Connect with us

SDHL

Inför helgens SDHL

Topplagen Luleå HF och Brynäs IF ångar på, men i kölvattnet finns det flertalet lag som vill va med och slåss om topplaceringarna i serien…

Veckans omgång av SDHL har förvisso redan tjuvstartat då Djurgården under tisdagen tog emot Brynäs IF på hemmaplan för andra gången denna säsong… Hemmalaget var de som startade bäst och gjorde 1-0 men sedan tog Brynäs över tillställningen och innan matchen var över hade gästerna vunnit matchen med bekväma 1-4.

Till helgen väntar 9 matcher där vi under fredagskvällen bjuds på en försmak av vad helgen har att bjuda på då Brynäs IF tar emot HV 71 på hemmaplan. Brynäs har inlett säsongen på ett bra sett och ligger med sina 6 segrar, 1 övertidsvinst och 1 förlust tvåa i tabellen och har i inledningen av serien bevisat att de tänkt tillhöra toppskiktet av tabellen. HV 71 däremot har inte riktigt hittat rätt i spelet ännu och har inte haft en lika charmerande start på årets säsong, laget jagar fortsatt sin första seger på ordinarie tid då de på sina 5 spelade matcher har 2 övertidsvinster och 3 förluster. Trots den stora poängskillnaden lagen emellan har vi höga förhoppningar om att det kommer att bli en tight och tuff match under fredagskvällen.

Under lördagen spelas följande matcher:

12:00Luleå HF – Djurgårdens IF
12:00MoDo Hockey – Linköping HC
13:00Leksands IF – HV 71
16:00Brynäs IF – Göteborg HC
17:30SDE HF – AIK

Luleå HF Gästas av Djurgårdens IF som på sistone åkt på två förluster mot Brynäs IF och däremellan tagit en skön 3 poängare på hemmaplan mot Leksands IF. Sett till det stora hela får Luleå HF ses som favorit i matchen då de startat serien på ett perfekt sätt med sina 8 raka segrar, men då Djurgården kommer med blodad tand för att försöka haka på topplagen, tror vi att de har en god chans att bli årets första lag att besegra seriesuveränerna Luleå HF. Vi kommer med största sannolikhet bjudas på en rejäl målvaktskamp som i slutändan kommer att fälla avgörandet – laget med den bästa målvakten för dagen blir nog det lag som kammar hem poängen.

MoDo Hockey gästas under lördagen av Linköpings HC, vilka under den senaste tiden haft det lite stormigt kring sig då varken spelet eller resultaten gått deras väg. Detta i sig kan vara en av orsakerna till varför föreningen och huvudtränaren valt att gå skilda vägar redan efter 7 spelade matcher ( vilket ni kan läsa om här ). Men samtidigt kan detta även ge östgötskorna precis den energikick som de behöver i dagsläget och vad passar inte bättre då! än att det är tidigare assisterandetränaren för LHC, likväl tidigare MoDo Hockeyspelaren , fransyskan Marion Allemoz som tar över huvudansvaret för LHC… Hon kommer nog vara lagom sugen på att inkassera sin första 3 poängare som huvudcoach mot sina forna lagkamrater! Samtidigt har MoDo Hockey öppnat säsongen starkt och återfinns på en tredjeplats i tabellen efter 4 vinster, 1 övertidsvinst, 1 övertidsförlust och 2 förluster på sina inledande 8 matcher. Så Hemmalaget ses därmed fortsatt som favoriten i matchen men mycket tyder på att vi kommer att få se en tight och jämn tillställning i Örnsköldsvik.

Leksands IF tar emot HV71 och båda lagen hade nog önskat en något bättre start på årets säsong… förvisso har de båda lagen endast spelat 5 matcher vardera hittills till skillnad mot flertalet av de andra lagen, som spelat 8 eller 9 matcher redan, vilket kan förklara bottenplaceringarna i tabellen för de respektive lagen. Men ska de försöka ta sig upp till säkrare mark gäller det att börja vinna fler matcher! Därmed blir denna match av en än mer spännande karaktär då båda lagen med största sannolikhet vill hålla sig ifrån ”kvalstrecket”.

Brynäs IF får besök av Göteborgs HC och det mesta talar för att Gävlelaget tar hem poängen från matchen, men Göteborgs HC börjar så sakteliga hitta rätt i sitt spel och kommer förmodligen inte ge bort något gratis. Brynäs är som tidigare nämnt tabelltvåa och jagar seriesuveränen Luleå HF vilket gör vikten av en vinst i matchen än större samtidigt som GHC jagar årets första seger. Så kan Göteborskorna hålla sig borta från utvisningsbåset och orka med tempot i matchen är det inte en omöjlighet att detta kan bli en jämn tillställning trots allt… men drar de på sig för mycket utvisningar kan det bli en tuff historia.

Sista matchen som spelas under lördagen blir ett hett stockholmsderby mellan SDE HF och AIK. Båda lagen är i stort behov av poäng och med tanke på hur det har sett ut inledningsvis för de respektive lagen lutar det mer och mer mot ett oavgjort resultat. SDE har dock varit det lag som gjort flest mål av de två hittills men man har också släppt in betydligt fler… Så om hemmalaget vill ha med sig poängen från matchen så gäller det att skärpa till defensiven ordentligt samtidigt som det gäller att hålla sig borta från utvisningsbåset. Om gästande AIK vill få med sig poängen så gäller det att komma igång med målskyttet och även för deras del att försöka undvika att sitta på botbänken. Det lag med bästa målvakten för dagen blir sannolikt det lag som går ifrån matchen med ett leende på läpparna, så där är ytterligare en match i matchen som kan fälla avgörandet.

Under söndagen spelas följande matcher:

12:00Luleå HF – Linköping HC
13:00MoDo Hockey – Djurgårdens IF
15:00Leksands IF – Göteborg HC

Under söndagen gästas Luleå HF av Linköpings HC och båda lagen kommer med en tuff match i bagaget efter sina respektive lördagsmatcher. Men hemmalaget får fortsatt ses som favoriter då de har en betydligt bredare trupp än sina motståndare och samtidigt har seriesuveräna Luleå gjort i snitt 5 mål per spelad match… så om LHC har som avsikt att åka hem från Luleå med några poäng i bagaget så gäller det att komma igång ordentligt med målskyttet då man i skrivande stund bara snittar strax över 2 gjorda mål per match.

MoDo Hockey ställs på söndagen mot Djurgårdens IF och matchen kommer att handla om ”kampen om 3:e platsen” i tabellen. Båda lagen har startat serien relativt bra och har visat upp att de har såväl bredd som spetskompetens i sina respektive trupper. Magkänslan säger att det inledningsvis kommer att bli tufft fysiskt spel i kampen om att vinna övertaget i matchen men att det ju längre matchen går kommer att lugna ner sig något med det fysiska för att övergå till mer taktisk och teknisk hockey. Även här kommer mycket att avgöras på hur formen för dagen är för lagens respektive målvakter och antingen kan vi vänta oss ett målkalas… eller så blir det en målfattig tillställning.

Sista matchen under söndagen spelas mellan Leksands IF och Göteborgs HC. På förhand känns det som en öppen tillställning där allt kan hända, men sett till det stora hela bör Leksand bli knapp favorit till segern. Ska hemmalaget komma ifrån matchen med segern i behåll gäller det dock att komma igång med målskyttet, då man i skrivande stund har ett målsnitt på strax över 1 gjort mål per spelad match. För Gästande Göteborg gäller det naturligtvis också att komma igång med målskyttet, men än viktigare kan bli att få koll på det defensiva spelet – man har nämligen släppt in dubbelt så många mål på sina spelade matcher jämfört med vad Leksand gjort. Mycket talar för att vi återigen kommer att få se en målvaktskamp som kan fälla avgörandet, men vår vilda gissning är att det lag som är bäst på att hålla sig ifrån utvisningsbåset går ifrån matchen som segrare.