Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

JUNIORKRONORNA

Ett MÄKTIGT Silver!

Damjuniorkronorna har precis avslutat VM på Hemmaplan och kliver iväg från turneringen med en silvermedalj i bagaget!

Många är tankarna och funderingarna kring varför det gick som det gick i finalen och såväl spelare som ledare och publik är säkerligen fortsatt med frågan Vad hände? i sina huvud… Men att grubbla vidare på något som redan är historia tar oss inte framåt! Och därmed känns det bättre att fokusera på vad som EGENTLIGEN hände!

Damjuniorkronorna klev in i turneringen med sikte på att kunna vara med och slåss om en medaljplats och förväntningarna var gissningsvis på sin höjd om att vi skulle spela en bronsmatch mot Finland eller Tjeckien vilket i sig var ett realistiskt mål!

Turneringen drog igång och alla spelare var taggade till tusen… I öppningsmatchen ställdes damkronorna mot ett favorittippat USA som det senaste decenniet inte missat en enda VM final! Det blev en tuff och tight match där damjuniorkronorna krigade på rejält och höll jämna steg med sin motståndare i två perioder. Den tredje perioden blev motståndet något för tufft och amerikanskorna kunde gå ifrån matchen som segrare med 6-3 efter att ha gjort sista målet i tom målbur då Sverige tagit ut målvakten i jakten på en kvittering.

I lagets andra match i gruppspelet ställdes man mot nästa storfavorit – Kanada! Sverige öppnar matchen väldigt bra och tar rättvist ledningen med 1-0 efter knappa 3 minuters spel och det märks att damjuniorkronorna är på tå. Trots att kanadensiskorna inte riktigt fått ordning på sitt spel lyckas de dock kvittera till 1-1 cirka 5 minuter senare. Matchen står sedan och väger samtidigt som utvisningarna haglar tätt åt bägge håll och man kan tydligt se att det är två målmedvetna lag på isen. Resultatet står sig perioden ut efter att lagens respektive målvakter stått för ett enastående jobb. Andra perioden fortsätter med tufft och grinigt spel vilket gör att båda lagen ges möjlighet att spela powerplay… tyvärr är det kanada somn är först med att utnyttja sitt numerära övertag och kan efter lite mer än halva matchen spelad ta ledningen med 1-2. Sverige fortsätter dock trycka på och till slut lyckas de kvittera till 2-2 i spel 5 mot 3. I inledningen av 3:e perioden drabbas Sverige av en olycklig utvisning då man har för många spelare på plan och kanadensiskorna utnyttjar återigen möjligheten i powerplay och tar ledningen med 2-3. Sverige spelar fortsatt bra och tvingar kanadensiskorna till att ta fler och fler utvisningar men trots det numerära överläget lyckas man aldrig kvittera utan istället kan Kanada avgöra matchen genom att göra 2-4 i tom målbur efter att Sverige valt att ta ut målvakten.

Gruppspelets tredje match för damjuniorkronorna är mot våra grannar i öst – Finland! matchen spås på förhand bli en tuff och tight tillställning, men damjuniorkronorna hade något helt annat i tankarna… Laget bokstavligen kör över Finland och tar hand om taktpinnen från start till mål och efter en mycket väl genomförd match har damjuniorkronorna välförtjänt vunnit sin första match i hemma VM och detta med klara 6-1 och en skottstatistik som vanns med hela 39-16.

Vinsten mot Finland innebar kvartsfinal mot Slovakien istället för ett något bättre Tjeckien och det var äntligen dags för slutspel!

Likt matchen mot Finland i gruppspelet så tar Damjuniorkronorna tag i taktpinnen direkt och ger aldrig slovakiskorna en chans och man tar tidigt ledningen med 1-0 för att sedan gå till pausvila med en 2-1 ledning efter att en slovakiska bjudit på ett konstnummer i form av ett så kallat Michigan mål! Svenskorna visar dock ingen pardon och fortsätter prestera en fantastisk ishockey där allalagdelar gör sitt jobb och man gör sedan 4 raka mål för att till slut vinna matchen med klara 6-1 och skottstatisktiken skrevs till hela 49-12. Laget var därmed klara för Semifinal där man återigen skulle ställas mot superfavoriterna USA!

Semifinalen bjuder tittarna på en rejäl kamp och det syns att det är två spelsugna lag på isen som tänker bjuda upp till kamp i varje situation… detta leder till att det inledningsvis blir en del utvisningar åt båda håll men inget av lagen lyckas att göra mål då de respektive lagens målvakter storspelar. Efter dryga 17 minuter spelat kan dock USA ta ledningen med 1-0 efter att ha ”forecheckat fast” svenskorna i ett anfall och lyckats frispela en bortglömd amerikanska som lämnats ensam framför det svenska målet. I inledningen av andra perioden drar USA på sig två utvisningar vid samma tidpunkt och Sverige ges möjligheten att spela 5 mot 3… vilket man utnyttjar och kan utjämna matchresultatet till 1-1 efter att ha etablerat spel i anfallszon, hittat upp till den svenska ”pointspelaren” centralt vid toppen av tekningscirklarna som sedan skjuter ett välplacerat handledsskott som går i mål. Efter kvitteringsmålet forsätter svenskorna att trycka på offensivt och tvingar amerikanskorna till att ta ytterligare en utvisning och man ges återigen möjligheten att spela powerplay. Sverige tar i detta powerplay ledningen med 1-2 efter en nästintill identisk manöver som man gjorde vid kvitteringsmålet och damjuniorkronorna är för första gången i turneringen i ledning mot superfavoriterna USA! Matchen fortlöper och det är fortsatt mycket känslor med i matchen vilket genererar i att båda lagen tvingas ta flertalet utvisningar men utan att något lag lyckas göra mål… Svenskorna pressas sedan tillbaka ordentligt av ett kvitteringssuget USA som frenetiskt försöker finna vägar till att kvittera matchen! Men ett välorganiserat damjuniorkronorna spelar disciplinerat & tufft och tillåter inte amerikanskorna att komma till de lägen som de önskar. Amerikanskorna tar sedan ut målvakten i ett desperat försök att komma ikapp resultatmässigt men med såväl en storspelande målvakt som en svensk mur framför det svenska målet fredar sig svenskorna och kan historiskt vinna matchen med 1-2 samt står det klart att finalplatsen är säkrad!

I Finalen väntar Kanada som efter att ha vunnit på övertid mot Finland tagit sig vidare till finalen.

Finalmatchen i sig är däremot något som vi alla förmodligen vill glömma, då nästintill inget stämde och kanadensiskorna fick matchen precis dit de ville och trots ett stolt kämpande svenskt lag fick vi aldrig riktigt till det varken spelmässigt eller resultatmässigt…

Men vad som däremot bör lyftas upp är hur årets upplaga av laget damjuniorkronorna sakta men säkert växte som lag under turneringens gång och hur varje spelare tog sitt ansvar för att det svenska spelet skulle fungera och att varje lagdel utförde sitt uppdrag på ett fantastiskt sätt för att skapa den ”lagmaskin” som man så gärna vill se i VM-turneringar. Det bör också nämnas att laget gav svar på att Sverige har en god framtid framför sig på internationell nivå och att vi kan vara med och slåss om fortsatta finalplatser i kommande VM turneringar och kanske till och med framtida OS, vilket ger goda förhoppningar om att Sverige fortsatt kommer att vara en toppnation i internationella sammanhang. Laget som sådant vann denna gång ett SILVER vilket inför turneringen med största sannolikhet inte fanns i nästintill någons tanke inför turneringen och det är detta som vi fortsatt bör fokusera på och ha på näthinnan inför framtiden – Vi vann ett Silver!

Vi på damhockey.SE vill passa på att tacka alla inblandade i damjuniorkronorna för en väl genomförd VM turnering och för den underhållning ni bjudit oss alla på och samtidigt säga STORT GRATTIS till det vunna SILVRET!