Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

SDHL

Inför SDHL

Silly season närmar sig sitt slut och allvaret i form av seriestart närmar sig med stormsteg… Utifrån hur silly season har sett ut för de olika SDHL lagen kommer här en liten sammanställning om varje SDHL lag samt en ranking inför stundande säsong!

AIK

Blev till kommande säsong av med en väldigt stor del av stommen i fjolårets lag och har haft ett tufft arbete för att försöka lyckas att pussla ihop ett mer eller mindre helt nytt lag. Men utifrån förutsättningarna tycker vi att klubben har lyckats bra och det är ett spännande lag vi kommer att få se när serien drar igång. Det kan hända att det kommer att ta tid för laget att spela ihop sig då det är många nya spelare i laget, men vi tvivlar inte på att laget kommer att kunna överraska flertalet av motståndarlagen om de inte är på tå.

Rank: plats 8-10

Brynäs IF

Tappade inför säsongen väldigt mycket av sin spets och har fått kämpa febrilt för att fylla ut luckorna efter flertalet av poängdrottningarna från föregående säsong. Sett till det stora hela anser vi inte att de lyckats helt med detta och vi har känslan av att det kommer att vara ett något svagare Brynäs rent offensivt som vi kommer att få se till kommande säsong. Men de kommer tveklöst att ha en riktigt bra förstafemma som kommer att leverera många poäng under säsongens gång och det är också den som de kommer att luta sig mot rent poängmässigt. Klubben har dock förstärkt defensiven något jämfört med föregående säsong samt har man plockat in en av ligans främsta målvakter, vilket kommer att kunna ge laget en något stabilare defensiv och motståndarna kommer få det svårt att göra mål på laget.

Rank: plats 1-3

Djurgårdens IF

Har tappat en del spets i offensiven från fjolåret men har genom god scouting kunnat hitta likvärdiga ersättare för dessa tapp. Utöver detta har man förstärkt defensiven något jämfört med fjolårssäsongen och om målvaktsspelet håller ihop det så kommer klubben att kunna presentera ett genuint lag där alla lagdelar kommer att ha en hög lägstanivå. Djurgårdens främsta styrka kommande säsong kommer att vara bredden på truppen och vi tror att de kommer att bli ett tufft lag att möta av just den anledningen.

Rank: plats 4-7

Göteborgs HC

Har tappat väldigt många spelare från fjolårets spelaruppsättning och har därmed mer eller mindre fått bygga helt nytt. Majoriteten av spelarna är importspelare av varierande kaliber där det för de flesta dessutom kommer att bli första säsongen i SDHL. Trots nybygget så kan det vara det historiskt sett starkaste laget/truppen som föreningen ställt på isen inför deras säsonger i högstaligan. Den stora nyckeln för laget kommer att vara målvaktsspelet och de gånger som målvakterna toppresterar har vi en känsla av att de kommer att kunna utmana de flesta lagen på den undre halvan av tabellen. Men för att vinna matcher gäller det ju även att göra mål och det känns i dagsläget som att laget fortsatt är något tunt på just den fronten och att offensiven kommer att behöva förstärkas ytterligare under säsongen om föreningen ska kunna nå sitt första slutspel någonsin.

Rank: plats 8-10

HV71

Har inför säsongen tappat en del viktiga spelare, men har ersatt luckorna med några intressanta namn och en post som tidigare svajat något har varit målvaktsposten där man nu hittat ett toppnamn som förvisso är helt ny för ligan men som besitter god erfarenhet för att kunna ta laget långt. upptill detta har man förstärkt sin defensiv något jämfört med de senaste säsongerna, vilket vi tror kommer generera i ett betydligt tajtare och mer svårforcerat lag till stundande säsong. Laget känns dock något tunt rent offensivt, men om man lyckas göra 3-4 mål i matcherna så tror vi att det kommer att kunna räcka långt med tanke på förbättrade defensiven.

Rank: plats 1-3

Leksands IF

Föreningen har strukturerat om sitt lagbygge något och har hittat en intressant mix av import och inhemska spelare som kan bli något riktigt bra. I dagsläget har föreningen även kompletterat målvaktssidan med ytterligare en stabil målvakt och de har nu ett riktigt bra målvaktspar där det är svårdefinierat om vem som kommer vara första respektive andramålvakt. Även defensiven har stärks upp jämfört med föregående säsong och den ser nu något mer stabil ut i mixen av offensiva som defensiva backar i laguppställningen. På forwardsfronten är det dock fortsatt tunt på så vis att det inte finns någon direkt naturlig målskytt som kan visa vägen likt tidigare år, men samtidigt har man istället en jämn forwardsuppsättning som bjuder på en magkänsla att fler kedjor och spelare kan bli deras offensiva kraft. Så finner laget vägar till att göra mål kommer de säskerligen kunna ställa till det för flertalet av motståndarlagen i ligan.

Rank: plats 4-7

Linköping HC

Är nog det lag som tappat mest av sin offensiv jämfört med föregående säsong och någonstans på vägen har man inte riktigt lyckats att fylla dessa tomrum med likvärdigt spelarmaterial. Detta kommer förmodligen att bli ganska kännbart och det kan hända att laget kommer att tappa flera viktiga poäng i de där riktigt tighta matcherna som man under fjolåret lyckades vinna med hjälp av sina naturliga målskyttar. Defensiven ser dock relativt ok ut och det finns mycket erfarenhet av spel i SDHL, vilket är ett stort plus för klubben och det kommer också kunna ge en god grund att stå på i grundspelet. På målvaktssidan har man ett jämnt målvaktspar där det även här finns erfarenhet av spel i SDHL och om målvakterna kan topprestera om vartannat så kommer laget trots allt att bli en tuff nöt att knäcka för motståndarlagen.

Rank: 4-7

Luleå HF

Laget har fått behålla mer eller mindre hela spelartruppen från fjolårets guldsäsong och upptill detta har man kunnat förstärka såväl defensiven som offensiven ytterligare något. Lagbygget känns genuint och det finns en enorm erfarenhet av spel i SDHL i laget vilket gör att de har en god grund att stå på för att tidigt få ihop sitt grundspel och sin spelfilosofi. Truppen är såväl bred som spetsig och spontankänslan är att lagets alla 4 femmor kommer att kunna utgöra ett stort offensivt hot gentemot motståndarlagen, vilket är en enorm styrka och de kommer att bli en tuff nöt att knäcka för motståndarna. På målvaktssidan skiljer det dock en hel del mellan den förväntade förstamålvakten och andramålvakten erfarenhetsmässigt, men rent kunskapsmässigt är det inte omöjligt att just denna säsong kommer att bli elddopet för klubbens andramålvakt. Sett till det stora hela så kommer Luleå att vara det lag alla vill slå, inte minst med tanke på de senaste årens prestationer och mycket talar för att laget kommer vara numret större än majoriteten av motståndarlagen.

Rank: plats 1-3

MoDo Hockey

Har tappat en del men har funnit relativt goda ersättare på de flesta positionerna. Laget upplevs som väldigt brett men har samtidigt en liten spets utav hög kaliber, som kommer att ställa till det för många av motståndarlagen. Lagets största styrka kommer nog att vara att de är skridskostarka och på så vis bli väldigt tunga och tuffa att möta då de har åtminstone 3 jämnstarka femmor. Målvaktssidan och backuppsättningen är dock något försvagad jämfört med tidigare år och det kan bli lite av lagets akilleshäl under stundande säsong…men får de ihop det spelet så kommer de att kunna överraska flertalet av sina motståndare inklusive de topprankade lagen.

Rank: plats 4-7

SDE

Har till stora delar fått behålla stommen från fjolårssäsongen och har därmed kunnat pussla ihop de sista pusselbitarna i lugn och ro. Laget känns ganska så slätstruket med med sina toppar både här och där. Lagets styrka kommer med största sannolikhet vara bredden på truppen och de kommer förmodligen att blanda och ge resultatmässigt under säsongen. kapaciteten för att utmana de flesta lagen i serien finns då spelarna toppresterar, men däremellan kommer de nog springa på någon plump eller två i protokollet också. Detta gör att de blir något svårplacerade i tabellen men vi har känslan av att det i slutändan kommer att bli tufft för laget och att de kommer att få kämpa för fortsatt spel i SDHL. Ett stort plus för laget är dock att de flesta redan känner varandra och har spelat ihop tidigare, vilket kan ge laget en positiv start på säsongen där de kan ta viktiga poäng i seriestarten som kan ge dem en något bättre tabellplacering i slutändan.

Rank: plats 8-10

damhockey.SE vill önska alla lag i SDHL stort lycka till under säsongen!