Connect with us

DAMKRONORNA

VM är färdigspelat

Världsmästerskapen är nu färdigspelat och det är med en något sötsur eftersmak som vi nu kommer ut med denna ”analys” om damkronornas prestation under VM…

Turneringen inleddes med match mot Tyskland för Sveriges del och det gick inte riktigt som tänkt… trots att Sverige gjorde sitt första mål redan efter 10 sekunder av första perioden så var det tyskorna som höll i taktpinnen för matchen då Sverige inte fick spelet att stämma riktigt. senare under perioden kvitterade tyskorna till 1-1 vilket blev periodresultatet trots massiv tysk press då Sverige dragit på sig några utvisningar. I början av andra perioden gick sedan Tyskland upp i ledning efter att ha gjort såväl 2-1 som 3-1 innan Sverige återigen kunde skaka liv i matchen med ett reduceringsmål till 3-2. Men glädje blev inte långvarig då tyskorna lyckades göra 4-2 innan perioden va slut. Tredje perioden blev därmed en jakt och kamp om att kunna ta sig tillbaka i matchen, men då Sverige pressade på som mest utnyttjade tyskorna en situation och kunde mer eller mindre avgöra matchen genom att göra 5-2 med 12,5 minuter kvar att spela…vilket tvingade Sverige till att ta ut målvakten och med 5 minuter kvar av matchen gjorde Tyskland 6-2 i tom målbur vilket också blev slutresultatet.

I turneringens andra match stod Ungern för motståndet och det visade sig bli en jämn tillställning. Sverige tog ledningen med 1-0 efter 3 minuters spel och kunde sedan även utöka till en 2-0 ledning några minuter senare… men Ungern gav inte upp för det och reducerade nästan omgående till 2-1 och kunde sedan utnyttja ett powerplay för att kvittera till 2-2. Därefter va det Sveriges tur att få spela powerplay, vilket vi kunde utnyttja för att återigen ta ledningen i matchen då Lina Ljungblom fullbordade sitt hattrick genom att göra 3-2. Detta gav luft under vingarna för laget och Sverige hann även göra 4-2 innan perioden va färdigspelat. Ovan nämnda Lina Ljungblom gjorde sedan andra periodens enda mål och inför den avslutande perioden hade Sverige därmed en betryggande 5-2 ledning. Den tredje perioden bestod av mestadels böljande spel med powerplay möjligheter för båda lagen och det lag som lyckades uttnytja detta bäst var Sverige som med 8 minuter kvar att spela satte definitiv punkt för matchen genom att göra 6-2 i powerplay, vilket också blev slutresultatet.

Sveriges tredje match i turneringen spelades mot ärkerivalen och våra grannar i öst Finland. Det kom att bli en tight och tuff kamp precis som vanligt när lagen möts och sett till det stora hela så blev denna match den match som Sverige presterade som bäst hittills i turneringen… Den första perioden blev mållös trots flertal chanser åt bådadera håll men där målvakterna i de respektive lagen gjorde ett bra arbete. I andra perioden startskede kunde Sverige ta ledningen med 0-1 och innan perioden tagit slut så hade laget även utökat till 0-2 efter att Mira Jungåker gjort mål i Powerplay. Sverige gick därmed till periodvila med en betryggande 0-2 ledning. Efter periodpausen kom finskorna ut som ett nytt lag och det dröjde inte länge av slutakten innan Finland hade reducerat till 1-2 och efter att ha utnyttjat ett numerärt överläge även kvitterat matchen till 2-2… sedan kommer kallduschen för Sverige då Finland bara minuterna efter sitt kvitteringsmål även tar ledningen för första gången i matchen då de gör 3-2 efter cirka 8 minuters spel av slutakten. Sverige försöker resa sig och kommer till en del bra lägen för att kvittera, men en storspelande Anni Keisala i det finska målet ser till att finskorna fortsatt har ledningen. Med lite mer än 5 minuter kvar att spela drar sedan Sverige på sig en 5 minutersutvisning och Finland kan med lite mer än minuten kvar att spela avgöra matchen i powerplay då de gör 4-2 vilket också blir slutresultatet.

I gruppspelets sista match ställs Sverige mot Frankrike och från det att pucken släpps så är det mer eller mindre bara ett lag på plan. Sverige dominerar matchen fullt ut och kan under första perioden införskaffa sig en behaglig 3-0 ledning med flertalet möjligheter för att göra ytterligare mål. I andra perioden fortsätter Sverige att trycka på och laget gör ytterligare 4 mål innan signalen ljuder för periodpaus och inför den sista perioden har Sverige därmed en 7-0 ledning. Den sista perioden av matchen flyter dock inte målgörandet på som tidigare under matchen men Sverige gör 8-0 efter några minuters spel av slutakten innan Frankrike vaknar till och snyggar till siffrorna något genom att göra 2 raka mål och matchen slutar med 8-2 vinst för Sverige.

När gruppspelet är färdigspelat visar det sig att Sverige har hamnat på en 3:e plats i gruppen och kommer därmed ställas mot tuffast tänkbara motstånd – gruppettan från andra gruppen och regerande världsmästarinnorna Kanada.

Dags för kvartsfinal mot hemmanationen Kanada och det är nu vinna eller försvinna som gäller!

Det är ett väldigt taggat Sverige som kommer ut på plan och det syns klart och tydligt att turneringen nu gått in i sitt slutspel. Kanada pressar som förväntat på och i sedvanlig ordning så ”bombarderar” man det svenska målet så fort möjlighete ges, men ett bra och väl samlat svenskt försvar gör det svårt för kanadensiskorna att komma till några riktigt bra möjligheter tillsammans med en lugn och stabil svensk målvakt i form av Emma Söderberg. Till slut lyckas dock kanada att få in pucken i mål och tar ledningen med periodens enda mål då Blayre Turnbull gör 1-0 för sitt Kanada efter dryga 8 minuters spel. I andra perioden tvingar Sverige sina motståndare till att ta några utvisningar och det är vid flertalet tillfällen väldigt nära att Sverige lyckas kvittera matchen i powerplay men pucken vill inte in. Istället drabbas Sverige av en utvisning och Kanadensiskorna utnyttjar situationen att få spela i numerärt överläge och gör 2-0 genom Sarah Nurse ( ett mål som föregicks av en väldigt misstänkt offsidesituation som aldrig videogranskades). Men Sverige vägrar att ge upp och fortsätter kämpa frenetiskt och till slut kommer också det så viktiga svenska målet då Lina Ljungblom reducerar till 2-1 i powerplay med lite mer än minuten kvar att spela av andra perioden. Det svenska reduceringsmålet ger Sverige ordentligt med extra energi och trots att laget under den tredje perioden inte får iväg så många skott på mål så spelar laget med ett stort självförtroende och med en härlig kämpaglöd! Sverige fortsätter att försvara sig väl och tillsammans med en storspelande Emma Söderberg i det svenska målet ser man till att skapa mer och mer frustration hos sina motståndare Kanada då de inte lyckas få in pucken i mål… Med mindre än minuten kvar att spela tvingas sedan Sverige att ta ut sin målvakt i jakten om ett kvitteringsmål och det är inte långt ifrån att Kanada kan göra 3-1 i öppen kasse… men pucken glider utanför och det blir en icing av situationen istället. Med 9 sekunder kvar av matchen gör Sverige ett historiskt mål då laget kvitterar till 2-2 efter att Hilda Svensson rakat in pucken efter en tilltrasslad situation kring det Kanadensiska målet och målet godkänns inte förrän domarna videogranskat målsituationen! Målet godkänns och Sverige har försatt hela arenan och nästintill ett helt land i ett smärre chocktillstånd då man kvitterar till 2-2 och tar matchen till förlängning. Men kanadensiskorna samlar ihop sig och endast efter några minuters spel i förlängningen kan Kanada avgöra matchen då Kanadas matchhjältinna och storspelande Sarah Nurse gör 3-2 målet.

Därmed är Sverige utslaget ur turneringen och nu väntar matcher om placeringarna plats 5-8!

I den första placeringsmatchen ställs Sverige mot Japan som efter gruppspelet kom på femte och sista plats i A-gruppen. Detta blev en tight och tuff match som Sverige till slut lyckades vinna efter att Josefine Bouveng gjort matchens enda mål efter drygt 10 minuter spelade av första perioden.

I och med vinsten mot Japan skulle Sverige återigen ställas mot Finland i matchen om 5:e platsen då Finland enkelt hade besegrat Tyskland med 8-2 i sin placeringsmatch.

Matchen är inte ens minuten gammal innan Sverige tar ledningen genom Anna Kjellbin som assisterats av Lisa Johansson och Sara Hjalmarsson… men detta blir också det enda svenska målet i matchen medan Finskorna utnyttjar ett powerplay i mitten av den första perioden för att kvittera matchen, därefter gör Finland 2-1 i spelminut 7 av den andra perioden och avgör matchen i powerplay då de gör 3-1 med lite mindre än 3 minuter kvar att spela av matchen.

Sverige slutar alltså på en 6:e plats i turneringen och det med en något bitter eftersmak då man i kvartsfinalen var så nära att slå ut finalisten och hemmanationen Kanada… Men med allt relativt färskt i minnet så är det egentligen bara just kvartsfinalsmatchen mot Kanada som bör kommas ihåg och det som laget ska bära med sig till framtida turneringar – då det kan ses som en ”historisk prestation”! Men med detta sagt så är det inte heller något vi kan luta oss tillbaka emot, varje match är en ny match och ska Sverige ta sig framåt och uppåt på världsrankingen så kommer det att krävas en minst lika bra prestation som gjordes mot Kanada i kvartsfinalen i alla landslagsmatcher framöver för att på så vis kunna få kontinuitet och höja prestationsnivån tillräckligt för att kunna vara med och slåss om medaljerna i framtiden.