Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

AIK SDHL

Föreningskollen AIK

Damhockey.se har tagit sig ett snack med AIK:s nya tränare och sportchef Carl Wendt för att få inblick i föreningen och hur det ser ut inför kommande säsong…

Fjolårets lagbygge gav er en 9:e plats i grundserien och en kvalplats för att hålla er kvar i SDHL… Kommer ni tänka annorlunda i ert lagbygge inför säsongen 22/23? I så fall på vilket sätt? 

Jag tror att det naturligt blir lite annorlunda tänk eftersom det blivit ett byte av både sportchef/tränare, assisterande tränare och materialare. 

Hur många kontrakterade spelare har ni i dagsläget inför säsongen 2022/2023? 

Det är 3st spelare som vi officiellt gått ut med, Vilma Nilsson, Emma Eriksson och Aoife Leacy, men det finns ett par spelare till där vi har signerat avtal och ytterligare ett gäng med långt gångna diskussioner med. 

Vilken målsättning har er förening för säsongen 2022/2023? 

Vårt mål är att göra en bättre säsong än fjolåret, både rent tabell och resultatmässigt men även hitta en tydlig profil i vårt sätt att arbeta och spela för att skapa framgång över tid. 

Inför fjolåret infördes en regel om ”hemmafostrade spelare”! Hur har detta påverkat ert lagbygge och er förening? samt hur många ”hemmafostrade spelare” har ni i dagsläget i laget? 

Självklart måste man tänka till när man signerar spelare, men generellt är det inga konstigheter. Alla spelare med signat avtal vid skrivande stund är ”hemmafostrade”. 

När ni värvar spelare till ert lag, hur ”scoutar” ni dessa spelare och vilka kunskapskrav utgår ni ifrån och vilka egenskaper kikar ni efter? 

Vi kollar video, siffror och pratar med spelaren själv för att få en bra bild av dom. Självklart försöker vi även ha sett spelaren live om det finns möjlighet för det. Utöver det kollar vi med referenser som spelat, tränat eller på något sätt jobbat med spelaren för att få en bra helhetsbild innan vi signerar någon spelare. 

Vilka egenskaper anser ni att en lagkapten bör ha och hur går ni tillväga när ni utser lagkapten för laget? 

Lagkaptenen bör vara en ledare i gruppen och tydligt förankrad så att spelartruppen ser denna personen som en bra represetant för laget. Vi har ingen exakt process utan det får växa fram under försäsongen. 

På vilka sociala medier kan fans följa er under säsongen 2022/2023?
https://twitter.com/AIKishockey

https://www.instagram.com/aikishockey

https://www.facebook.com/aikishockey

Har damorganisationen i er förening förändrats något jämfört med föregående säsong? I så fall hur?

Som nämnt så byts stora delen av staben i SDHL-truppen ut, vi har även bytt tränare i vårt juniorlag. Vi presenterar löpande förändringar på www.aikhockey.se

Hur många Dam/flicklag finns i föreningen idag och finns det tankar på att starta fler lag i föreningen? 

I Dagsläget har vi ett SDHL-lag och ett damjunior lag som spelar i Division 1 och Juniorserien. Sen har vi givetvis flickor som spelar med jämnåriga pojkar i samma ålder i mixade lag. Det är svårt med istider och vi liksom alla föreningar i Stockholm jobbar för att kunna utöka vår verksamhet men vi måste samtidigt kunna ge förutsättningar i dom lag vi har också. 

Har föreningen någon långsiktig plan för dam/flick verksamheten? Hur ser den ut? 

Vi jobbar efter en plan för att över sikt bli ett topplag i SDHL där det innefattar att vi får upp ”egna talanger” genom vårt hockeygymnasium och juniorlag. 

Hur tar föreningen aktivt ansvar för att öka intresset för damishockeyn i distriktet?

Jag får återkomma kring denna frågan när jag är mer insatt i detta. 

Hur sammarbetar ni med närliggande föreningar inom distriktet?

Vi har en god dialog med de föreningar vi spelar mot och samarbetar med. 

SDHL är idag en av världens bästa damhockeyligor! Vad anser ni som förening kan göras för att vidareutveckla den än mer och göra den än bättre?

Att införa tacklingar är ett jättebra steg som garanterat kommer ta bort en del av diskussionen ”att damer inte spelar fysiskt”.

Hur ser ni som förening på en eventuell utökning av antal lag i SDHL?

Jag ser det som en naturlig del för att fortsätta utveckla ligan. Att fler föreningar kommer in och ökar ett intresse i deras region skapar med engagemang runt fler lag vilket kommer öka intresset för ligan i stort. 

Vad anser ni som förening bör göras för att ”glappet” mellan SDHL och Damettan/NDHL ska minskas?

NDHL gör ett jättebra jobb där för att skapa jämnare serier vilket kommer göra att topplagen i NDHL får spela fler tuffa matcher och vara bättre förberedda inför kvalspelet. 

Hur märker ni som föreningen av arbetet som görs av SDHL-gruppen/SDHL organisationen? 
Det är på daglig basis med mycket av den struktur som finns i organisationen. 

Damhockey.se vill önska AIK stort lycka till med sitt fortsatta lagbygge och kommande säsong!