Connect with us

BJÖRKLÖVEN DAMETTAN

Föreningskollen med IF Björklöven

Föreningskollen damettan/NDHL fortsätter och denna gång har damhockey.se tagit kustvägen hela vägen upp till Umeå för att få bättre insikt i IF Björklöven… vi fick oss ett snack med sportchef Joel Söderholm som gladeligen besvarade våra frågor!

Fjolårets lagbygge gav er en 2:a plats i grundserien, spel i damallsvenskan samt playoff till SDHL… Kommer ni tänka annorlunda i ert lagbygge inför säsongen 22/23? I så fall på vilket sätt?

Nä, vi väljer att gå på kontinuitet och en stark kärna från våran framgångssäsong. Vi tror vi har mer att hämta ur laget men självklart vill vi höja oss ytterligare.

Hur många kontrakterade spelare har ni i dagsläget inför säsongen 2022/2023?

Vi har i skrivande stund en trupp på 17st spelare där vi har några som ej blivit presenterade ännu.

Mv: Gisela Westman

Backar: Maren Knudsen, Selina Aho, Julia Vestin, Josefin Pettersson, Ronja Ericson, Tuva Sundesten, Kamilla Skogvold Olsen och Kate Randazzo.

Fw: Nikola Dyckova, Majken Gunnarsson, Megan Holzhuter, Elin Öhrner, Maja Holmgren och Klara Edblom.

Vilken målsättning har er förening för säsongen 2022/2023?

Våran målsättning för säsongen är att komma så långt som möjligt i slutspelet.

Diskussionen gällande ”importspelare” är fortsatt stor och reglerna för framtida kvalspel är fortsatt något diffusa…hur påverkar detta ert lagbygge och er förening? samt hur många ”importspelare” har ni i dagsläget i laget?

Just i dagsläget så påverkar de inte oss speciellt, men de är klart att vi kan komma att tänka annorlunda när krav om de blir på tapeten. Vi har 6 st spelare som ej är svenska just nu.

När ni värvar spelare till ert lag, hur ”scoutar” ni dessa spelare och vilka kunskapskrav utgår ni ifrån och vilka egenskaper kikar ni efter?

Vi scoutar lite olika. Önskvärt är att få se live såklart men blir oftast en del video. Kunskapskraven är ju väldigt olika med tanke på vad vi söker och vilken position.

Vilka egenskaper anser ni att en lagkapten bör ha och hur går ni tillväga när ni utser lagkapten för laget?

En person som är positiv och drivande. En som alltid står där för laget och driver på. Sedan måste vi kunna ha en öppen och bra dialog när de gäller kapten och ledare också.

På vilka sociala medier kan fans följa er under säsongen 2022/2023

Björklöven på Facebook och Bjorkloven på instagram.

Har damorganisationen i er förening förändrats något jämfört med föregående säsong? I så fall hur?

Den stora skillnaden för oss är att prioriteringen i föreningen för damlaget har blivit mycket högre. Vi har kunnat lägga fokus på bättre förutsättningar runt om och de är väl största skillnaden.

Hur många Dam/flicklag finns i föreningen idag och finns det tankar på att starta fler lag i föreningen?

Vi har vårt representationslag i NDHL sedan finns det ett lag i div 2. Just nu finns de inga planer på fler lag men vi ska komma ihåg att de finns flicklag i Trixa och flickgrupper i TKH.

Har föreningen någon långsiktig plan för dam/flick verksamheten? Hur ser den ut?

Den långsiktiga planen är att utöka resurser och förutsättningar för A-laget och där med kunna utveckla och nå framgång. Vi ska även stoltsera oss med våra första intag på NIU till hösten för tjejer, Vi tror på utvecklingen av egna spelare och riktigt kul att vi fått igång de.

Hur tar föreningen aktivt ansvar för att öka intresset för damishockeyn i distriktet?

Björklöven har stort engagemang och driv för damhockeyn och vi gör vårat för att öka intresset.

Hur sammarbetar ni med närliggande föreningar inom distriktet?

Vi samarbetar genom bra kommunikation och för väl kanske mest samtal med Skellefteå om hur vi tillsammans kan driva på och öka intresset för dam/flickhockey i Västerbotten.

Damettan/NDHL är idag indelad i 4 serier utifrån geografiskt läge! Vad anser ni som förening kan göras för att vidareutveckla den än mer och göra den än bättre?

För oss i norr va de både kul och viktigt att Sundsvall/Timrå anmält lag i NDHL. Vi hoppas därmed på fler matcher i serien och att få in konkurrens i grundserien.

Hur ser ni som förening på en eventuell utökning av antal lag i SDHL?

De är intressant och kanske på tiden inom en snar framtid. Men de måste finnas en genomtänkt plan för de och en bredd av spelare till att göra det.

Vad anser ni som förening bör göras för att ”glappet” mellan SDHL och Damettan/NDHL ska minskas?

Jag tycker de jobb som NDHL gör med lanseringar av ligan, samarbeten med ligasponsorer och tv-avtal med Svenskhockey.tv kan ge mer blickar ner mot div 1 och få mer blickar och intresse mot ligan.
NDHL ska vara en liga med hög status.

Hur märker ni som förening av arbetet som görs av NDHL-gruppen?

De skapar dels ett roligare upplägg i slutspelet och att få en gemensam plattform för alla lag där man jobbar med liga sponsorer osv. Tycker de skapar mer intresse för lagen och ska bli riktigt kul att fortsätta följa detta.

Damhockey.se vill tacka Joel och önska honom och hans IF björklöven stort lycka till med det fortsatta lagbygget och i jakten på en SDHL plats!