Connect with us

JUNIORKRONORNA

damhockey.SE Liverefererar Kanada – Sverige 23.00

Det är återigen dags för damjuniorkronorna att spela match i junior-VM och ikväll ställs Sverige mot Kanada med nedsläpp klockan 23.00…

Nattens match mot USA visade sig bli en tuff uppgift för Sverige, vilket i sig kändes fullt normalt då Sverige ställdes mot regerande mästarinnorna, medan Sverige som normalt sett tillhör B-gruppen blivit uppflyttade till A-gruppen då Ryssland uteslutits… Mycket talar för att även kvällens match kommer bli tuff, då Sverige ställs mot ett revanschsuget Kanada som dessutom ”nollades” mot Finland i sin öppningsmatch. Senast Sverige och Kanada möttes var 2019 och då vann Kanada med 2-1 men sett till matchen så vann Kanada skotten med hela 34-10. Sverige bör dock komma ut med huvudet högt efter nattens prestation och med ett gott självförtroende då de trots förlusten presterade en bra match i högt tempo och kan Sverige ta med sig det tempot tillsammans med några taktiska moment från hur Finland spelade mot Kanada finns det goda möjligheter till att vi för första gången någonsin kan gå vinnande ur en kamp mot Kanada, som inför kvällens match har 9 raka segrar mot Sverige med en total målskillnad på hela 52-8 i gjorda mål.

Första Perioden är igång och pucken är släppt i Madison, Wisconsin USA! Kanada har börjat vassast och skapade en målchans direkt efter nedsläpp, men Sverige har hittat in i Kanadas zon och kommit till några avslut de med, men änsålänge har inget skott nått hela vägen till mål. Efter 2.28 spelade snurrar svenska försvaret till det för sig med ett ”räknefel” och tappar bort en kanadensiska mitt i slottet som får iväg ett skott som räddas av Lisa Jönsson, men på returen är kanadensiskorna först och kan raka in pucken för 1-0. Kanada etablerar spel gång på gång i svensk zon och Sverige har inte riktigt fått ordning på positionsspelet i inledningen av matchen. Kanada pressar på för att få till ytterligare ett mål men Lisa Jönsson i det svenska målet drar till med en svettig räddning. Sverige är fortsatt något långsamma i spelet med pucken och Kanada kan forechecka fast Sverige gång på gång! möjligtvis sitter nattens match fortsatt kvar i de svenska spelarna… men ska vi ha fortsatt chans så gäller det att komma igång snarast möjligt med såväl tankesnabbhet som fart på benen. Tyvärr drar vi på oss en utvisning i offensiv zon efter 7.30 spelat och tvingas spela i numerärt underläge. Kanada passar runt pucken och letar skottläge men utan framgång då det svenska penaltykill gör ett bra jobb! Sverige klarar av utvisningen och Lindell får ett friläge direkt från utvisningsbåset och det är ett smärre mirakel att kanada inte får utvisning då de hackar och slashar henne i sin väg mot mål… därefter etablerar kanadensiskorna ett enormt tryck mot det svenska målet men positionsarbetet i egen zon har förbättrats avsevärt och de svenska spelarna blockar skott och ligger bra i skottlinjen, 6 minuter och 30 sekunder återstår av första perioden. Efter att Sverige haft en bra möjlighet blir det en spelvändning och kanada kommer 3 mot 1 men Lisa Jönsson gör en kanonräddning och håller Sverige kvar i matchen. Kanada är lite hungrigare på de lösa puckarna och vinner något fler närkamper än Sverige och Sverige behöver tuffa till sig något och börja ta för sig mer för att ”komma in ” i matchen, Kentälää skickar iväg ett skott men det räddas av den kanadensiska målvakten Kanada med ett farligt ”tyst skott” från blålinjen, som styrs av omarkerad spelare precis framför mål. Sverige dumpar ner pucken med 3.30 kvar av första perioden och åker på byte… Sverige tar sig ur egen zon och skapar ett bra läge vilket gör att en kanadensiska hakar svenskan och Sverige får powerplay. Sverige spelar runt pucken bra och kommer till ett bra avslut med trafik framför mål, men den kanadensiska målvakten blockerar och det blir ny tekningssituation. med minuten kvar av powerplayet får kanada ut pucken ur zon och stressar sedan sverige i uppspelsfasen och Kanada blir fulltagligt… oturligt nog genererar det direkt i målchans med 2 spelare mot 1 i kanadensisk fördel och med ett spel över centrallinjen kan kanadensiskorna raka in pucken till 2-0 med minuten kvar av perioden. Sverige bjuds på en jättechans men Peterson lyckas inte få in pucken i mål. Pfeffer drar till med ett handledsskott som träffar ribban efter att kanadensiska målvakten lyckats styra upp den dit med axeln. Första perioden är över!

Sverige öppnar perioden något passivt men växer in i matchen sakta men säkert. Tyvärr blir de väldigt straffade för de små misstagen som utnyttjas effektivt av hungriga kanadensiskor. Det första kanadensiska målet tillkommer efter att svenskorna virrat bort sig något i egen zon och det andra kanadensiska målet är mer en tillfällighet då friläget skapas i samband med att en kanadensiska kommer ut från utvisningsbåset. Sett till det stora hela anser vi att Sverige gör en helt ok period men att de kommer behöva ta för sig betydligt mer under resten av matchen.

Rinkside i Madison

Pucken är släppt för andra perioden och Sverige skapar en chans direkt vilket genererar i en kanadensisk utvisning och powerplay för Sverige. En miss i kommunikationen håller på att ställa till det för Sverige när Lisa Jönsson skickar pucken på fel sida av målet jämfört med vart de svenska spelarna befinner sig. Men Sverige letar sig in i anfallszon igen och Tuva kandell får iväg ett farligt skott med trafik framför mål som blockeras av den kanadensiska målvakten. Tyvärr blir det inget mål för svensk del i detta powerplay heller och det är nu återigen spel 5 mot 5. Sverige forecheckar bra och stressar kanadensiskorna som inte får ordning på spelet för att ta sig ur egen zon. Kanada hittar in i anfallszon och får till en superfarlig chans från förlängda mållinjen, men med lite tur kan Lisa Jönsson tillslut blockera pucken som för ett tag låg lös på mållinjen. Kanadensiskorna fortsätter att pressa på i den svenska zonen och har för tillfället ett massivt tryck på svenskorna som kämpar febrilt för att få ut pucken ur egen zon. Positivt är dock att när kanadensiskorna snurrar och snurrar i den svenska zonen så är svenskorna disciplinerade och sköter sitt positionsarbete. med 7.35 spelat av andra perioden är perioden fortsatt mållös och ställningen 2-0 till Kanada. Spelet böljar och båda lagen skapar bra chanser och det leder i nästa läge till att Kanada får ett powerplay, där de får iväg ett skott i stolpen. Kanada etablerar återigen spelet i svensk zon men Svenska penaltykill gör ett fenomenalt arbete och Sverige är återigen fulltaligt. Sverige försvarar sig bra mot den kanadensiska pressen, men kommer inte till några samlade anfall för tillfället vilket svenskorna behöver hitta tillbaka till. Sverige åker på en onödig utvisning och tvingas till ett nytt boxplay med lite mer än 7 minuter kvar av perioden. Sverige överarbetar en situation i sarghörnet, vilket håller på att ställa till det för det laget då Kanada får iväg ytterligare ett stolpskott. Sverige är åter fulltaligt, men har absolut inte råd med fler utvisningar i matchen. Direkt på tekning i svensk zon letar sig en kanadensiska fri och kan sätta dit 3-0 för Kanada och Sverige behöver få till ett mål innan periodens slut för att skapa lite självförtroende till laget. Men det är fortsatt Kanada som har puckinnehavet och kontroll över matchen. En ljusglimt i det hela är dock att Kanada drar på sig en onödig utvisning och endast 5 sekunder in i powerplayet gör Tuva Kandell 3-1 och Sverige är äntligen på resultattavlan när det återstår 3 minuter av perioden. Direkt efter tekning skapar Kanada dock en spelvändning som gör att Sverige tvingas dra på sig en utvisning och penaltykill väntar Sverige. Kanada hittar enkla ingångar till den svenska zonen och fortsätter skicka puckar på mål och hugger som kobror på alla returer… men ett uppofrande svenskt försvarsspel gör att en strålande Lisa Jönsson till slut kan blockera pucken och lugna ner spelet och Sverige är fulltaligt. Där ljuder slutsignalen för mittenakten och perioden slutar oavgjort 1-1.

Den andra perioden får ses som relativt ok från svensk sida, men Sverige faller ihop något i vissa perioder av perioden och om det beror på att orken börjar tryta eller något annat är svårt att säga. Men stundtals spelar laget riktigt bra och det finns flertalet goda intentioner. Men sett till hela perioden så är Kanada det starkare laget som visar mer beslutsamhet i viktiga lägen.

Tredje perioden är igång och Kanada tar initiativet direkt med en 2 mot 1 situation som i sin tur leder till en spelvändning för Sverige som får iväg ett skott mot mål. Sverige kommer in i kanadensisk zon men får inte till något direkt farligt då kanadensiskorna ser till att hålla svenskorna på utsidan. Sverige pressar på och tvingar Kanada att ta en utvisning och powerplay väntar efter 2.20 spelat av tredje perioden. Sverige får tyvärr inte till något ordnat spel samtidigt som kanadensiskorna stressar svenskorna till misstag på misstag och det numerära överläget är över. Spelet böljar men utan några farliga målchanser åt något håll. Kanadensiskorna bevakar sin ledning och stänger mittzonen helt för svenskorna. Kanada kontrar och är väldigt nära att göra mål, men i efterföljande situation drar de på sig en utvisning istället och sverige får återigen powerplay. Nicole Hall driver in pucken och kanadensiskan interferar henne vilket gör att Sverige får ett 5 mot 3 läge och lagledningen tar timeout för att styra upp taktiken. Sverige har hittat rätt i uppställningen och avfyrar skott på skott men utan framgång och Kanada klarar av det dubbla numerära underläget. Strax efter att de blivit fulltaliga drar Kanada på sig ytterligare en utvisning för för många spelare på plan och Sverige får en gratischans att spela powerplay igen, halva tredje perioden återstår… men pucktempot är för lågt och Kanada kan försvara sig relativt enkelt. Tiden rinner sakta iväg för svenskorna som inte riktigt får till några farliga målchanser. Kanada håller i pucken och försvårar det mesta för svenskorna just nu och ser till att fördriva tiden till sin favör utan vidare intentioner att anfalla. Sverige kämpar till sig en målchans och är ytterst nära att trycka in en retur. Det är mindre än 5 minuter kvar av perioden och Sverige pressar på för en reducering. Sverige spelar nu på ett lite kortare lag och pressar på ordentligt och blir så när bjudna på en reduceringspuck då den kanadensiska målvakten skickar ut en puck rätt på bladet till en svensk spelare som tyvärr missar. Med 2.30 minuter kvar av perioden kämpar svenskorna febrilt för att återerövra pucken för att kunna gå till anfall, men återigen ser kanada till att hålla i pucken och hålla pucken utanför egen son för att få tiden att gå. Mindre än halvminuten kvar att spela av matchen och Sverige drar på sig en utvisning och får därmed avsluta matchen med en spelare mindre på isen om inte kanadensiskorna gör mål. Matchen är slut och Kanada vinner med 3-1.

Sverige gör sett över 3 perioder en relativt bra insats och är tveklöst en erfarenhet rikare inför ett eventuellt framtida möte i turneringen. Kanada var idag något starkare i de flesta situationerna och än mer beslutsamma i avgörande lägen vilket i slutändan gör stor skillnad trots att det resultatmässigt inte var mer än 2 måls skillnad lagen emellan.

Nu gäller det att ladda om batterierna inför torsdagens match mot Finland, vilken kan bli direkt avgörande för tabellplaceringen i gruppen och vilket motstånd som Sverige får möta i kvartsfinalen. Matchen börjar klockan 23.00 på torsdag, så bänka er framför datorn och häng med oss här på damhockey.se för liverapportering från matchen.

Den andra matchen från Sveriges grupp mellan USA-Finland vanns av USA med 5-0 efter periodsiffrorna (2-0,0-0,3-0) mot ett tappert krigande finskt lag. Finland spelade taktiskt väldigt bra och spelarna höll sig disciplinerat till lagets gameplan. Trots detta tvingades de kapitulera i tredje periodens slutskede då USA gjorde 3 mål under matchens sista fem minuter.