Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

JUNIORKRONORNA

Matchdags, Självklart Liverefererar damhockey.SE Finland – Sverige 23.00

Ikväll spelas den sista gruppspelsmatchen för Sveriges del och för motståndet står vårt grannland och våra ärkerivaler Finland….

Pucken är släppt för första perioden i Madison mellan Finland och Sverige och änsålänge har det varit böljande spel men Finland är det lag som änsålänge fått iväg ett skott mot mål. Efter 3.27 spelat drar Sveriges Julia Perjus på sig en utvisning för tripping och nu väntar spel i numerärt underläge. Finland skapar direkt en farlig möjlighet som skapar kaos framför svenska målvakten Lisa Jönsson som tillslut kan blockera pucken. Finland har fortsatt etablerat spel i den svenska zonen men svenskorna arbetar bra i positionsspelet och håller finskorna utanför de farliga ytorna och Sverige är nu fulltaligt. Svenskorna skulle verkligen behöva ett spelavbrott för tillfället då finskorna fortsatt pressar Sverige i svensk zon. Efter 7 minuter spelade får Sverige iväg sitt första skott på mål, vilket enkelt blockeras av den finska målvakten Emilia Kyrkko. Sverige jobbar nu bra i sitt styrspel och gör det besvärligt för finskorna att ta sig ur egen zon. Fortsatt är det lite puckbyte i mittzon och inget av lagen kommer till några farligheter. Sverige bygger upp ett uppspel och tar sig fram till en 2 mot 2 situation och Sverige får iväg sitt för dagen andra skott mot mål… i efterföljande situation drar finskorna på sig en utvisning och Sverige får möjligheten i Powerplay. Sverige stressas av finskorna och lyckas inte riktigt etablera något strukturerat spel. I efterföljande anfall lyckas Sverige luckra upp det finska försvaret och efter en ”instickspass” kan Ida Karlsson ge Sverige ledningen med 1-0 i powerplay efter 10.43 spelat. Målet gav laget lite extra energi och Sverige tar sig på nytt in i finsk zon och kommer till ytterligare farliga lägen, men denna gång blockerar finska målvakten pucken. Sverige tar sig in i anfallszon via Nicole Hall och fortsätter skapa målchanser och laget är inne i en bra energisk period för tillfället när det återstår 7 minuter av första perioden. Efter fortsatt svensk press blir det oreda i den finska zonen och svenskorna snurrar bra och får det finska försvaret ur sina positioner gång på gång. Finland kommer upp i ett ströanfall och etablerar spel och lyckas genom duktiga Julia Schalin göra mål och därmed kvittera till 1-1 efter14.54 spelat. Målet kommer väldigt olyckligt för Sverige, då laget var i en positiv period av perioden. Sverige pressar på på nytt och Mira Markström står för en fantastisk soloprestation och trycker dit 2-1 till Sverige som därmed återtar ledningen i matchen. Svenskorna stressar nu finskorna ordentligt i deras uppspelsfas och gör att finskorna inte hittar någon väg ut ur zon. Mindre än minuten återstår av perioden och Sverige är fortsatt i ledningen med 2-1. Finska lagkaptenen Antti-Roiko tar in pucken i svensk zon och gör en överlämning till Havana som får iväg ett farligt skott mot mål och det uppstår lite tumult runt målområdet innan Lisa Jönsson kan blockera pucken. Där ljuder signalen och första perioden har nått sitt slut och Sverige leder med 2-1.

Sverige gör enligt oss sin bästa period i turneringen såhär långt, visst startar det lite avvaktande men allteftersom laget får kontroll över puckinnehavet och positionsspelet tar Sverige över mer och mer. Laget håller sig betydligt mer samlat i dagens match jämfört med tidigare, vilket gör att det går att komma mer samlat till anfall när man får till spelvändningar. Sverige lyckas störa Finland ordentligt i sin uppspelsfas, vilket är en viktig nyckel för att återvinna pucken i nästa spelsekvens. Utöver detta så åker svenskorna bra med skridskor idag, vilket ställer till det för finskorna i sitt försvarsspel och de tappar position gång på gång.

Andra Perioden är igång och pucken är släppt i Madison… Sverige vinner tekningen och tar sig in i finsk zon, men där tar det stopp och finskorna vänder spelet, chippar in pucken i offensiv zon men inte bättre än att Sverige kan ta tag i pucken. Därefter blir det en spelvändning till och finskorna åker offside. Finland tar sig återigen in i svensk zon och kommer till ett skottläge som styrs undan. Spelet är fortsatt böljande och ingen riktig struktur i spelet från något av lagen på isen för tillfället, allt avrundas med ett skott från blålinjen som Lisa Jönsson blockerar och tekning i försvarszon väntar för Sverige. Efter en rörig situation mitt i svensk zon, hakas en svenska och Sverige får möjlighet att spela powerplay. Nicole Hall tar in pucken i offensiv zon och Sverige kan etablera spel i offensiv zon. Men Sverige får inte ordning på sitt powerplay och det blir inte mycket uträttat under den första minuten av powerplayet och finskorna är återigen fulltaliga. 5.36 är spelat av den andra perioden och fortsatt ledning med 2-1 för Sverige. Finskorna chippar ner pucken i svensk zon och när svenskan hämtar pucken tacklas hon och Finland tilldöms en utvisning för illegal hit vilket gör att Sverige återigen får Powerplay. Sverige vinner tekningen och etablerar spel i den finska zonen, får iväg några skott och är där och hugger på returen, en den finska målvakten lyckas till slut blockera pucken. Halva powerplayet är spelat och Sverige strukturerar återigen upp spelet och Mira Markström skickar iväg en projektil som blockas av finsk forward. När finskorna väl får ut pucken blir det en kampsituation och Svenskan fäller olyckligt den finska spelaren och Finland ges därmed möjligheten att spela powerplay. Sverige skickar iväg pucken ner i finsk zon och tvingar finskorna att ”börja om”… Finskorna hittar återigen in i svensk zon och etablerar spel och är så när en kvittering efter en ”instickspassning” men svenskorna lyckas freda sig. I nästa spelsekvens är finskorna mer framgångsrika och kvitterar matchen till 2-2 efter ett ”tyst skott” från blålinjen av Adalmiina Makkonen med halva perioden spelad. Efter det finska målet vaknar finskorna till liv och sätter ett enormt tryck mot det svenska målet och Lisa Jönsson tvingas blockera pucken i röran som uppstått framför hennes målområde. Spelet böljar något med lite ströchanser åt båda håll och det återstår 6.40 att spela av andra perioden när Sverige gör en inbrytning mot mål. Sverige har de senaste minuterna kommit något längre ifrån de finska spelarna och ger dem något mer isyta att arbeta på, vilket kan straffa sig då de kan sätta upp spel i högre fart. Finskorna tar sig in i anfallszon och kapten Antti-Roiko bryter in mot mål men utan framgång. Sverige är något långsamma i sin aktion nu och det tar något för lång tid från tanke till handling och finskorna kan stressa det svenska laget över hela isen. med 3.30 kvar att spela av perioden kommer Sverige in i anfallszon i ett ströanfall som enbart leder till att finskorna kan vända spelet och åter förlägga spelet i svensk zon. Finland har tagit över mer och mer av puckinnehavet och nu handlar det mesta om att försöka undvika fler baklängesmål för Sverige innan periodpaus. Finskorna är sånär att lyckas med ytterligare en ”instickspassning” men svenskorna är på tå och erövrar pucken, tar den hela vägen till anfallszon och får till en tekning i finsk zon. Mindre än minuten kvar av andra perioden och spelet böljar fram och tillbaka innan signalen för andra periodens slut ljuder.

Sverige började andra perioden ganska bra och tvingade finskorna att ta utvisningar, men då powerplayspelet inte riktigt blev som tänkt kom man inte till några riktigt farliga målchanser. Sakta men säkert tar finskorna över mer och mer av spelet och puckinnehavet vilket till slut leder till att de kan lyckas kvittera tillställningen och därefter fortsätta att pressa tillbaka svenskorna. I samband med sitt kvitteringsmål får finskorna en energiboost och svenskorna blir något mer passiva i sina aktioner och Sverige ska va glada att det kom en läglig periodvila. Efter 40 spelade minuter är det oavgjort 2-2.

Dags för nedsläpp i tredje perioden och förhoppningsvis har svenskorna fått den vila de behöver för att kunna vinna den avgörande perioden och därmed kunna ta 3:e platsen i gruppen. pucken är släppt och kampen om övertaget har satt igång… båda lagen är energiska i inledningen av perioden och spelet böljar och är fysiskt. Sverige strular till det och får inte ut pucken ur egen zon trots goda möjligheter, vilket leder till att finskorna kommer till några farliga lägen. Finskorna chippar återigen ner pucken i svensk zon och kommer till ett avslut som blockeras av Lisa Jönsson som vill lugna ner det hela lite grann. Nicole hall driver in pucken i finsk zon och Sverige kan äntligen ägna lite tid i offensiv zon. Finland stänger ner mittzonen och Sverige tvingas bara chippa iväg pucken då det saknas spelvägar, i kommande spelvändning kommer Finland in i svensk zon och skickar iväg ett skott som letar sig in i den svenska buren och Finland har därmed tagit ledningen för första gången i matchen och leder nu med 3-2 efter mål av Pauliina Salonen. Finland ser hela tiden till att ha trafik framför målet när skotten kommer från blå och det är sånär att man lyckas göra ytterligare ett mål, men skottet blockas av svenska utespelare. Sverige har tagit sig in i finsk zon och snurrar runt men utan framgång. Sverige checkar för tillfället väldigt bra och tar bort finskornas möjlighet att ta sig ur egen zon och finskorna tvingas bara skicka iväg pucken, lite mer än halva tredjeperioden återstår och Finland är fortsatt i ledning med 3-2. Sverige försöker sig på lite ”dump and chase” hockey, vilket inte leder nån vart då finskorna spelar disciplinerat försvarsspel… finskorna tar sig in och etablerar spel i den svenska zonen och får iväg både ett och två farliga skott. Svenskorna behöver finna nya vägar och ingångar till det finska målet om man ska lyckas få till en kvittering, då det för tillfället blir stopp gång på gång innan farligheter uppstår. Med 7.30 minuter kvar att spela av tredje perioden kontrollerar Finland pucken och har det mesta av puckinnehavet vilket försvårar rejält för svenskorna som tvingas jaga och jaga. Finskorna snurrar runt i den svenska zonen och får till några farligheter men Sverige lyckas freda sig och får ut pucken vilket tvingar finskorna till att börja om. Med 5 minuter kvar att spela så börjar goda råd bli dyra för svenskorna och tiden rinner dem ur händerna…. då finskorna nu bara chippar ut pucken ur egen zon vid möjlighet för att hålla pucken utanför egen blålinje. med 3.56 kvar av perioden väljer Sverige att ta ut målvakten i förhoppning om att kunna kvittera och spelar nu 6 mot 5 vilket är sånär på att resultera då det blir kamp om en lös puck framför målgården, men finska målvakten kan till slut blockera pucken. Ny tekning väntar i offensiv zon för Sverige vilken vinns av finskorna som är väldigt nära att göra mål i den tomma målburen men ett uppoffrande svenskt spel stoppar det då en svensk spelare slänger sig och täcker skottet. Sverige tar time out med 2.40 kvar av tredje perioden för att ge spelarna ytterligare lite återhämtning. Det är fortsatt spel 6 mot 5 för Sveriges del och Emma Pfeffer skickar in ett skott från blå som letar sig hela vägen in i mål och kvitterar därmed matchen som nu står 3-3. Då Sverige måste vinna på ordinarie tid har man återigen tagit ut målvakten för att få in en anfallare till. Med 43 sekunder kvar av perioden skickar finskorna en puck till Icing och tekning i anfallszon väntar för Sverige. Tekningen vinns av finskorna som skickar iväg en puck mot den tomma målburen… den tar i stolpen och ny icing är blåst. Med 7.8 sekunder kvar av tredje perioden gör Sverige 4-3 genom Jenna Raunio efter att ha vunnit tekningen och tagit pucken föredömligt in till den farliga ytan. Målet videogranskas då finskorna anser att svensk spelare interferar den finska målvakten. Vi avvaktar domslut… Måååååål! Sverige tilldöms mål då det anses att det är den finska spelaren som knuffar in svenskan i målgården.

Sverige såg halvägs in i den tredje perioden knockade ut och inte mycket talade för att man skulle lyckas med den fenomenala matchvändning som man senare stod för när man efter att ha tagit ut målvakten mäktar med att gör 2 mål i spel 6 mot 5. Sett till hela matchen så gör Sverige en ok insats och vi kan inte säga annat än att det var en välförtjänt seger i slutändan då alla i laget kämpade febrilt för att vinna matchen.

Sverige har därmed vunnit sin första match i denna VM turnering och nu återstår det att se vilket lag som Sverige kommer att få möta i kvartsfinalen, vilket avgörs senare ikväll då matchen mellan Tyskland och Slovakien spelas.

Sverige har inlett junior-VM med två förluster efter att ha förlorat med 6-1 mot regerande mästarinnorna USA och därefter blev det förlust med 3-1 mot Kanada. Trots att det blivit förluster i de båda matcherna har Sverige presenterat ett helt ok spel där det inte riktigt klaffat till 100% riktigt ännu, vilket vi hoppas på att det kommer att göra ikväll – man ska ju trots allt vara som bäst när det gäller och nu börjar vi närma oss de matcherna. Något som ska bli intressant att se är hur lagledningen väljer att göra med målvaktsposten ikväll, då såväl Ebba Svensson-Träff som Lisa Jönsson presterat väl i sin respektive spelade match. I övrigt så kommer det vara av stor vikt att Sverige tar tag i taktpinnen genom att försöka styra tempot och spelet i matchen med ett övertag i puckinnehav samt försöka få till flertalet långa anfall.

Gällande Finland så har de i inledningen av turneringen en vinst och en förlust då de i sin öppningsmatch överraskade Kanada genom att besegra dem välförtjänt med 2-0. Därefter blev det betydligt tuffare för finskorna då de blev besegrade av USA med 5-0… nämnvärt är dock att 3 av de amerikanska målen kom under matchens sista fem minuter, vilket förtydligar att finskorna gjorde en riktigt bra match även mot USA. Sett till Finlands prestation såhär långt i turneringen så har de presenterat ett väldigt disciplinerat spel där alla spelare har presterat på hög nivå och levererat vad som har förväntats av dem. Upptill ett tight och väloljat försvarsspel så har laget ett antal offensivt farliga spelare som är sylvassa i omställningsspelet, vilket gör att deras kontringsspel är en av lagets främsta styrkor.

Damhockey.se hoppas och önskar att så många som möjligt hänger med oss under livereferatet ikväll och hejar fram vårt Sverige till turneringens första seger… så vi ses här på damhockey.se när pucken släpps klockan 23.00 ikväll, VÄL MÖTT!