Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

SKELLEFTEÅ DAMETTAN

Föreningskollen med Skellefteå AIK

Damhockey.se fortsätter sin färd och sin artikelserie föreningskollen för damettan/NDHL och denna gång har vi hamnat i Skellefteå, där vi fått oss ett snack med lagets General Manager Ulrika Dahlgren

Fjolårets lagbygge gav er en 1:a plats i grundserien, spel i damallsvenskan samt playoff till SDHL… Kommer ni tänka annorlunda i ert lagbygge inför säsongen 22/23? I så fall på vilket sätt?

Vår trupp förra säsongen bestod av ca 70% av västerbottensprodukter. Det är något vi är oerhört stolta över. I vårt lagbygge inför kommande säsong vill vi så långt det är möjligt behålla den stommen och bygga vidare på den linjen med ytterligare spets.

Hur många kontrakterade spelare har ni i dagsläget inför säsongen 2022/2023?

I dagsläget har vi 19 spelare på kontrakt. Dialog pågår med ytterligare spelare för att komplettera truppen och förstärka ytterligare.

NummerEfternamnFörnamn
1DahlgrenMiranda
3ArvidssonEvelina
4ViklundMoa
7PavvalKharma
8HåkanssonTyra
10LövgrenEllen
11DanielssonRonja
12JonssonLiv
15BoströmLina
16GranlundVilma
17LerchovaLaura
18BjurvenSara
19BrännströmCecilia
20RannerudSandra
21PalmIsabell
23MarkebyClara
25BrännströmAmanda
26FalkmanLova
88BerggrenMalou

Vilken målsättning har er förening för säsongen 2022/2023?

Målsättningen kommande säsong ligger i linje med förra säsongens, med ett fortsatt stort fokus på att ta ytterligare kliv gällande både fys och is, samt med den fortsatta målbilden att nå SDHL.

Diskussionen gällande ”importspelare” är fortsatt stor och reglerna för framtida kvalspel är fortsatt något diffusa…hur påverkar detta ert lagbygge och er förening? samt hur många ”importspelare” har ni i dagsläget i laget?

Det är inget som påverkar oss direkt i detta skede, men vi ser gärna att regelverket skärps och förtydligas då det skapar mycket frågor och irritation att det inte är tydligt samt vad som gäller i ett eventuellt möte. Vår egen målsättning är att i grunden ha så stor andel som möjligt av hemmafostrade spelare, samt förstärka med spetsspleare. I dagsläget har vi en spelare med utländsk bakgrund men som räknas till hemmafostrad.

När ni värvar spelare till ert lag, hur ”scoutar” ni dessa spelare och vilka kunskapskrav utgår ni ifrån och vilka egenskaper kikar ni efter?

Vi ser spelaren som en helhet och vill bygga vårt lag av bra ishockeyspelare men också av bra människor. Scouting sker genom att titta på matcher, statisk, men även i dialog med spelaren och referenser av tidigare lagkamrater och ledare i den mån det är möjligt. Vi vill ha en bra mix av spelare med hög nivå och erfarenhet samt yngre förmågor, som i vår träningsmiljö och tillsammans, får riktigt bra möjligheter att utvecklas och växa tillsammans.

Vilka egenskaper anser ni att en lagkapten bör ha och hur går ni tillväga när ni utser lagkapten för laget?

En kapten bör vara en spelare som har goda ledaregenskaper, ser alla och har förmågan att visa vägen. En spelare som kan ställa höga krav och driva laget framåt, men även uppmuntra och inspirera. En kapten är en spelare som laget har förtroende för och lyssnar till.

På vilka sociala medier kan fans följa er under säsongen 2022/2023?

www.skellefteaaik.se

Instagram: Skellefteaaikdam samt Skellefteaaik

Facebook: Skellefteå AIK Dam samt Skellefteå AIK Hockey

Twitter:@Skeaikdam

Har damorganisationen i er förening förändrats något jämfört med föregående säsong? I så fall hur?

Inför kommande säsong har förändringar har gjorts i ledarstaben. Claes Lindholm kommer inneha huvudansvaret tillsammans med Jonas Klingsell, som är ny i verksamheten. Fortsatt arbete pågår för att fylla på med ytterligare ledare. Föreningen har även anställt Ulrika Dahlgren som GM inför kommande säsong

Hur många Dam/flicklag finns i föreningen idag och finns det tankar på att starta fler lag i föreningen?

I dagsläget finns det i Skellefteå AIKs regi, ett damlag samt ett flicklag i trekronors hockeyskola. Målsättningen är att jobba hårt för att få fler tjejer att börja spela hockey för att på sikt ha flicklag i alla åldersgrupper. Idag samverkar föreningen med Clemensnäs HC som har ett flertal flicklag samt ett damlag i Div 2. Clemensnäs har även Hockeygymnasiet (LIU) där Skellefteå AIK samverkar med Clemensnäs.

Hur tar föreningen aktivt ansvar för att öka intresset för damishockeyn i distriktet?

Vi är ute och träffar barn och unga och familjer i olika sammanhang och även tillsammans med herrlaget. Vi samverkar även med andra lag i norr för att tillsammans hitta vägar att öka intresset och synas och inspirera och skapa förebilder för barnen.

Hur samarbetar ni med närliggande föreningar inom distriktet?

De senaste åren och genom NDHLs inträde ser vi att det blivit ett bättre samarbete mellan föreningarna i det övergripande och där vi tillsammans vill göra bra saker för flick-och damhockeyn i stort. Att vi tillsammans hittar bra lösningar och delar med oss av goda exempel är en del. Detta kan och vill vi såklart göra i ännu större omfattning. Vår uppfattning är att vi tagit stora kliv och fortsätter göra det när det gäller samarbetet.

Damettan/NDHL är idag indelad i 4 serier utifrån geografiskt läge! Vad anser ni som förening kan göras för att vidareutveckla den än mer och göra den än bättre?

Den serieförändring som NDHL lyckades få igenom, har varit enormt gynnsam för utvecklingen gällande damhockeyn. Det blev ett bra första koncept som inkluderat alla lag, oavsett strävan. Vi vet att förändring tar tid, men förhoppningen är att så snart som möjligt få till ytterligare förändringar/förbättringar med tre alternativt två serier i NDHL.

Hur ser ni som förening på en eventuell utökning av antal lag i SDHL?

Vi tror att det skulle behövas och anser att det skulle gynna damhockeyn.

Vad anser ni som förening bör göras för att ”glappet” mellan SDHL och Damettan/NDHL ska minskas?

Med tanke på det antal aktiva hockeyspelare på det finns på dam och flicksidan är vår övertygelse att samarbete krävs för att få behålla så många som möjligt, så långt upp i åldrarna som möjligt och att det finns bra utvecklingsmöjligheter på alla nivåer. En mer omfattande samverkan mellan NDHL och SDHL känns viktig i det fortsatta arbetet.

Hur märker ni som föreningen av arbetet som görs av NDHL-gruppen?

Utan NDHLs inträde i damhockeyn, skulle vi inte vara där vi är idag. NDHL har på kort tid lyckats med att visa upp fler delar av damhockeyn för omvärlden men även synliggjort de spelare som spelar NDHL och visat att de är viktiga. Som nämnts ovan, är det i kollektivet och tillsammans som man kan påverka och förändra och det är NDHLs arbete ett stort bevis på. Det är har också bidragit till att ge klubbarna möjlighet att se och lära av varandra och ta vara på goda exempel.

Damhockey.se vill tacka och önska Ulrika och hennes Skellefteå AIK stort lycka till med kommande säsong!