Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

JUNIORKRONORNA

JVM är igång och damhockey.se liverefererar!!!

I skrivande stund spelar Svenska juniordamkronorna sin första match i JVM och för motståndet står värdnationen och regerande mästarinnorna USA, vilket blir en tuff men perfekt inledning av turneringen…

Första Perioden: Sverige öppnar perioden bra och skapar några bra målchanser…men dryga 3 minuter in i perioden drar man olyckligt på sig en utvisning och det dröjer inte länge innan USA utnyttjar sitt numerära överläge och gör 1-0 på en retur efter skott från nära håll. Sverige spelar fortsatt bra och har fått iväg ett antal farliga skott från blålinjen och utmanar amerikanskorna rejält i offensiv zon! Men USA kopplar greppet efter att ha etablerat spel i svensk försvarszon och kan prickskjuta in 2-0 i krysset från nära håll. Dryga minuten senare och efter nästan halva spelade första perioden glömmer det svenska försvaret bort en spelare framför mål, vilken skymmer Ebba Svensson Träff i målet och hon tvingas lämna retur på ett skott från blålinjen och amerikanskorna är där och rakar in returen för 3-0. Fortsatt har det varit lite puckbyte i mittzon med lite ströchanser åt bägge håll, men inga riktigt farliga målchanser. Efter 11.30 spelade tvingas Ebba Svensson Träff till att göra en kanonräddning efter att en amerikanska brutit sig in framför mål och försökt sig på en ”wraparound”. USA är energiska i sargspelet och Sverige tvingas ta ännu en utvisning och powerplay väntar för USA efter 13.30 spelat. Sverige klarar av sitt penaltykill och är åter fulltagliga, det återstår 4 minuter av perioden. Sverige försöker hitta tillbaka till spelet, men det mesta studsar fel och efter att USA återerövrat pucken i svensk zon gör amerikanskorna 4-0. De svenska spelarna har blivit något passiva och ”fryser fast” lite i positionsspelet i försvarszon, vilket ger amerikanskorna enormt stora ytor att arbeta på. Med lite mer än minuten kvar att spela av perioden får Sverige sitt första powerplay! Efter videogranskning drabbas USA av ytterligare en utvisning och Sverige har ett 5 mot 3 läge, men amerikanskorna försvarar sig bra och kan gå till periodpaus med en 4-0 ledning och Sverige kommer få inleda andra perioden med ytterligare en minut spel 5 mot 3.

Sett till det stora hela gör Sverige en helt ok första period men blir rejält straffade för de små misstagen och vi tvingas nog även att berömma USA för sitt spel med puck i högt tempo och sitt mäktiga prickskytte!

Andra perioden är igång och Sverige inleder mittenakten som tidigare nämnt med spel i numerärt överläge i form av spel 5 mot 3 i 45 sekunder för att sedan ha ytterligare 14 sekunder i spel 5 mot 4. Sverige etablerar sig i anfallszon men kommer inte riktigt till några farliga målchanser och USA klarar av sitt numerära underläge. Efter att USA blivit fulltaligt försöker de sig på en inbrytning från vänstra hörnet och återigen tvingas Ebba Svensson Träff till en bra räddning. USA är något starkare i de flesta närkamperna och vinner tillbaka pucken gång på gång och till slut tvingas Sverige ta en utvisning och numerärt underläge väntar. Amerikanskorna etablerar spel i den Svenska zonen och ”rullar runt” för att skapa oreda och hitta bra skottläge som till slut kommer och skickar iväg ett skott i stolpen. Sverige är återigen fulltaligt och Mira Markström får iväg ett farligt skott. Sverige ligger något tätare på amerikanskorna nu och minimerar på så vis tiden för dem att göra något konstruktivt. Amerikanskorna pressar på i svensk zon , men Sverige spelar disciplinerat i försvarsspelet och ligger bra i skottlinjen och blockar de amerikanska avsluten. USA tar en utvisning i mittzon och Sverige får möjlighet att spela powerplay, men lyckas inte etablera något spel i anfallszon och USA är återigen fulltaligt. Efter att USA lugnat ner spelet något och kommer in i anfallszon gång på gång kommer de till ett farligt skottläge och träffar återigen stolpen och i efterföljande försvarsröra tvingas Sverige dra på sig en utvisning och spelar återigen i numerärt underläge. Sverige försvarar sig bra och håller Amerikanskorna på utsidan och låter dem inte komma till några riktigt farliga avslut och Sverige klarar av det numerära underläget. Med 4 minuter och 15 sekunder kvar att spela av andra perioden är periodsiffran fortsatt 0-0 för mittenakten, vilket får ses som bra jobbat av Sverige som jobbar taktiskt och disciplinerat i försvarsarbetet. Sverige ställer om och går till anfall och får iväg några farliga avslut och tvingar USA till att dra på sig ytterligare en utvisning. Men amerikanskorna håller i och kontrollerar pucken, skickar iväg en ”stretchpass” och skapar ett friläge i det numerära underläget och gör 5-0 med 2 minuter kvar av perioden. Med 40 sekunder kvar av perioden får Sverige återigen möjlighet att spelapowerplay men lyckas inte komma till någrafarliga målchanser. Däremot tvingar man amerikanskorna att dra på sig ytterligare en utvisning och får därmed inleda 3:e perioden med spel 5 mot 3.

Mittenakten var ett litet lyft i spelet från svensk sida och man spelar något mer disciplinerat och taktiskt samt håller sig till ”gameplan”, vilket inte tillåter amerikanskorna att komma till lika många farliga målchanser. USA är dock något starkare och mer beslutsamma i kampsituationerna vilket gör att de har ett stort övertag av puckinnehavet i matchen. Sett till det stora hela gör Sverige en bra period men behöver komma något mer samlat till anfall då det många gånger är ”soloprestationer” som leder till de farliga målchanser vi haft och ska vi få till det i våra numerära överlägen behöver vi höja pucktempot något och skapa mer rörelse för att skapa oreda framför det amerikanska målet.

Pucken är släppt för tredje perioden och Sverige inleder med spel i numerärt överläge spel 5 mot 3 i 1 minut och 20 sekunder… mååååål Sverige gör 1-5 i powerplay genom Ebba Hedqvist efter 1.23 spelat av tredje perioden. Sverige har inlett perioden väldigt positivt och etablerar spel i den amerikanska zonen och skapar flertalet farliga målchanser. Vidare böljar spelet något och målchanser uppstår åt båda håll. Efter 8 spelade minuter av perioden är det Sverige som skapat mest och är starkare och mer beslutsamma i närkamperna, vilket ger mer utrymme till att vara mer konstruktiva i spelet. Halvvägs in i tredje perioden så pressar USA på något mer och etablerar spel i svensk zon och vrider och vänder på det svenska försvaret, men Ebba Svensson Träff agerar lugnt i målet och ser till att hålla pucken efter att ha räddat ett skott från nära håll och svenskorna får ett välbehövligt byte. Det börjar bli något trötta ben på svenskorna nu och vi har svårt att ta oss ur egen zon vilket gör att amerikanskorna kommer i anfall efter anfall och Sverige drar på sig en utvisning, därmed väntar numerärt underläge. Efter att USA etablerat spel i powerplay hittar de ett spel över centrallinjen precis framför målet och kan raka in 6-1 i öppen målbur då sidledsförflyttningen blir för tuff för Ebba Svensson Träff. Med 3 minuter kvar av matchen syns det tydligt att det höga matchtempot tagit ut sin rätt och de svenska spelarna har trötta ben och skallar, vilket gör det svårt för oss att få ut pucken ur egen zon. Med lite mer än 2 minuter kvar att spela drar Sverige på sig en utvisning och tvingas spela i numerärt underläge. Återigen visar Ebba Svensson träff prov på sitt lugn och räddar alla amerikanska försök till att göra mål och skapar ytterligare andrum för sina lagkamrater. Matchen är slut och USA vinner med 6-1.

Visst kan 6-1 kännas som stora siffror… men Sverige genomför matchen på ett bra sätt och hade de kunnat hålla ner siffrorna något mer i första perioden så hade matchen kanske sett lite annorlunda ut. Sett till det stora hela så växer laget sakta men säkert genom hela matchen och att det tryter lite på krafterna framåt slutet av matchen hör mer ihop med amerikanskornas frenetiska skridskoåkning och pucktempo matchen igenom. Det blev som väntat en tuff uppgift för damjuniorkronorna, men det fanns många positiva inslag som laget kan ta med sig till de kommande matcherna och någonstans på vägen tror vi att det kan ha varit viktigt att få möjligheten att inleda turneringen mot tuffast möjliga motstånd!

Nu gäller det att ladda om batterierna så gott det går för att förbereda sig för nästa drabbning och den andra gruppspelsmatchen som är mot Kanada med nedsläpp redan klockan 23.00 ikväll!

I A-gruppens andra match vann ett smart spelande Finland med 2-0 mot Kanada! Finland spelade en välstrukturerad ishockey och höll ihop lagdelarna över hela planen, vilket gjorde det väldigt svårt för ett mindre organiserat kanada att lyckas skapa några farliga målchanser. Första perioden var jämn ren spelmässigt och lagen bytte målchanser med varandra då det förekom en hel del slarv i passningsspelet från båda lagen…närmast att göra mål var dock Finland som fick ett friläge i slutet av perioden. Den andra perioden började trevande men sakta men säkert så tog Kanada över mer och mer och mitt under perioden hade kanadensiskorna ett rejält tryck i finskornas zon. Men en fenomenal finsk målvakt i Emilia Kyrkko såg till att det fortsatt var 0-0 på resultattavlan. Med lite mer än två minuter kvar av mittenakten gör Finland mål genom Ada Eronen som skickar in en puck från blålinjen som letar sig hela vägen in i mål. I tredje periodens inledning så drar Kanada på sig två onödiga utvisningar och ger Finland möjligheten att få spela 5 mot 3, vilket finskorna utnyttjar och gör 0-2 genom Oona Havana som från toppen av högra tekningscirkeln kan prickskjuta pucken i mål. Därefter pressar Kanada på mer och mer men utan framgång då Finland visar upp rejäla kämpatakter och lagmoral. Matchen vinns välförtjänt av Finland som sett till de spelade 60 minuterna var det taktiskt bättre laget matchen igenom.