Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

JUNIORKRONORNA

Kvartsfinaldags för Damjuniorkronorna

Det har blivit dags… det är nu vinna eller försvinna då vi kliver in i finalspelet! Det är snart dags för nedsläpp då de båda lagen äntrat isen.

Första perioden är igång och pucken är släppt, änsålänge har det varit böljande spel med chanser åt båda håll där Sverige varit närmast att göra mål efter en instickspassning. Efter 2.40 så drar Sverige på sig en utvisning och Tjeckien ges därmed chansen att spela powerplay. Tjeckiskorna kommer in i svenska zonen gång på gång utan större bekymmer, men sverige lyckas hela tiden avväpna tjeckiskorna och skicka iväg pucken över hela isen för att tvinga tjeckiskorna att börja om och mer än halva utvisningen är avklarad. Med tio sekunder kvar av penaltykill så gör tjeckiskorna 0-1 efter att ha spelat runt den svenska boxen, hittat ett instick och på returen kunnat raka in pucken. Tidig uppförsbacke men det är bara att bryta ihop och komma igen, det är långt kvar av matchen. Sverige har inte riktigt kommit in i spelet fullt ut ännu och skulle behöva få till lite mer puckinnehav för att kunna strukturera och organisera spelet något. Efter 11 minuter spelat av första perioden kommer Sverige till en riktigt bra målchans, men den tjeckiska målvakten lyckas blockera pucken och det blir endast till en tekning. Men efter tjeckiskornas ledningsmål känns det som att svenskorna vaknat till något. Sverige drar sdock på sig ytterligare en utvisning och tjeckiskorna har ett väl etablerat powerplay i den svenska zonen. Sverige klarar av utvisningen och nu gäller det att hitta tillbaka till spelet för att kunna få till en kvittering. Svenskorna får inte riktigt till det i spelet och drar återigen på sig en utvisning och för att det inte ska bli för kostsamt gäller det nog för svenskorna att se till att hålla sig undan från utvisningsbåset då tjeckiskorna har ett av de bästa powerplayen i turneringen. Tjeckiskorna drar dock på sig en utvisning så nu är det spel 4 mot 4. Då Tjeckiskorna vill spela en inte så oväntad kontringshockey, kan det vara av vikt att svenkorna försöker få till något längre anfall för att inte bjuda på kontringslägen. Sverige har hittat tillbaka till spelet något och presenterar nu ett spel som börjar likna lite struktur, men det återstår bara 3.26 av perioden, så det är lite sent påkommet. Sverige tillåter dock fortfarande tjeckiskorna att komma i kontringar och det är något som behövs sättas stopp för snarast möjligt då deras forwards är väldigt tekniskt skickliga. Sverige kommer in i anfallszon efter ett vackert uppspel men kommer inte till någon farlig målchans och spelet vänder återigen efter att tjeckiskorna återerövrat pucken. Minuten kvar att spela av perioden och Nicole Hall tar in pucken i zon, skickar iväg ett skott i ”gubbhörnet” mååååål! Det är kvitterat till 1-1… oerhört viktigt och mental att få in en puck innan periodpaus då perioden mestadels tillhört Tjeckien. Perioden är slut och någonstans på vägen känns det välbehövligt med en paus trots att ställningen är 1-1.

Sveriges första period är nog inget de är nöjda med, men ska vara väldigt glada att man kommer ifrån perioden med ett oavgjort resultat. Periodsnacket kommer med största sannolikhet handla om att återgå till ”Gameplan” och den struktur som laget önskar ha på spelet och matchen, då laget änsålänge inte följt den likt tidigare matcher. Sett till det stora hela behöver Sverige finna vägar att stoppa Tjeckiens kontringar och återerövra kommandot och puckinnehavet i matchen, då det böljande spelet i slutändan gynnar tjeckiskorna något mer än Sverige. Utöver det behöver laget höja såväl skridskotempot som passningstempot för att göra det svårare och jobbigare för tjeckiskorna. Nu hoppas vi att laget laddar om ordentligt, tar tag i handlingarna och gör en bra andra period.

Andra perioden är igång då pucken är släppt och nu hoppas vi att svenskorna pratat ihop sig ordentligt. direkt efter tekning kommer Sverige i en 2 mot 2 situation och får iväg ett bra skott som blockeras av den tjeckiska målvakten. Tjeckiskorna jobbar hela tiden med att försöka få ner pucken djupt i den svenska zonen vilket förmodligen hör ihop med att de vill försöka hitta ”instickspassningar” till spelare framför mål. Sverige tar in pucken i anfallszon och kommer till ett bra avslut som återigen blockeras av den tjeckiska målvakten. Hall kommer in i zon och skickar iväg ett skott som tyvärr går över mål men Sverige vinner andrapucken och sätter på nytt tryck i anfallszon och tvingar tjeckiskorna att ta en utvisning och powerplay väntar för Sverige. I uppspelsfasen så fäller en tjeckiska en svenska och Sverige kommer nu ha spel 5 mot 3 i 1 minut och 20 sekunder. Sverige passar runt och letar skottläge men kommer inte riktigt till förrän man hittar ett genomspel från bakom förlängda mållinjen upp till Jenna Raunio som står som point vid blålinjen och skickar in ledningsmålet för Sverige som fortsatt har powerplay i ytterligare en halvminut. 6 minuter är spelat av andra perioden och Sverige leder med 2-1. Sverige etablerar spel i offensiv zon och passningstempot ar blivit betydligt bättre, men ett backskott blockas av tjeckisk spelare som kommer i ett friläge som räddas av Lisa Jönsson. Spelet har återgått lite åt det böljande hållet och Sverige får friläge men lyckas inte göra mål. Intensiteten på isen har ökat något och tempot har höjts avsevärt men det påverkar den svenska spelstrukturen något negativt och spelarna kommer flertalet gånger ifrån sitt positionsspel. Efter att det uppstått lite gruff i en kampsituation drar tjeckiskorna på sig ytterligare en utvisning och Sverige ges en gyllene möjlighet att kunna utöka sin ledning i powerplay. Halva andra perioden är spelad och Sverige får inte riktigt till ingångarna i anfallszon och kan därmed inte strukturera något vettigt powerplayspel under första minuten av det numerära överläget. Sverige vinner tekningen och får iväg ett mindre farligt avslut och tjeckiskorna kan skicka iväg pucken och blir fulltaligt. Därefter skapar tjeckiskorna ett friläge som Lisa Jönsson snyggt avmanövrerar, men Sverige drar på sig en utvisning i samband med friläget och penaltykill väntar för Sverige när det är 7.30 kvar att spela av perioden. Sverige försvarar sig bra och skickar iväg pucken till andra sidan isen så fort möjlighet ges. Sverige har klarat av första minuten av det numerära underläget men tjeckiskorna tar sig återigen in i Svensk zon och etablerar spel, får till ett ”instickspass” som räddas av Lisa Jönsson. Tjeckiskorna har ökat sitt skridskotempo något och skapar några farliga chanser men utan utdelning. Sverige drar på sig ytterligare en utvisning och tjeckiskorna etablerar ett powerplayspel i Svenska zonen direkt. Det återstår 2.15 minuter av andra perioden och ställningen är 2-1 till Sverige. Tjeckien pressar på rejält och har parkerat i den svenska zonen och presenterar ett riktigt bra powerplay. Sverige får tillslut ut pucken ur zon och kan gå på byte samtidigt som laget blir fulltaligt och mindre än minuten återstår att spela av perioden. Tjeckiskorna ges en gratischans i slutskedet av perioden men Lisa Jönsson är tät och räddar skottet och perioden är slut.

Sverige öppnar andra perioden betydligt bättre än den första och tar tag i spelet mer eller mindre omgående vilket också genererar i att tjeckiskorna drar på sig utvisningar som ger än mer spelövertag till svenskorna. Men allteftersom perioden fortlöper tummar svenskorna mer och mer på gameplanen och spelet återgår till något mer böljande spel vilket genererar i att Sverige tvingas ta några utvisningar som bjuder tillbaka Tjeckien in i matchen. När laget spelar som bestämt dominerar Sverige mer eller mindre spelet vilket tyder på att Sverige i slutändan är det bättre laget, men om de fortsätter att bjuda tjeckiskorna på kontringar, tar onödiga utvisningar och faller in i Tjeckiens sätt att spela så kommer tredje perioden att bli en riktig nagelbitare samtidigt som det känns bra att gå till periodpaus med en 2-1 ledning inför sista perioden.

Tredje perioden är igång och Sverige drar direkt på sig en utvisning vilket ger tjeckiskorna en möjlighet till kvittering. Tjeckien etablerar spel i den svenska zonen och kommer till några riktigt farliga målchanser, men en storspelande Lisa Jönsson ser till att hålla tätt och tjeckiskorna går lottlösa från sitt powerplay. Sverige har hittat tillbaka till spelet efter att ha klarat av utvisningen och sätter upp ett spel i den offensiva zonen och får iväg ett mindre farligt avslut. Spelet vänder och i en kampsituation drar svenskorna på sig ytterligare en utvisning och Tjeckien ges återigen möjligheten i numerärt överläge. fem minuter är spelade av den tredje perioden och Sverige har klarat av halva det numerära underläget… tjeckiskorna kommer återigen in i svensk zon och i en tilltrasslag situation frispelas en tjeckiska som försöker skicka in pucken mellan benen på Lisa Jönsson som stänger den vägen och ser till att det endast blir tekning. Tjeckiskorna kommer dock allt närmre en kvittering så nu gäller det för svenskorna att ta sig i kragen och hitta tillbaka till spelplanen.Det är återigen entt mindre charmerande böljande spel och Tjeckien är de som kommer till de farligare målchanserna när det återstår 11.30 att spela av tredje perioden och Sverige leder med 2-1. Tjeckien kliver in i svensk zon och kan genom en frånvändning sätta upp och etablera spel i offensiv zon. Svenskorna fredar sig dock och ser till åka och byta för att få in nya pigga spelare. Det återstår nu 9 minuter att spela. Tjeckiskorna vinner fler och fler närkamper och lösa puckar vilket genererar i nya kontringar och Sverige är ett halvt skridskoskär bakom mest hela tiden… så för att undvika baklängesmål gäller det för svenskorna att hitta ny energi och försöka återta puckinnehavet för att kunna få tiden att gå lite mer så tjeckiskorna blir mer stressade och desperata. Tjeckiskorna snurrar runt i den svenska zonen och letar läge för kvittering men Sverige kan ta ut pucken ur zon och tvingar tjeckiskorna att börja om. Men Tjeckien kommer in i anfallszon väldigt enkelt för tillfället och Sverige behöver finna vägar för att sätta stopp för dem högre upp i banan och se till att hålla dem utanför boxen. Det återstår nu 4.29 av tredje perioden och Sverige är fortsatt i ledning med 2-1. Markström håller på att gå runt den tjeckiska försvararen och dras ner, men ingen utvisning tilldöms märkligt nog och spelet fortsätter böljande. Tjeckien har nu tagit ut sin målvakt för att få in en extra anfallare när det återstår 2 minuter och tjeckiskorna etablerar spel i svensk zon. Sverige får ut pucken ur zon men inte bättre än att tjeckiskorna återigen kan ta sig in i zon när 46 sekunder återstår provar tjeckien en klassisk ”crash the net” för att försöka få in pucken, men Lisa Jönsson blockerar och tekning väntar i svensk zon samtidigt som Tjeckien tar time out. Sverige vinner tekningen och gör ett försök att sätta pucken i tom bur men det resulterar i en icing. Halvminuten kvar att spela och Tjeckien vinner tekningen och får iväg ett skott som täckts av svenskor och slutsignalen ljuder… Sverige är i Semifinal mot USA.

Sverige gör långtifrån sin bästa match i turneringen, men i slutändan handlar det om att vinna vilket Sverige gör idag med 2-1. Däremot kommer det nog bli en hel del taktiksnack inför semifinalen gällande gameplan och spelstruktur då det fanns mycket kvar att önska på den punkten och mot USA gäller det att va disciplinerade om man vill ha en chans att rubba dem.

Damhockey.se vill gratulera Sverige till avancemanget och ser fram emot semifinalmatchen som har nedsläpp natten till måndag klockan 01.30.

Efter att ha avklarat gruppspelet har det nu blivit dags för damjuniorkronorna att ge sig in i finalspelet i junior VM, trots att Sverige va snubblande nära att ta sig vidare direkt till semifinal räckte det inte riktigt till och damjuniorkronorna får därför inleda finalspelet med en kvartsfinal mot Tjeckien.

Inför VM starten genrepade damjuniorkronorna mot just Tjeckien och Sverige gick segrande ur den striden med 7-4… det är absolut inget att luta sig mot då det är stor skillnad på en träningsmatch och en tävlingsmatch! Men det kan trots allt ses som ett litet mentalt övertag och att tjejerna vet om att de tidigare har besegrat sin blivande kvartsfinalmotståndare.

Sveriges väg till kvartsfinalen har bestått av två förluster, först förlust mot regerande mästarinnorna USA med 1-6 och därefter en svidande förlust mot Kanada med 3-1. Sedan stod man för en fantastisk vändning mot Finland i slutskedet av matchen då man gjorde 2 mål i spel 6 mot 5 för att sedermera vinna den sista gruppspelsmatchen med 4-3.

Tjeckiens väg till kvartsfinalen har varit mer eller mindre spikrak, då laget kommer med tre segrar i bagaget från sitt gruppspel i grupp B. I VM premiären besegrade man Slovakien med 4-0 för att sedan ta sig an Tyskland som man besegrade med 6-2 och avslutningsvis besegrade man Schweiz med 2-0. Så med största sannolikhet kommer laget med ett gott självförtroende och kommer bjuda upp till kamp på ett helt annat sätt än vad man gjorde i träningsmatchen.

Damhockey.se kommer självklart att livereferera matchen som har nedsläpp klockan 03.00 natten till lördag svensk tid så ställ väckarklockan, förbered kaffebryggaren och häng med oss på matchen!

I dagens andra kvartsfinal som spelades mellan Kanada och Slovakien blev det som väntat en ”Walk in the park” seger för Kanada med 7-0 och därmed är Kanada vidare till Semifinalspelet där de kommer ställas mot Finland.