivå i försvarsspelet.

Anfall sägs vara bästa försvar och på det offensiva planet presenterar Frölunda en respektingivande offensiv med namn som Hanna Olsson, Michelle Karvinen och Andrea Dalen, kryddat med spelare som Emilia Vesa och Felizia Wikner Zienkiewicz. Med detta som offensiv grund talar mycket för att det kan bli en målrik och kul första säsong för laget i högstaligan… men de dagar som dessa nämnda spelare inte presterar som förväntat, kan det bli raka motsatsen. Så laget är tveklöst i behov av leverans från sina namnkunniga och rutinerade spelare för att man ska hamna på den övre planhalvan av tabellen

HV71

Har under de senaste säsongerna haft svårt att hävda sig och har därmed befunnit sig runt kvalstrecket men där men har överlevt med nöd och näppe gång efter gång. Till årets säsong har man dock lyckats pussla ihop en intressant line-up som kommer kunna ge sig på de ”stora drakarna” emellanåt om alla lagdelar presterar på topp.

På målvaktssidan har man vad som kan vara ligans främsta målvaktspar i finska Anni Keisala och svenska Lina van Noort som båda har en riktigt bra högstanivå, men som samtidigt är något kända för att kunna ”dippa” i prestationen då och då. Men hittar man rätt i tajming i valet av målvakt så kan mycket vara vunnet om den för dagen utsedda målvakten levererar som förväntat.

I defensiven finner vi en bra mix av såväl rutin som talang (trots en relativt ung backuppsättning). Trots detta så är defensiven enligt oss lagets något svagare punkt men som när de levererar som förväntat också kommer att kunna vara lagets ”ryggrad”. Det defensiva spelet kommer behöva ledas av rutinerade Emma Eriksson och Mira Jungåker för att laget skall hitta nivån som behövs och de behöver vara vägvisande gällande struktur och linjer i spelet.

Gällande offensiven så ger den vid första anblick mer att önska men kan samtidigt vara något missvisande då det finns en bra bredd som även har sin spets när det vill sig väl! Spelare som Sanni Hakala, Elin Svensson och Hilda Svensson är förmodligen de som kommer behöva visa vägen för att laget ska lyckas rent offensivt, men när dessa spelare gör det så finns det ytterligare några spelare som kommer kunna vara med i målprotokollet.

Leksands IF

Har börjat hitta tillbaka till att bli ett ”jobbigt” lag att möta och kanske är det denna säsongen som gör att man närmar sig att ta sig tillbaka dithän man en gång var – på övre halvan av tabellen. årets laguppställning ser betydligt mer lovande ut för att detta ska kunna bli sanning jämfört med de senaste åren i alla fall.

Föreningen har lagt en god grund i att man har ett av seriens (i våra ögon sett) bästa målvaktspar i Ellen Jonsson och Emma Polusny, vilka kommer att spela stor roll i vart i serien laget hamnar i slutändan. Så hittar coacherna en bra balans och gör rätt val av målvakt till de olika matcherna blir åtminstone inte vi förvånade om laget kommer kunna ”stjäla” poäng från de lag som förväntas tillhöra topp 4 av serien.

Rent defensivt ser laget relativt stabilt ut på pappret, men man kommer behöva höja nivån på det defensiva spelet och strukturen för att man ska kunna vara med och slåss på riktigt och rent rutinmässigt kommer Ida Press, Nathalie Lidman och amerikanska Taylor Leech behöva visa vägen för vilken nivå på spelet som kommer krävas.

Offensivt har laget en väldigt intressant uppsättning av forwards som på sina bästa dagar kommer att kunna leverera en handfull mål, vilket tveklöst kommer att vara en nyckel till framgång! samtidigt känns det som en uppställning som kommer att leverera en något varierande nivå på sitt spel och därmed kommer lagledningen tvingas jobba hårt för att finna balans i spelet och för att höja lagets lägstanivå, vilken kan bli avgörande vissa matcher med tanke på den tidigare nämnda defensiva nivån.

Linköping HC

Har de senaste åren kämpat med en rekonstruktion, vilket har påverkat de sportsliga resultaten något tillsammans med tränarbyten och ytterligare faktorer som skapat obalans i systemet. Men till kommande säsong har man värvat intressant och liksväl som att nyförvärven kan ta laget tillbaka till övre tabellhalvan, kan de också bli lagets fall…

På målvaktssidan hittar vi ett målvaktspar i form av ständigt utvecklande Ebba Svensson Träff som i år får konkurrens av Selma Luggin som man värvat från Djurgården. Detta målvaktspar kommer tveklöst att bli en viktig faktor för klubben och laget, då deras prestationer i matcherna kommer att vara väldigt avgörande för hur det går för laget.

Defensivt så har laget en duo som utgör lagets defensiva ryggrad i form av Jessica Adolfsson och Ingrid Morset… dessa två med stöd av japanskan Ayaka Hitosato och ungerska Enikó Tóth kommer förmodligen få mycket speltid och kommer vara de som måste bära laget rent defensivt.

Lagets offensiv har kryddats något jämfört med fjolårets laguppställning, då man värvat Sara Hjalmarsson, Lova Blom, tyska Franziska Feldmeier och tjeckiska Kristyna Pátkóva som tillsammans med rutinerade Madelen Haug Hansen och Nara Elia förmodligen kommer att utgöra lagets första två kedjor. Därbakom är det något tunt på forwardssidan rent offensivt, men man har däremot två kedjor ytterligare av forwards som med största sannolikhet kommer ha en något mer defensiv än offensiv roll, vilket kan visa sig vara en lyckad kombination.

Luleå HF

De ständiga finalisterna och guldmedaljörerna de senaste åren i svensk damishockey har återigen visat vad stabilitet och ett gott grundarbete leder till, då de har tappat en hel del spelare men samtidigt utan några större bekymmer funnit fullgoda ersättare till dessa. Laget tvingas som vanligt att bära favoritskapet och är troligtvis fortsatt sina egna största motståndare, men i jämförelse med tidigare år finns det nog ytterligare en eller två utmanare som är sugna på att brotta ner dem från tronen.

Ligans målvaktsgigant Sara Grahn är fortsatt kvar i föreningen och frågan är om det efter denna säsongen inte blir en Målvaktshjälm i guld istället för en klassisk utespelarhjälm… hursomhelst så utgör hon tillsammans med Frida Axell ett fantastiskt bra målvaktspar som ger lugn o ro i arbetet till sina lagkamrater i form av mer eller mindre garanterad trygghet.

Defensiven präglas likt föregående år av magnifika Jenni Hiirikoski som aldrig slutar att förvåna om på vilken världsnivå hon kan prestera på… utöver henne har man en tung kvartett med rutin i form av Anna Kjellbin, Daniela Pejsova, Ronja Savolainen och Tilde Sjödin, som förgylls ytterligare av Astrid Lindeberg.

Lagets offensiv är tveklöst lagets absolut starkaste lagdel, då de mer eller mindre presenterar fyra kedjor där alla kedjor kan producera rejält med mål och det är nog just detta som lagets motståndare fruktar allra mest när det är dags att spela mot mästarinnorna! Men… likväl som det är laget stora ”vapen” kan det också lätt bli lagets stora ”fälla”! då det de dagar som offensiven inte funkar som den ska enkelt kan bli tankar som ” det funkar inte för oss idag, så den andra kedjan får lösa det”, kan det gå troll i det hela och produktionen kan utebli, vilket kan vara förödande i slutändan. Detta bör förvisso inte ske med all den rutin som laget besitter, men man kan aldrig vara tillräckligt säker. När det däremot stämmer i spelet för lagets offensiva del, kommer motståndarna behöva göra åtminstone 5 mål för att vara säkra på att kunna få med sig någon poäng (vilket väldigt sällan bjuds på av varken Sara eller Frida). Vi hoppas därmed att Luleås offensiv mäktar med att hålla en hög nivå underhela säsongen och bjuder publiken på målfyrverkeri.

MoDo Hockey

Har under de senare åren varit i något av en generationsväxling och har därmed bjudit på varierade resultat från säsong till säsong men börjar nu ha hittat sin väg mot toppen igen men lugna men bestämda steg! nog för att man har tappat några av sina toppspelare år efter år, men man har också gjort ett bra scoutingarbete att konstant finna ersättare till sina tapp… så verkar det ha blivit även i år och när man kikar på truppen är MoDo hockey tveklöst ett av de lag som ska bli mest intressant att följa under säsongen.

På målvaktssidan har man värvat in Schweiziska Andre Brändli som tillsammans med Lisa Jönsson kommer att vara ett av seriens bästa målvaktspar och de båda kommer att kunna ge övriga i laget en bra och lugn arbetsmiljö vilket kommer att vara en viktig pusselbit i hur laget kommer att prestera under säsongen.

Det som kan tyckas bli något av lagets akilleshäl må vara den defensiva delen av laget, då den i sig inte är vidare charmig rent namnmässigt, men det går lätt att bedra sig – trots att man inte finner några ”superstjärnor” bland MoDo´s backar, besitter den en enorm rutin och detta har man också kryddat till lite extra i form av norska Iris Grini, amerikanska Emma Seitz och tjeckiska Aneta Tejralova för att nämna några… sist men inte minst bör kapten Ebba Berglund nämnas och lyftas upp som den som kommer behöva ”styra skeppet”!

Offensivt så tycker vi att man har fått ihop en mycket intressant laguppställning, där laget kommer att ha 4 kedjor som alla mer eller mindre kommer att kunna stå för målproduktion men samtidigt vara väldigt jobbiga att möta i form av stark skridskoåkning och en fysisk bra grundkapacitet. Den som kommer att behöva hänföra laget är kanske inte så förvånande Lina Ljungblom som år efter år lyfter sitt spel till nya höjder och som tack vare det även blev draftad till PWHL som förmodligen blir hennes hem efter denna säsong. Vid sidan av henne har man värvat amerikanska Taylor House, kanadensiska Abby Moloughney, kanadensiska Lauren Bellefontaine som kommer att tillföra ytterligare en nivå till MoDos offensiv.

SDE HF

Var under många år en ”överlevare” i serien och som ständigt tvingades kämpa sig kvar genom kvalspel… men under de senaste åren har man funnit stabilitet och blivit ett lag som sakta men säkert klättrat i tabellen och rent spontant så känns det som att utsikterna för att hamna någonstans i mitten av tabellen känns ganska rimliga.

På målvaktssidan har man tagit in Kanadensiska Kate Stuart som bildar målvaktspar med tjeckiska Viktorie Svejdova som båda två håller en ganska bra lägsta nivå och när de presterar som bäst kan vara bland seriens främsta målvakter, så där har klubben en god grund att stå på.

Defensiven känns på förhand väldigt stabil och besitter en hel del rutin, där inte minst Linnea Hedin och Kayleigh Hamers får ses som de som ska sätta nivån. Man har även värvat in ungerska Lotti Odnoga som ska bli intressant att se huruvida hon kommer att hålla på SDHL nivå! med den backuppsättning laget har i skrivande stund bjuds vi på känslan av att SDE i år kommer ha ett tight och tufft försvarsspel som inte låter något eller någon passera dem för enkelt.

På det offensiva planet finns det ungefär lika många utropstecken som det finns frågetecken då det är en hel del nya spelare som ska formeras ihop, vilket kommer bli en rejäl utmaning för såväl lagledningen som för kaptenerna Julie Zwarthoed och Michelle Löwenhielm. Men lyckas de att få ihop gruppen bra så är magkänslan god om att det kan bli lagets målrikaste säsong och därmed också mest framgångsrika säsong på senare år… men drar man åt olika håll kan det också bli deras fall.

Damhockey.se´s ranking av SDHL säsongen 2023/2024

1. Luleå HF
2. MoDo Hockey
3. Brynäs IF
4. Frölunda HC
5. Djurgårdens IF
6. SDE HF
7. Linköping HC
8. HV71
9. Leksands IF
10. AIK

Till alla er som önskar skapa ytterligare lite extra spänning för SDHL vill vi påminna om vår samarbetspartner Dreamleague – Fantasyligan för damerna!

Vi på Damhockey.se ser fram emot en ny härlig säsong och vill önska alla SDHL lagen och dess spelare stort lycka till i jakten på SM- Guldet!