Connect with us

SDHL

Veckans SDHL

Veckan som gick bjöd oss på hela 10 matcher av SDHL:s grundserie och några lag spelade någon match mer än de andra lagen…

För att få en bättre inblick i hur det gick i de spelade matcherna kommer här en sammanställning lag för lag och hur de presterade den gångna veckan!

AIK hade bara ett uppdrag denna veckan då den enda matchen de spelade var borta mot SDE under Söndagen. Matchen i sig så på förhand ut att kunna bli en jämn tillställning… men när slutsignalen ljudit stod det klart att hemmalaget varit starkast då SDE vann matchen med hela 6-0 och att AIK återigen åkt på en förlust. AIK har fortsatt svårt med målskyttet och tvingas därmed fortsätta att kämpa i uppförsbacke under matcherna, vilket många gånger tar ut sin rätt. Utöver detta har laget inte riktigt fått till grundspelet och släpper därför till många målchanser till motståndarna lite väl enkelt. Så för lagets del så behöver de fortsätta att gnugga grundspelet och spelfilosofi för att få ihop lagdelarna ordentligt samt fokusera en del av träningarna på ”att göra mål” för att försöka öka målproduktionen.

Brynäs IF spelade under den gångna veckan hela 3 matcher! under tisdagen begav sig gävlelaget till Stockholm för att spela mot Djurgårdens IF. Matchen började dåligt för Brynäs och hemmalaget tog ledningen med 1-0. Därefter fick man ordning på spelet och kunde göra två starka avslutningsperioder av matchen och på så vis vända hemåt mot Gävle med ytterligare en vinst efter att ha besegrat Djurgården med 1-4 på bortaplan. På fredagen gästades Brynäs av HV71 och under den första halvan av matchen såg det ut att kunna bli en behaglig seger för hemmalaget då man hade införskaffat sig en 3-0 ledning. Men gästerna från Jönköping vägrade att ge sig och kunde under slutakten reducera både en och två gånger, men närmre än så kom aldrig motståndarna och Brynäs kunde njuta av sin andra seger för veckan efter att ha vunnit matchen med 3-2. Lagets tredje match för veckan spelades på Lördagen och det var Göteborgs HC som stod för motståndet. Matchen hann knappt börja innan hemmalaget hade tagit ledningen och det gick tydligt att se att man hade bestämt sig för att hämta full pott för veckan. Men motståndarna kämpade på tappert och stod pall Brynäs offensiv på ett berömvärt sätt och efter första perioden var ställningen 2-1 till hemmalaget. I periodpaus gick Brynäs igenom några grundläggande detaljer i spelet som inte riktigt fungerat som sig bör och efter att man fått ordning på de sakerna kunde hemmalaget relativt bekvämt vinna såväl andra som tredje perioden med 2-0 och slutresultatet skrevs till 6-1.

Djurgårdens IF startade veckan med en hemmamatch mot tabelltvåan Brynäs IF. Man inledde matchen bra och kunde efter första perioden gå till periodvila med en välförtjänt 1-0 ledning. Men sedan vaknade motståndarna till liv och Brynäs IF gjorde fyra raka mål där det sista målet gjordes i ”öppen kasse” då hemmalaget valt att ta ut målvakten i ett försök till att få till en reducering och kvittering. Till helgen begav sig sedan laget norrut för att ta sig an Luleå HF på lördagen och Modo Hockey på söndagen. Lördagens motståndare Luleå HF såg på förhand ut att bli en tuff nöt att knäcka då de är det enda obesegrade laget i ligan… men Djurgårdens IF kämpade på bra och tog ledningen i matchen både en och två gånger innan hemmalaget för första gången under matchens förlopp tog ledningen då de i mittenakten gjorde 3-2. Men glädjen blev kortvarig för Luleå HF då gästande Djurgården kvitterat matchen återigen bara någon minut senare. Inför tredje perioden var det 3-3 på resultattavlan trots ett litet spelövertag från hemmalaget. I inledningen av slutperioden drog sedan gästerna på sig en utvisning som man dock klarade av! men efter den kom laget inte riktigt till sin rätt i spelet och hemmalaget kunde återigen ta ledningen då man gjorde 4-3 efter dryga 6 minuters spel av tredje perioden. Spiken i kistan kom med dryga 10 minuter kvar att spela då Djurgården hade powerplay men inte lyckades få in pucken i mål… istället kunde Luleå HF göra 5-3 med en spelare mindre på isen och efter detta lyckades inte djurgården att resa sig. på söndagen begav man sig söderut för att ta sig an MoDo Hockey. Man rivstartade matchen och kunde efter de första 20 spelade minuterna gå till pausvila med en 0-2 ledning. Under mittenakten drog man förvisso på sig några onödiga utvisningar men kunde trots detta utöka sin ledning till 0-3 innan perioden var slut. då matchens tredje period kommit igång blev spelarna i Djurgårdens IF något för bekväma med sin 0-3 ledning och slappnade av lite för mycket, vilket gav hemmalaget MoDo chansen att komma tillbaka i matchen och efter 7.30 spelat av slutakten så hade hemmalaget minskat resultatglappet till 2-3. Därefter tog laget sig i kragen och kunde med 3 sekunder kvar av matchen skicka in 2-4 målet i tom bur och därmed hade laget tagit sin enda seger under veckans 3 matcher.

Göteborg HC spelade två matcher under veckan! på lördagen blev det som tidigare nämn förlust mot Brynäs IF på bortaplan med 6-1 trots en relativt bra prestation… men veckans ”snackis” blev det som hände under söndagen då laget spelade borta mot Leksands IF. Göteborgs HC vann nämligen då för första gången på 53 seriematcher i SDHL och man besegrade Leksands IF med 0-2. Stor match hjältarinna blev Mimmi Gill som gjorde lagets båda mål tillsammans med en för dagen storspelande Loryn Porter Pearson – målvakten i Göteborgs HC. Man kan tydligt se att laget utvecklas sakta men säkert och börjar få bättre och bättre ordning på grundspelet och med tanke på detta är sannolikheten stor att söndagens vinst inte var den sista denna säsong.

Foto: Patric Gill

HV71 har inlett serien svagt och är det enda laget i serien som inte vunnit någon match under ordinarie tid… veckan som gick spelade laget två matcher! På fredagen gästade man brynäs IF där det blev uddamåls förlust med 3-2 trots en stark tredje period. På lördagen blev det ytterligare en förlust och denna gång mot Leksands IF (4-3) i overtime och antalet hedersamma förluster börjar bli något för många. Spelmässigt så blandar och ger laget ganska så mycket och det är höga toppar men också djupa dalar! Laget behöver finna balans i sitt spel och se till att lyckas göra det i 60 minuter per match, för när de spelar bra och gör det de ska så utmanar de och har chansen att vinna mot alla ligans lag.

Leksands IF har inlett säsongen något trevande och hade inför helgens matcher 4 poäng på 5 spelade matcher. Som tidigare nämn lyckades man under lördagen besegra HV71 med 4-3 i overtime, men sett till matchen så kändes det nog som att man snarare förlorade ytterligare en poäng än att man vann ”bonuspoängen” då man under matchens förlopp hade ledningen med såväl 2-0 som 3-1. På söndagen blev det sedan ytterligare en ”käftsmäll” då det blev förlust mot tabelljumbon Göteborgs HC trots en spelmässig dominans tvingades man gå ifrån matchen med en 0-2 förlust. För att kunna vinna fler matcher behöver laget komma igång med målproduktionen, i övrigt ser det spelmässigt relativt bra ut och spelarna har god koll på hur laget ska spela och hur spelfilosofin ser ut… men disciplinen i avgjörande spelmoment är något för dålig och får man ordning på det så kan mycket vara vunnet.

Linköping HC har haft en strulig inledning på säsongen och man blandar högt och lågt i sina prestationer. Laget spelade under veckan två matcher och det visade sig bli ytterligare två förluster efter att man varit på norrlandsturné. Förvisso spelade laget ganska bra under söndagens match mot serieledande Luleå HF, men man fick gå ifrån matchen med en 3-1 förlust ändå. Under lördagen blev det en ”lektion i hockey”, då man ”nollades” av MoDo Hockey som vann matchen med 4-0. Laget behöver som flertalet andra lag i ”bottenskiktet” av serien komma igång med målproduktionen och då även ha fler spelare som gör mål. utöver detta behöver man hitta en trygghet i sitt grundspel och visst kan det tidiga tränarbytet ha sin påverkan, men ska laget vara med på övre halvan av tabellen har de inte råd att tappa fler poäng på grund av dåligt grundspel.

Luleå HF är serieledare och var såväl innan helgen som efter helgen obesegrade. laget tog under helgen emot Djurgårdens IF som man besegrade med 5-3 samt Linköpings HC som man besegrade med 3-1. Laget har en fantastisk balans rakt igenom och de spelar med stor pondus. Laget är som nämn fortsatt obesegrat och mycket beror nog på föreningens kontinuitet och karaktärerna som finns i laget. Alla spelare tar sitt ansvar och gör det som krävs för att laget ska fortsätta vinna. Men det gäller för laget att fortsätta att fokusera på rätt saker, annars kan det komma en snöplig förlust inom en snar framtid.

MoDo Hockey Spelade två matcher under helgen… på lördagen spelade man en fantastisk ishockey och besegrade Linköpings HC bekvämt med 4-0 men under söndagen blev det ”pannkaka” i spelet och det blev förlust mot Djurgården med 2-4. Laget har en bred trupp med ett solitt hockeykunnande och det är därför man befinner sig på en tredjeplats i tabellen. När spelet stämmer så spelar laget riktigt bra! men i perioder under matcherna dippar man något och vid flertalet tillfällen har just dessa dippar blivit något kostsamma. Så om man kan få koll på det samt få något fler spelare att producera poäng så kommer man kunna ställa till det ordentligt för de andra topplagen framöver.

SDE har verkligen blandat och gett i sina prestationer hittills under säsongen. Under veckan som gick spelade man endast en match! men på vilket sätt man genomförde den… laget besegrade AIK med hela 6-0 och bevisade att när man spelar som man ska och fokuserar på rätt saker så kan även ett ”hett derby” bli en enkel match. Alla lagdelarna gjorde vad de skulle och för första gången denna säsong visade laget upp sin fulla kapacitet. kan laget konservera det spelet och höja lägstanivån som kommer man kunna vara med o slåss o platserna på övre halvan av serietabellen.