Connect with us

SÖDERTÄLJE DAMETTAN

Föreningskollen Södertälje SK

damhockey.SE fortsätter föreningskollen för damettan/NDHL och denna gång tog vi oss en tur till Södertälje, där vi träffade Ungdomsansvarige och sportchefen Lars Hymander som hjälpte oss att besvara våra frågor..

Fjolårets lagbygge gav er en 2:a plats i grundserien, spel i damallsvenskan samt playoff till SDHL…Kommer ni tänka annorlunda i ert lagbygge inför säsongen 22/23? I så fall på vilket sätt?

Vi, fortsätter enligt vår plan, vi har strävat efter att få en stabilitet i laget / breddat toppen, har rekryterat/kontrakterat lite fler erfarna spelare jämfört med i fjol.

Hur många kontrakterade spelare har ni i dagsläget inför säsongen 2022/2023?

Vi har 20 st klara.

Vilken målsättning har er förening för säsongen 2022/2023?

Målsättning är minst densamma som i fjol, dvs. Play Off

Foto: Mats Bekkevold

Diskussionen gällande ”importspelare” är fortsatt stor och reglerna för framtida kvalspel är fortsatt något diffusa…hur påverkar detta ert lagbygge och er förening? samt hur många ”importspelare” har ni i dagsläget i laget?

Vi i SSK vill ha ett representationslag på Dam o då får vi även vända blicken mot tillgängliga importspelare. Vi ser ju även att flera bra svenska spelare hamnar i Nordamerika, vilket gör ju att denna fråga är en mer viktig. I stället för importkvoter kan man ha ett licenskrav på underliggande Damjuniorer o Flickverksamheter. Denna fråga är väldigt komplex för svensk damhockey. VI i SSK tar vårt ansvar o är stolta över att ha hela utbildningsstegen i vår förening, dvs. TKH,FCFB,FA,DJ samt Dam. Vi lider dock av årlig utflyttning till NIU varje år, de senaste tre har vi levererat 13 spelare ut i landet, dessa måste vi ersätta på ngt sätt….

När ni värvar spelare till ert lag, hur ”scoutar” ni dessa spelare och vilka kunskapskrav utgår ni ifrån och vilka egenskaper kikar ni efter?

Vi gör som brukligt , nyttjar vårt kontaktnät samt Instat och video.

Vilka egenskaper anser ni att en lagkapten bör ha och hur går ni tillväga när ni utser lagkapten för laget?

Vi har lyssnat in lagets åsikter, men det slutgiltiga beslutet sker hos tränarna. Det är spelare som ger energi till sina lagkamrater, samtliga har viljan att hjälpa sitt lag att bli bättre varje dag.

På vilka sociala medier kan fans följa er under säsongen 2022/2023?

https://www.sodertaljesk.se/
https://www.instagram.com/sodertalje_sk/
https://www.facebook.com/SodertaljeSK

Har damorganisationen i er förening förändrats något jämfört medföregående säsong? I så fall hur?
Nej!

Hur många Dam/flicklag finns i föreningen idag och finns det tankar på att starta fler lag i föreningen?
Vi har heltäckande verksamhet från TKH-Flick, Flickor C, Flickor B, Flickor A, Dam-Jun samt Damlag.

Har föreningen någon långsiktig plan för dam/flick verksamheten? Hur ser den ut?

De visar vi enligt ovan, problemet är att vi inte får ett ok att starta ett NIU för tjejer.
SIF svarar kort o gott att det ej finns tillräckligt med spelare för flera NIU.
Detta har då fört med sig att vi har tappat en stor mängd spelare ut i landet de senaste åren, vilket i sig missgynnar vår återväxt till Damlaget. När vi sedan hamnar i importfrågan o dess kvotering, ja då straffas vi lite dubbelt.

I grunden så finns klubbens gemensamma resurser vilket avspeglar sig på de framsteg som har gjorts under de senare åren. Utöver det så har vi bemanning i o runt laget för den vardagliga verksamheten. Ambitionen är att skapa en mer renodlad Dam/Flick organisation.

Foto: Mats Bekkevold

Hur tar föreningen aktivt ansvar för att öka intresset för damishockeyn i distriktet?

Vi medverkar vid de centrala tillfällen som förbundet anordnar , samt att distriktslagens ledare kommer ifrån SSK.

Hur samarbetar ni med närliggande föreningar inom distriktet?

Vi är med o bidrar till olika samlingar o seminarium , samt bidrar med tränare till distriktslagsverksamheten.

Damettan/NDHL är idag indelad i 4 serier utifrån geografiskt läge! Vad anser ni som förening kan göras för att vidareutveckla den än mer och göra den än bättre?

Ja, vi är direkt involverade i den process som startade med Damettan o NDHL framfart, vi jobbar med SIF o SDHL för utveckling av Damhockeyn. Vi hoppas att denna process kan fortgå.

Hur ser ni som förening på en eventuell utökning av antal lag i SDHL?

Positivt! Hänger ihop med svaret ovan.

Vad anser ni som förening bör göras för att ”glappet” mellan SDHL och Damettan/NDHL ska minskas?

Den resan är inledd med hjälp av NDHL o den serieförändring som infördes förra säsongen. Underliggande serie behöver flera bra jämna matcher inför stundande slutspel.

Ett förslag som har ventilerats är , Play Out o Play In, på så sätt skulle det vara garantera tillförsel av nytt syre i verksamheten. Det kan säkert även ske en översyn av serieindelningar, vilket förbund o organisationer TILLSAMMANS kommer att resonera om.

Hur märker ni som föreningen av arbetet som görs av NDHL-gruppen?

Vi är part i målet, men utan NDHL så hade vi inte haft det upplägg som vi nu har att förhålla oss till samt den positiva samverkan över gränserna som nu pågår.

damhockey.SE tackar Lasse för pratstunden och vill önska han och hans Södertälje SK stort lycka till i jakten på en SDHL plats!