Connect with us

Buffalo Beauts

Vad är Premier Hockey Federation (PHF)?

Hello from Buffalo,

Detta är mitt första blogginlägg och jag ser fram emot att dela med mig av hur mitt liv ser ut som professionell damhockeyspelare i Nordamerika. I mitt första inlägg tänkte jag dela med mig av lite information om ligan jag spelar i.
Ligan heter PHF (Premier Hockey Federation) och består i dagsläget av fem amerikanska lag & två kanadensiska. Lagen är Buffalo Beauts, Boston Pride, Connecticut Whale, Metropolitan Riveters, Minnesota Whitecaps, Toronto Six och Montreal Force. Ligan grundades 2015 och hette då NWHL (National Women’s Hockey League) men bytte namn till PHF inför säsongen 2021/2022. PHF är en relativt ung och liten liga men den växer mer & mer för varje år.
Ligans mästerskapstrofé är döpt till Isobel Cup och är uppkallad efter Lady Isobel Gathorne-Hardy, dotter till Frederick Stanley, 16:e Earl of Derby, namne till Stanley Cup. Föregående säsong bestod ligan endast av 6 lag men i år har den utökats till 7 lag där alla möter alla 4 gånger, dvs. 24 omgångar i grundserien.
En stor skillnad mot SDHL är att alla lag ägs av oberoende ägargrupper samt att ligan jobbar med lönetak där alla lag har samma pott att jobba med. Bara de senaste säsongerna har lönetaket ökat från $150,000 till $750,000 vilket ger bättre förutsättningar och möjligheter för tjejer att faktiskt försörja sig på sin idrott. Vi är totalt 4 svenskor i ligan och de tre spelarna utöver mig själv är Lovisa Selander (Boston Pride), Ebba Berglund (Metropolitan Riveters) och Ronja Mogren (Minnesota Whitecaps). Det är även fler europeiska spelare som kommer spela i PHF denna säsong där en del namn är tidigare kända från SDHL, exempelvis Eveliina Mäkinen, Meeri Räisänen, Katerina Mrazova och Denisa Krizova.

Detta var ett kort första inlägg med lite information om ligan. I dagsläget har vi nyligen kommit hem från våra två första träningsmatcher för säsongen, som spelades i New Jersey. Men mer om det och min vardag här i Buffalo kommer i framtida inlägg!

Om ni har några frågor eller om det är något speciellt ni vill läsa/se mer om får ni gärna dela med er av detta. Jag lägger även ut mycket på min Instagram så om ni vill få en lite mer inblick kan ni följa mig där och där heter jag @lolloberndtsson

Tack för att ni vill vara med mig på denna resa!

/Lovisa ”Lollo” Berndtsson