Connect with us

Spelarintervju

Sara Grahn Goalie Development – ”Vill Hjälpa Framtidens Talanger”

2019 var startskottet för ”Sara Grahn Goalie Development” som riktar sig till tjejer.
Campen är nu inne på sitt fjärde år…

Jag vill hjälpa framtidens talanger att verkligen bli så bra de kan bli, säger Sara…

Vi möter världsmålvakten Sara Grahn i Faluns ishall, där hon sitter och slänger lite käft med sina ständiga vapendragare Per-Erik Alcén eller mera känd som den legendariska målvakttränaren Pecka Alcén. Det var bland annat just Pecka som frågade Sara om hon skulle vilja starta just detta projekt ihop med honom och Markus Baggstrom.

Bagge, Pecka, Sara

Hur kommer det sig att du valde att bli målvakt?
-Oj, jag kommer ihåg att klubben hade köpt in ett par nya benskydd och att jag tyckte att de såg häftiga och snygga ut, jag ville verkligen prova och stå och sedan var jag fast.

Hur såg det ut när du var liten och växte upp, fanns det målvaktscamper för specifikt tjejer?
Det fanns nog inte ens i någonstanke på den tiden jag började. Men det går heller inte att sticka under stolen med att det hade varit drömmen med en camp för bara oss tjejer säger Sara.
Men idag

Det börjar bli dags att gå på is, I korridoren hörs Pecka ropa ”Kom igen nu Sara”
Man ser direkt på Sara att den där rösten har hon hört förut, hon studsar upp ifrån sin plats och ber oss följa med ut för att när vara vid dagens första ispass för en av tjejgrupperna.

Vi kliver ut i ishallen och det vimlar av unga lovande målvakter som det fullkomligt sprudlar av energi och lycka över att få träna tillsammans med Sara.
När vi frågar vart ifrån målvaktenra kommer inser vi snabbt att det inte bara är ifrån vårt avlånga land Sverige utan även Norge och Italien är representerat.

Vilken typ av målvakter är det som kommer på dina camper, kan man vara både nybörjare och äldre?
– Det är både yngre och äldre målvakter som kommer på min camp. Det är allt från målvakter som spelat under en lång tid och även målvakter som är helt nybörjare. Vi jobbat med alla sorters målvakter och försöker ge dem de bästa verktygen för att lyckas.

Hur ser du på utvecklingen av framtidens målvakter?
– Jag tycker att alla målvakter måste bli mycket bättre på skridskorna, de måste även få en bättre förståelse för spelet, vilket jag tycker har blivit sämre de senaste åren. Men jag ser såklart positivt på framtiden och om målvakterna är villiga att lägga ner den tiden som krävs så kommer det bli ännu bättre.

Nästa år är det din tur att fira 5 årsjubileum, vad kan vi förvänta oss då?
– Tjejerna förväntar sig rosa träningströjor, sen får vi se om den önskan kan slå in. Men jag hoppas såklart att vi kan fylla alla platser väldigt snabbt inför en fantastiska träningsvecka tillsammans.

Röster ifrån Sara Grahns Goalie Development…

Martina & Emmy

damhockey.SE får sig en pratstund med målvakterna som är på isen, Martina Fedel är en av de som kommer först fram till oss..
Hon är ifrån början ifrån Italien men har även spelat hockey i Slovenien men hamnade senare i Sverige då hennes pappa började arbeta för Scania. Idag spelar hon colleges hockey i Kanada där hon stormtrivs.

Hur hamnade du här på Saras camp?
– Jag träffade Sara och Pecka för första gången på BB Goalie Camp i Stockholm och Sara frågade om jag inte vill komma på hennes camp också. Nu har jag hunnit varit med här i hela tre år och jag trivs toppen.

”Proffisig & bygger band”

Vad är det som skiljer Saras camp ifrån andra målvaktscamper?
– Sara och Pecka är fantastiskt duktiga att få ut max av oss målvakter. Men den stora skillnanden är att vi är max 6 målvakter på isen och tre instruktörer vilket gör att vi hinner få fantastiskt mycket feedback i våra detaljer och spel. Organisationen kring hela campen känns proffsig och man bygger band mellan oss målvakter och ledarna, coacherna, instruktörer som är fantastiskt.

En annan målvakt är Emmy Åmark Nordmark som från början är ifrån Avesta men har de senaste åren tillhört Luleås organisation där hon går hockeygymnasium och har Sara som tränare.

Hur har veckan varit?
– Den har varit kanon, alla är så proffsiga här!
Det är bra ledare, coacher och instruktörer och man känner verkligen att man får jobba med sitt spel och detaljer.

Du är inne på ditt andra år på campen, hur hamnade du här?
– Det var efter att jag började gymnasiumet i Luleå som jag fick Sara som HG tränare och då frågade hon mig om jag var intresserad av att komma ner hit och köra och på dein vägen är det.

Pecka, Emmy, Sara
Pecka, Wilama, Sara

En annan tjej som gör sin första sejuor på campen är Wilma Hallbäck. Hon tillhör till vardags Djurgården och Segeltorp.

Du är van att köra hos BB-Goalie, hur hamnade du här?
– Jag träffade Sara och Pecka där nere för någon vecka sedan och när de frågade mig och mamma sa ok så bestämde jag mig för att vara med.

Hur har veckan varit hittils?
– Den har varit toppen men oerhört jobbig, men det är fruktansvärt bra kvalité på campen och vi får jobba med mycket detaljer i vårt spel och teknik.

Tyra Fredin med ett förflutet i IFK Tumba är i färd med att packa flyttkartongerna då hon till hösten kommit in på hockeygymnastiet i Örnsköldsvik, Modo Hockey där hon kommer representera Modo i Damettan.

Hur känns det?
– Det är jobbigt men roligt, exakt som det ska vara!

Vad tycker du om upplägget?
– Upplägget är bra generellt sätt men ispassen är extra toppen då vi jobbar ifrån grunden och inte behöver göra allt i någon jätte vart då Sara och Pecka vill att vi lär oss rörelsen och tekniken ordentligt. Och det är väl lite som de säger att det är då det blir kvalité.

Pecka, Tyra, Sara
Evelina Johansso

Evelina Johansson spelar tillvardags i Linköpngs Damettan lag och gör sin andra camp med Sara där pandemin varade ett år i mellan gångerna.

Hur hamnade du här ifrån början?
– Vi hade varit lite sena att leta läger och sedan såg pappa att det eventuellt fanns platser kvar så han ringade och då ordnade de plats åt mig så på den vägen är det.

Hur har veckan varit så här långt?
Den har varit toppen, vi har kört mycket detaljer och basdelar som är viktigt i vår fortsatta utvecklig för att ta nästa steg.

”Stjärnglans”

Inom damhockeyn i Sverige är Sara den klart störst lysande målvaktsstjärnan där hon även rankas som en av de bästa i världen. Men på herrsidan har de två sista säsongerna i NHL handlat om Jacob Markström som likt Sara själv är en Pecka produkt.

Under Saras camp kom även NHL proffsen Jacob Markström, Jonas Johansson, Felix Sandström och Samuel Ersson och gav lite extra stjärnglas till nästa generations målvakter.
Att dessa killar komma till campen är fantastiskt, de är fruktansvärt ödjmjuka och goda förebilder för tjejerna och killarna, säger Sara.

Jacob Markström & Elin Kuja-Halkola
Felix Sandström & Alice
Jacob Markström & Hugo
Jonas Johansson & Leo
Agnes, Sara, Ellen
Aurora, Nike, Embla