Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

NDHL

Inför nedsläpp av NDHL

Hockeysäsongen närmar sig med stormsteg och det är snart dags för nedsläpp i landets 2 högsta ligor… och för att dra igång säsongen kommer här en inför nedsläpps artikel om NDHL!

NDHL och Damettan södra är den serien som drar igång först av alla då de har nedsläpp redan den 22 september då det spelas 2 matcher (IF Troja Ljungby mot Rödovre Soik och Hvidovre IK mot Linköping HC) och dagen efter spelar Rödovre Soik mot Linköping HC. Därmed känns det rent naturligt att vi avhandlar NDHL och deras serier först i denna införartikel. De övriga NDHL serierna drar igång sitt seriespel den 30:e september.

Damettan Södra

Serien består i år av 7 stycken lag där 2 av de deltagande lagen är från vårt grannland Danmark… Hvidovre IK har under de senaste åren varit deltagare i ligan medan Rödovre Soik är nya i serien och det ska bli spännande att se hur ytterligare ett danskt lag påverkar och kan mäta sig i ligan. Av de deltagande lagen är det dock i slutändan endast 4 av de deltagande lagen som har möjlighet att kvalificera sig till SDHL – IF Malmö Redhawks, IF Troja Ljungby, Karlskrona HK och Rögle BK, där även sistnämnda Rögle BK är nykomlingar i ligan. Serien har i slutändan 3 stycken platser till damallsvenskan som drar igång efter att serien spelats färdigt, vilket i slutändan innebär att de 3 högst placerade lagen av IF Malmö Redhawks, IF Troja Ljungby, Karlskrona HK och Rögle BK kvalificerar sig för spel i damhockeyallsvenskan.

På förhand ser det ut som att mycket talar för att det kommer att bli en rejäl och rivaliserande kamp mellan då båda lagen från Skåne – IF Malmö Redhawks och Rögle BK som kommer att göra upp om att bli det högst placerade laget av lagen som kan kvalificera sig för damallsvenskan, medan småländska IF Troja Ljungby och Karlskrona från Blekinge kommer att göra upp om den sista åtråvärda damallsvenska platsen.

Damhockey.se´s ranking av serien

1. Hvidovre IK
2. Rögle BK
3. IF Malmö Redhawks
4. Linköping HC
5. Rödovre Soik
6. IF Troja Ljungby
7. Karlskrona HK

Damettan Västra

Serien Består i år av 8 lag, där Hedesunda IF är det enda tillkomna laget jämfört med hur serien såg ut ifjol och Brynäs IF som föregående säsong var ett ”snedstreckslag” tillsammans med Sandvikens IK som numera presenteras som enbart Brynäs IF. av de deltagande lagen är det i slutändan endast Brynäs IF och Leksands IF som inte får kvala till högre serie, vilket innebär att serien har hela 6 stycken lag som slåss om 3 stycken så åtråvärda damhockeyallsvenska platserna.

Som det ser ut i skrivande stund så talar mycket för att Färjestad BK fortsatt kommer att vara dominerande i serien då de inför årets säsong satsar rejält för att ta sig hela vägen till SDHL. Där bakom är det något mer av ett ”getingbo” men där fjolårets nykomling Falu IF får ses som största utmanare till seriefavoriterna från Värmland. Om den sista och tredje platsen till damhockeyallsvenskan är det än mer svårt att sia om, då det på förhand ser ut att bli en rejäl uppgörelse mellan de tre lagen Mora IK, Västerås IK och Örebro HK medan vi ser att Hedesunda IF får svårt att mäta sig med dessa 3.

Damhockey.se´s ranking av serien

1. Färjestad BK
2. Falu IF
3. Brynäs IF
4. Leksands IF
5. Örebro HK
6. Västerås IK
7. Mora IK
8. Hedesunda IF

Damettan Östra

Serien består i år av 7 stycken lag Där SHK Hockey Club och Team Uppsala HC är nya för säsongen. SHK har de senaste säsongerna spelat i den västra serien men har av geografiska skäl tillsammans med antalet deltagande lag i de olika serierna ny flyttats till östra serien, medan Team Uppsala HC i slutändan är en ”nykonstruktion av vad som tidigare var Almtuna IS. Av de deltagande lagen i serien har AIK och SDE ingen möjlighet att avancera i seriesystemet, vilket innebär att det i slutändan är 5 stycken lag som slåss om de 3 damhockeyallsvenska platserna.

Seriefavoriten av årets upplaga av serien får tillskrivans Södertälje SK som under de senaste åren tagit sig vidare till damhockeyallsvenskan och playoff spel till SDHL och har i dagsläget det absolut starkaste laget på pappret. Utöver SSK så känns serien väldigt öppen och vi får en känsla av ”alla kan vinna mot alla” känsla när vi blickar över tabellen av de deltagande lagen och deras laguppställningar. Därmed kommer det bli en kvartett av följande lag : Haninge Anchors, Hammarby IF, SHK Hockey club och Team Uppsala HC som kommer att slåss om de återstående 2 damhockeyallsvenska platserna. För att ta någon form av ställning så tror vi att Haninge Anchors kan bli det lag som drar det längsta strået i slutändan av de fyra och kan lyckas knipa till sig den andra så åtråvärda platsen till damhockeyallsvenskan, vilket lämnar Hammarby, SHK och Team Uppsala till att göra upp om den sista damhockeyallsvenska platsen. Denna trio i sig gör det inte enkelt att kunna avgöra om hur slutställningen kommer att se ut och det blir inte lättare av att två av lagen är ”nya” i serien, så vi får helt enkelt vänta och se tills serien är färdigspelad.

Damhockey.se´s ranking av serien

1. Södertälje SK
2. AIK 2
3. Haninge Anchors
4. SHK Hockey Club
5. Hammarby IF
6. Team Uppsala HC
7. SDE HF 2

Damettan Norra

Serien Består i år av 5 stycken lag där Modo Hockey och Luleå HF inte kan avancera i seriesystemet, vilket i slutändan innebär att de 3 övriga lagen Skellefteå AIK, IF Björklöven och Timrå IK per automatik är kvalificerade till spel i damhockeyallsvenskan. Detta upplever vi som något bittert då det hade varit betydligt bättre att ha större konkurrens om att ta sig vidare till en kvalserie! men förhoppningsvis kan det tillkoma ytterligare något lag till serien inom de närmsta åren, vilket kan skapa den önskvärda konkurrensen.

Seriens favoritskap går återigen till Skellefteå AIK som de senaste åren tagit sig nästintill hela vägen till SDHL men som har fallit på mållinjen gång efter gång. De har återigen ett intressant lag på pappret och vill det sig väl är det kanske deras tur i år. Därefter har vi IF Björklöven som gnuggar på år efter år och även dem alltid är med och utmanar i såväl damallsvenskan som i playoff spel till SDHL. Björklöven har inför denna säsongen några intressanta nyförvärv som förhoppningsvis kommer att kunna stärka deras aktier ytterligare något i jakten på en framskjuten tabellplacering och i kampen om en framtida SDHL plats. Timrå IK är det ”färskaste” laget i serien och kommer förmodligen att landa sist i tabellen… men ingen skugga ska falla på dem för det, då de sakta men säkert tar steg för steg för att bygga upp en hållbar verksamhet och ett lag som inom några år ska kunna vara med och slåss om kvalplatserna på en helt annan nivå, vilket är något väldigt positivt för damhockeyn i regionen.

Damhockey.se´s ranking av serien

1. Skellefteå AIK
2. MoDo Hockey
3. Luleå HF
4. IF Björklöven
5. Timrå IK

Damhockey.se vill passa på att önska alla deltagande lag i NDHL – Damettan stort LYCKA TILL! Och ser fram emot en ny NDHL säsong med massor av tuffa och tighta matcher – Let the games begin!