Connect with us

DAMETTAN

Damettan/NDHL är igång

Sveriges andraliga som går under namnet Damettan/NDHL har nu kommit igång i alla väderstreck…

De olika serierna Södra, Östra, Västra och Norra har förvisso spelat olika antal matcher men under helgen som var kom de sista damettan/NDHL serierna igång med sitt seriespel.

I Damettan/NDHL södra har alla lagen nu spelat sina första matcher av seriespelet för säsongen (Bortsett Linköping HC och Hvidovre som hunnit med ett dubbelmöte mot varandra). Den första matchen som spelades de två lagen emellan gick till Hvidovres favör då de lyckades avgöra matchen via straffläggning och därmed knipa bonuspoängen som det spelas om efter oavgjort resultat efter full tid. Men Linköping kom tillbaka och revanscherade sig dagen efter då man vann med 3-2 under ordinarie tid. Vänersborgs HC tog emot IF Troja/Ljungby i sin hemmapremiär vilket visade sig bli en tuff och tight match ända till slutet då Troja lyckades rycka ifrån och kunde avgöra tillställningen med dryga 6 minuter kvar att spela och slutresultatet skrevs till slut till 2-5 och Troja kunde därmed inkassera sin första trepoängare för säsongen. Karlskrona HK gästades av Hovås HC i sin seriepremiär och även denna match blev en jämn tillställning som länge såg ut att gå till förlängningsspel… men med dryga 7 minuter kvar att spela lyckades Hovås göra det matchavgörande målet och vann matchen med 1-2. Det nystartade laget Frölunda HC hade IF Malmö Redhawks på besök (som under fjolårssäsongen var en hårsmån ifrån att ta sig upp till SDHL i SDHL kvalspelet). Denna historiska match blev dock något mer av en utskåpning… förvisso stod Malmö pall relativt väl i den första perioden, men mycket av den förtjänsten var malmös målvakt Hanna Svehög som storspelade och släppte endast in 2 mål på 19 skott i den första perioden. Därefter kom storstjärnorna i Frölunda HC igång på riktigt med målskyttet och innan matchen var över hade resultatet skrivits till hela 10-0.

Damettan/NDHL Västra har hunnit lite längre i sitt seriespel och alla lagen har redan hunnit med att spela 3 matcher vardera… Inte helt oväntat ligger Färjestad BK i topp av tabellen efter 3 raka segrar (Falu IF på bortaplan (2-3), Mora IK på hemmaplan (6-0) och Sandviken/Brynäs IF (0-6) på bortaplan). Tvåa i tabellen ligger storsatsande Falu IF som inför säsongen värvat in ordentligt med erfarenhet från SDHL spel men trots detta blev det alltså förlust mot Färjestads BK. Men laget har sedan besegrat såväl SHK Hockey Club på hemmaplan (3-0) som Västerås IK (2-5) på bortaplan. på tredjeplatsen finner vi SHK Hockey Club som inledde säsongen genom att besegra Västerås IK (4-1) ,sedan förlorade laget mot Falu IF på bortais (3-0) men lyckades därefter besegra Mora IK i overtime på bortaplan (4-5). Just Mora IK befinner sig på fjärdeplatsen i tabellen efter att man i hemmapremiären besegrat Sandvikens IK/Brynäs IF med 3-2 blev det storförlust mot seriesuveränen Färjestads BK (6-0) på bortaplan och därefter en tung övertidsförlust mot SHK hockey club. Femteplatsen besitts av seriens nya ”snedstreckslag” Sandvikens IK/Brynäs IF som haft en tuff inledning av säsongen och änsålänge endast mäktat med en övertidsvinst då man besegrade Västerås IK med 3-2 på hemmaplan. Laget gjorde förvisso en riktigt bra första halva av matchen då laget mötte serieledande Färjestad BK som man höll mållösa i lite mer än 28 minuter innan man tvingades kapitulera för att till slut se sig slagna med hela 0-6 på hemmaplan. På sjätteplatsen och sist i tabellen finner vi ett tappert kämpande Västerås IK som hittills endast lyckats få med sig 1 poäng från sina 3 spelade matcher… men med lite ”stolpe in” framöver kommer de säkert kunna kämpa till sig säsongens första seger.

I damettan/NDHL östra har alla lag utom Haninge Anchors kommit igång med seriespelet vilket beror på att det i östra serien finns 7 lag och att det därmed är något lag som ”står över” varje spelomgång. I matcherna som spelats hittills har vi fått se Södertälje SK vinna med hela 0-12 i sin seriepremiär på bortais mot SDE samt har vi sett Almtuna IS besegra Tullinge TP HC med 0-8 på bortaplan. den tredje matchen som spelats blev betydligt jämnare då AIK med endast 23 sekunder av bortamatchen mot Hammarby IF gjorde matchens enda mål i spel fem mot tre och kunde därmed inkassera säsongens första 3 poängara efter en 0-1 seger.

Norra damettan/NDHL har hunnit längst hittills och några av lagen har spelat såväl 5 som 4 matcher medan andra bara spelat 3 eller 2 matcher. Detta beror sannolikt på de geografiska avstånden mellan lagen samt att serien endast består av 5 lag. I toppen hittar vi Skellefteå AIK som på sina fyra inledande matcher vunnit samtliga och endast har släppt in 1 mål medan man lyckats göra 20 mål framåt. På andraplatsen i tabellen finner vi Luleå HF som på sina 5 spelade matcher har vunnit 2, har 2 oavgjorda och endast förlorat under ordinarie tid mot seriesuveränen Skellefteå AIK. Trea i tabellen finner vi IF Björklöven som får ses som den stora utmanaren om andraplatsen i serien. I sitt enda möte mot serieledaren blev det uddamålsförlust med 1-0 på bortaplan då Skellefteå aik avgjort matchen med lite mer än 2 minuter kvar att spela av matchen. Utöver detta har Björklöven hunnit med en vinst mot MoDo Hockey, en vinst på straffar över Luleå HF samt en förlust under ordinarie tid mot Luleå HF på bortaplan. På fjärdeplatsen finner vi snedstreckslaget Timrå IK/Sundsvall som endast har spelat 2 matcher fram till dags datum och dessa har slutat med en övertidsförlust 2-3 i hemmapremiären mot Luleå HF samt en storförlust 0-9 mot serieledande Skellefteå aik. Femma i tabellen är MoDo Hockey som inte lyckats vinna någon av sina 3 spelade matcher. Nämnvärt är dock att man pressade såväl Skellefteå som IF Björklöven ordentligt i de respektive mötena men fick se sig besegrade med 0-3 mot skellefteå aik på hemmaplan och 1-0 på bortais mot Björklöven. Däremellan blev det en 1-5 förlust på hemmaplan mot Luleå HF.

För att kunna hänga med ännu bättre i hur det går fortsättningsvis i damettan/NDHL kan ni nu följa resultaten och ibland även få liveupdaterade resultat på damhockey.SE för ligans matcher! För att se ”scoreboxarna” för damettan behöver ni klicka på rullgardinsknappen i det svarta fältet högst upp till vänster på sidan där det står SDHL (som är förvalt), därefter väljer ni damettan så ska scoreboxarna för damettan/NDHL dyka upp.

damhockey.SE tycker det är härligt att vi nu är igång ordentligt även med landets ”andraliga” och ser fram emot många tighta och tuffa matcher och vill samtidigt passa på att önska alla damettan/NDHL lag stort lycka till i sina respektive serier!