Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

Silly Season

Spookys tankar om Silly Season SDHL

Silly season är i full gång och vissa lag har kommit längre än andra med sina lagbyggen inför säsongen 2022/2023… Spooky har kikat över läget och presenterar här sina tankar och funderingar kring hur det sett ut såhärlångt!

Sett till det stora hela är det egentligen bara några enstaka lag som kommit igång ordentligt med lagbygget inför kommande säsong och det går tydligt att se tendenser om att det är betydligt enklare för topplagen att lägga sitt pussel…

Om vi först kikar på SM-guld vinnarna Luleå HF så hade de nästintill gjort klart med årets lagbygge innan säsongen var slut. Ett tydligt exempel på detta är då föreningen avklarade sina kontraktsförlängningar med grundstommen av laget med start redan under oktober, då laget förlängde med finska trion Hiirikoski, Savolainen och Nieminen för att sedan redan i november förlänga kontraktet med Guldmålvakten Sara Grahn. Lagets enda värvning såhär långt är backen Daniela Pejsova som efter 4 säsonger i MoDo nu förstärker backsidan i Luleå HF. Sett till det stora hela så står laget med 2 målvakter, 7 backar och 9 forwards i skrivande stund och saknar därmed endast 1 back och 3 forwards för att komplettera till en trupp på 20 kontrakterade spelare. Som det ser ut i dagsläget kommer laget fortsatt att vara en het guldkandidat även till kommande säsong.

Näst på tur kikar vi på finalisten Brynäs IF som efter en trevande inledning av silly season nu har kommit igång ordentligt med såväl värvandet som med förlängningarna av kontrakt. Utöver detta har man hunnit med ett tränarbyte då Henrik Glaas tackade för sig efter säsongen och det ska bli spännande att se om Filip Eriksson kan leda och coacha laget att uppnå den så efterlängtade guldmedaljen. Succébacken Cajanova återvänder till Brynäs, vilket är ett stort plus för den offensiva delen av defensiven som under fjolåret var något ensidig då Maja Nyhlén Persson i stort sett var den enda backen i laget med dessa kvalitéer. En av lagets första värvningar var fjolårets succéforward Felizia Wikner Zienkiewicz som stod för sin bästa säsong hittills i SDHL… och får hon spela i rätt omgivning i brynäs så talar mycket för att hon till kommande säsong kommer kunna prestera än bättre. I dagarna gjorde man även klart med skyttedrottningen Lara Stalder om en förlängning, vilket är en viktig pusselbit för laget som redan tappat Bouveng till college och som ännu inte gjort klart med tjeckiskorna Krizova och Mrazova som under fjolåret stod för en imponerande poängskörd. En annan Tjeckiska som man dock lyckats kontraktera är målvakten Klara Peslarova som säsong efter säsong levererat bra målvaktsspel sedan hon kom till SDHL och då laget tappat såväl Ellen Jonsson som Eveliina Mäkinen behövde man finna en fullgod ersättare som förstamålvakt, vilket Peslarova tveklöst kommer att göra. Som det ser ut i dagsläget kommer Brynäs att kunna vara topp 3 även kommande säsong men ska det räcka hela vägen så kommer de nog behöva hitta ytterligare ett antal pjäser för att förstärka dagens trupp.

Linköpings HC har det varit ganska tyst om under silly season… eller nja – laget har redan tappat ett par av sina toppspelare från fjolåret och mest kännbart är nog spelarförlusten av Målvakten Stephanie Neatby som varit en av lagets främsta anledningar till de senaste säsongernas framgångar. Det florerar dessutom en hel del rykten kring att ytterligare ett antal av toppspelarna kan vara på väg att lämna klubben, vilket skulle vara förödande utifrån hur truppen ser ut i dagsläget. Upptill detta så tvingas man till ett tränarbyte, där platsen fortsatt är vakant och samtidigt blev klubben av med föreningens ”starke kvinna” Kim Martin Hasson som gått och blivit sportchef för nystartade Frölunda HC. Man har dock hunnit med några förlängningar av kontrakt där spelare som Jessica Adolfsson, Linnea Johansson och Madelen Haug Hansen är viktiga pusselbitar som fallit på plats och säsongens enda nyförvärv är kanadensiska forwarden Nara Elia som har några poängstarka säsonger från NCAA i bagaget. Laget står i dagsläget dock utan kontrakterade målvakter och truppen i sig är fortsatt tunn då den består av två backar och fem kontrakterade forwards. Mycket talar dessutom för att det fortsatt kommer att gå trögt med värvandet fram till man funnit ny coach och sportchef, vilket av just den anledningen känns väldigt akut om föreningen fortsatt ska kunna befinna sig i toppskiktet av tabellen till kommande säsong.

Även HV71 har haft det tungt sedan säsongen tog slut och det har florerat rykten om att huvudtränare Joakim Engström var på väg från klubben samtidigt som Jenni Asserholt klev in som General manager/sportchef för en kort stund innan hon valde att kliva av tåget och lämna över taktpinnen till Peter ”humlan” Hammarström som nu är ny sportchef i klubben. Laget har tappat flertalet tongivande spelare men har hunnit med att värva en ny målvakt i form av finska Anni Keisala som i stort sett hela sin elitkärriär varit del av det finska landslagets olika trupper, så där har de hittat en spelare till målvaktsposten som annars varit något svag de senaste åren. De har även förstärkt forwardssidan med finska Kiira Yrjänen som även hon har landslagserfarenhet, men mest nämnvärt är nog att hon varit en notorisk poängplockerska i finska ligan de senaste åren och i dagarna gjorde klubben även klart med förlängning med Sanni Haakala som varit i föreningen sedan säsongen 2016/2017. I övrigt är truppen väldigt tunn och består endast av 7 kontrakterade spelare och sportchef Hammarström har därmed ett hårt och intensivt arbete framför sig för att kunna presentera en slagkraftig trupp till kommande säsong som kan leva upp till föreningens målsättning av att fortsatt vara bland topp 4 i SDHL.

MoDo Hockey har hunnit med en hel del sedan säsongen tog slut och tränare Björn Edlund tackade för sig och tog klivet över till en renodlad sportchefsroll och fann omgående sin ersättare på tränarbiten då AIK:s Jared Cipparone stod klar till den posten ganska snabbt. Laget har tappat en handfull importspelare från fjolårets trupp och mest kännbart är nog tappet av målvakten Klara Peslarova som varit en stor trygghet för laget mellan stolparna… Men även förlusten av backklippan Daniela Pejsova kommer förmodligen att märkas av! Däremot har föreningen värvat backen Linnéa Andersson från HV71 som säkerligen kommer bli ett bra defensivt tillskott. Truppen är fortsatt tunn för tillfället och man står med en målvakt, tre backar och nio forwards på pappret, vilket kommer behöva förstärkas ordentligt om laget vill vara med och slåss om platserna på seriens övre halva. Någonstans på vägen känner dock Spooky att sportchef Edlund har bra med rutin och att han innan säsongen drar igång har lyckats lägga pusslet på ett bra sätt och på så vis kommer kunna presentera ett slagkraftigt och hungrigt lag inför seriestarten.

Djurgårdens IF har hunnit med en del förlängningar av kontrakt och sportchef Schillgard har kunnat sitta ganska lugnt i båten då grundstommen mer eller mindre redan är satt efter att han påbörjat lagbygget strax efter att säsongen tog slut… man har värvat två intressanta importspelare från university of wisconsin i form av amerikanska Maddie Posick som är en defensivt stark back samt kanadensiska forwarden Brette Pettet som varit en notorisk poängplockerska för sitt universitetslag de senaste säsongerna. Laget i sin helhet ser någolunda stabilt och solidt ut och mycket talar för att man till kommande säsong kommer att befinna sig i mittenskiktet av tabellen, men vill man högre än så kommer det nog behövas värvas in både en och två spelare av hög klass samt behöver man finna en målvakt som kan utmana och tävla mot lagets enda kontrakterade målvakt Ida Boman för att höja laget ytterligare en nivå. Truppen består i dagsläget av en målvakt, sex backar och 12 forwards vilket för Spooky innebär att de fortsatt jagar en spelare till vardera position för att komplettera truppen.

Nästa Stockholmslag att kolla igenom blir SDE HF vilka sedan uttåget ur slutspelet det varit ganska tyst runtikring… men efter att man gjort klart med ny tränare i form av Jan Bylesjö så har det blivit några kontraktsförlängningar samt har man värvat polska Wiktoria Sikorska från Göteborg. Men lagbygget är långtifrån klart och ser i dagsläget väldigt magert ut då man endast har sex spelare kontrakterade för kommande säsong i form av en målvakt, två backar och tre forwards… så där har Bylesjö och sportchef Åström en del att jobba på! Något säger dock Spooky att det kommer att trilla in en hel del kontraktsförlängningar inom kort och att så fort man lyckats (om man lyckas) förlänga med kapten Löwenhielm så kommer det att rulla på i lite raskare takt. Ska man däremot sikta högre och har ambitioner om att vara med och slåss om placeringar på övre tabellhalvan till kommande säsong så kommer laget behöva ha in ytterligare 3-5 spelare av hög klass i jämförelse med hur laget såg ut under föregående säsong.

Leksands IF var tidigt ute med flertalet förlängningar av kontrakt och hade relativt kvickt en grundstomme bestående av nio utespelare och en målvakt kontrakterade men därefter stod det still ett bra tag innan sportchef Bröms presenterade en intressant målvaktsvärvning i form av amerikanska Emma Polusny! Det är en målvakt av rang som kommer till Leksand till kommande säsong och hon har de senaste åren spelat för St Cloud university där hon presterat bra och haft en räddningsprocent på runt 92%. Samtidigt skapar detta lite hjärnbry hos Spooky, då Amanda Johansson som målvakt mer eller mindre var en av de starkaste anledningarna till att laget klarade av att undvika kval under föregående säsong… kommer hon vara nöjd med att öppna båsdörren mer eller mindre varje match den kommande säsongen, eller skapar denna värvning även huvudbry hos henne och att hon kanske funderar på att finna ett nytt lag för att kunna vidareutvecklas, trots att hon är kontrakterad? det återstår att se. Föreningen har även gjort klart med en ny tränare, vilket är kanadensiska Jordan Colliton som med största sannolikhet kommer att implementera en något mer transatlantisk spelstil till laget och komma in med nya ögon och spelidéer vilket ska bli spännande att följa. I övrigt ser truppen i dagsläget väldigt tunn ut och det är inte många namnkunniga spelare som är kontrakterade änsålänge men Spooky tycker det ska bli spännande att följa talangerna Agnez Svensson och Ida Karlsson under kommande säsong. Ska laget kunna klättra något i tabellen jämfört med föregående säsong kommer det dock krävas att man värvar in en handfull spelare av toppklass för ligan, annars finns det stor risk att det kanske blir ”stolpe ut” istället för ”stolpe in” som under fjolårssäsongen och risk kan finnas för att det blir kvalspel.

AIK tvingades till kvalspel efter fjolårets ”fiasko” och det mesta har fortsatt i just den banan… flertalet toppspelare har lämnat klubben precis som tränare Jared Cipparone gjort och laget har i dagsläget endast två forwards kontrakterade, vilket känns väldigt svagt för att vara en så anrik förening. Men nog om det… föreningen har gjort klart med ny huvudtränare i form av Carl Wendt som under fjolåret var tränare för just kvalmotståndarna Malmö Redhawks och sedan det stod klart att han skulle ta över har tankarna väckts att han säkerligen kommer kunna locka med någon eller några av sina spelare som han hade i redhawks och på så vis kommer det säkert att trilla in några nyförvärv inom kort. Samtidigt finns det ett antal trotjänare som spelat för klubben länge och som säkerligen kan tänka sig att krita på för någon säsong till! Men ska föreningen kunna undvika ytterligare ett kval så känns det lite som en kamp mot klockan, då de något mer namnkunniga spelarna försvinner från marknaden i en lugn men stadig takt och det börjar bli hög tid att agera för att inte gå miste om fler av den karaktären. Föreningen kommer nog med största sannolikhet att få rikta in sig på att försöka undvika ytterligare ett negativt kval

Göteborg HC hade en riktigt tung fjolårssäsong trots att man klev in med en feeling om att föreningen för första gången skulle nå slutspel, men det blev platt fall och det var med nöd och näppe som man överlevde kvalspelet mot Skellefteå AIK. Men nu är det historia och lagbygget för kommande säsong är i full fart… man har gjort klart med ny tränare i form av Snorri Sigurbergsson och värvat en kanadensisk målvakt, en amerikansk back, en schweizisk forward samt två svenska talanger i form av Molly Eljas och Mimmi Gill. Sett till det stora hela gäller det nog att tänka ur ett någorlunda annorlunda perspektiv gällade lagbygget till kommande säsong jämfört med strukturen man satte upp ifjol. Laget kommer behöva hitta flertalet rutinerade spelare med erfarenhet av SDHL spel för att kunna finna vägar att undvika ytterligare ett negativt kvalspel, vilket inte är en lätt uppgift att locka till föreningen med tanke på fjolårets tunga resultat. Spooky upplever att det är en rejäl ”vinna eller fösvinna” situation som föreningen står inför, då ett kvalspel mot exempelvis storsatsande Frölunda HC skulle kunna bli förödande och därmed känns det som att hela organisationen Göteborgs HC bör köra en ”all in” för att kunna undvika kvalspel. Spontant tror Spooky att GHC får fokusera på den internationella marknaden för att finna spelare av rang och skulle man på så vis kunna hitta en handfull spelare med erfarenhet från collegespel skulle man nog kunna utmana om att hamna på rätt sida av strecket.