Connect with us

SM-Final

SM – FINAL

Säsongen börjar närma sig sitt slut och vi har nu kommit fram till det mest spännande ögonblicket av SDHL nämligen SM-finalen…

Årets SM-finalserie blir en repris av fjolårets då matcherna kommer att spelas mellan Luleå HF och Brynäs IF i en matchserie i bäst av 5 matcher, så först till 3 segrar gäller för att få höja SM-bucklan!

Sett till det stora hela så känns det som att årets SM-final skiljer sig något på så vis att inför fjolårets SM-finalserie så var Brynäs IF stora favoriter till att vinna SM-guldet medan till årets SM-final matchserie så är det en något mer öppen historia där inget av de två finallagen har något speciellt favoritskap och därmed är det något mer av en 50/50 situation om vilket lag som till slut får lyfta bucklan. Fjolårets final handlade dessutom väldigt mycket om matchen i matchen mellan lagens respektive målvakter medans årets upplaga kommer att handla något mer om finallagens respektive offensiva krafter. Visst kommer målvaktsspelet fortsatt vara av stor vikt… men med tanke på att det är seriens två mest målglada lag som möts i finalen så upplevs det som att det kommer vara det som fäller avgörandet.

Lagen möttes som bekant 4 gånger under grundserien och dessa inbördes möten slutade med 2-2 i vunna matcher där båda lagen vann sina respektive hemmamatcher. sett till antalet gjorda mål lagen emellan så har luleå gjort 11 mål på de fyra spelade matcherna medan brynäs gjort 8 mål på sina finalmotståndare under grundserien efter resultaten (3-1, 3-2, 6-2 och 2-0).

Head to Head

Lara Stalder, Anna Meixner och Hanna Thuvik har varit Brynäs främsta poängplockerskor på forwardssidan under säsongen och under finalserien kommer det fortsatt vara av största vikt att dessa offensiva spelare fortsätter att leverera poäng för sitt lag, där Stalder gjorde 61 poäng på 32 matcher, Meixner 53 poäng på 30 matcher och Thuvik 29 poäng på 28 matcher. Tittar vi sedan på lagets mest framgångsrika backar så finner vi Maja Nylén- Persson som gjorde 48 poäng på 32 matcher och Mina Waxin som gjorde 11 poäng på 30 matcher.

I Luleå finner vi Noora Tulus, Petra Nieminen och Viivi Vainikka som har varit lagets mest framgångsrika forwards poängmässigt där Tulus gjorde 56 poäng på 32 matcher, Nieminen gjorde 53 poäng på 32 matcher och Vainikka gjorde 41 poäng på 32 matcher. På backsidan i Luleå var Jenni Hiirikoski och Ronja Savolainen de mest framgångsrika poängplockerskorna då Hiirikoski gjorde 37 poäng på 31 matcher och Savolainen 32 poäng på 30 matcher. Ska Luleå få lyfta SM-bucklan åter en gång behövs det därmed fortsatt poängleverans från dessa spelare.

Som ni säkert förstår så är de båda lagens offensiva kvalitéer av högsta internationella klass och det är också därför som vi har känslan av att det lag som lyckas bäst med sin fortsatta målproduktion kommer vara det lag som i slutändan får lyfta SM-bucklan.

Spelschema SM- Finalerna

17 Mars18:05Brynäs IF  –  Luleå HF
19 Mars14:05Luleå HF  –  Brynäs IF
20 Mars18:05Luleå HF  –  Brynäs IF
22 Mars18:05Brynäs IF  –  Luleå HF
25 Mars15:05Luleå HF  –  Brynäs IF

Damhockey.se ser fram emot en härlig SM-final matchserie och vill önska de båda finallagen Luleå HF och Brynäs IF stort lycka till i kampen om SM-guldet! samtidigt passar vi även på att gratulera AIK till fortsatt spel i SDHL och Frölunda HC till avancemanget till SDHL!