Connect with us

DAMETTAN

Sportchefsintervju med Frölundas Kim Martin-Hasson

Efter totalt 10 år som spelare, ledare och sportchef i Linköpings HC lämnar nu Kim Martin Hasson Cluben och beger sig vidare i karriären då hon igår tillträdde som ny sportchef för ”nystartade” Frölunda HC…

De flesta som är intresserade av damhockey har koll på vem målvakten och spelaren Kim Martin är, Men vem och hur är Kim Martin-Hasson som sportchef?

Jag bryr mig om mina spelare och ledare och vill att det ska ha bästa möjliga förutsättningar, samt miljö för att utvecklas. Det är viktigt för mig hur man uppträder på isen och utanför isen. Allt handlar inte om prestation. Vi ledare guidar våra spelare till att bli bra människor. Jag har sidor som jag kan förbättra.
Jag kan bli lite hårdare och inte för snäll i vissa situationer. Vad jag har lärt mig genom åren som spelare och ledare är att man får ge och ta. Spelare och ledare gör detta tillsammans och driver damhockeyn framåt. Själv är man ingenting men tillsammans kan vi göra en massa.

Vad kommer dina år och erfarenheter som sportchef i Linköpings HC betyda för ditt framtida uppdrag i Frölunda HC?

Jag har lärt mig enormt mycket. Man lär sig av sina misstag och man har fått mer erfarenhet. Jag har även blivit äldre! Jag kände att jag var sugen på att få en nystart och när Frölunda hörde av sig så kändes det superspännande. Det blir en helt ny situation då vi börjar i DIV 1. Jag kommer att få lära mig en hel del nya saker och jag är redo för det.

Vad tror du kommer att vara den största skillnaden med att jobba för en damettanförening jämfört med ditt tidigare sportchefsarbete på SDHL-nivå tidigare?

Inte speciellt mycket. Frölunda har otroligt bra faciliteter och förutsättningar. Vi kommer att ha det bättre än vissa SDHL klubbar och vi vill hitta vägar till alla skiljas oss från alla andra. Det svåra kommer att vara att rekrytera spelare och få dom att välja oss trots DIV 1. Samt hitta bra matcher utöver seriespel då många spelare är vana vid fler matcher.

Hur önskar du som sportchef att Frölunda HC:s framtida lag ser ut och är komponerat utifrån ”Lagbyggessynpunkt”?

Jag vill ha en mix av unga och äldre spelare. Så mycket svenskt som det bara går samt många från Göteborgs regionen. Vi har en hel del unga spelare från Göteborg som ska bli intressanta att följa. Vi vill ha spelare med karaktär. De som vill träna hårt och ta nästa steg.

Ni har värvat Hanna Olsson som ”Hemvändare” till föreningen, finns det ytterligare någon/några spelare från Göteborgstrakten som ni önskar ”värva hem”? ( En spelare som ser ut att göra sin bästa säsong hittills i SDHL är Felizia Wikner-Zienkiewicz, finns hon möjligtvis i kikaren?)

Felizia skulle vi hemskt gärna vilja få hem. Nu är lagbygget i princip klart men jag tror att fler dörrar kommer att öppnas den dagen vi kliver upp i SDHL. Men det finns ett par spelare som vi vill få hem.

En liknande satsning gjordes för några år sedan då Djurgårdens IF bestämde sig för att göra en rejäl satsning på klubbens nybildade damlag… hur ser du på chanserna för att ni som förening kommer att kunna göra en liknande resa som de gjorde – från division 1 till SM-Guld på 3 säsonger?

Jag tror att det finns stora möjligheter, sen ska allt falla på plats. Första steget i år blir att ta sig upp till SDHL.

Att fler och fler SHL-klubbar gör större satsningar på sina respektive damlag har varit populärt de senaste åren, exempelvis Malmö Redhawks, Skellefteå AIK och nu Frölunda HC… Hur tror du att det kommer påverka de något mindre föreningarnas framtid? Svensk damhockeys framtid? samt seriesystemets framtida struktur?

Det kan bli svårt att hänga med ekonomiskt. Sen är det inte mening att få bort de mindre föreningarna men det ställer höga krav på alla. Oavsett om man är en stor eller en mindre föreningen. Som I slutändan kommer att skapa bättre förutsättningar för spelare och ledare. Positivt för damhockeyn då fler lag lägger mer energi och pengar för att skapa bästa möjliga verksamhet. Sen är det också upp till spelarna att ta vara på dessa möjligheter. Förhoppningsvis blir div 1 bättre då fler klubbar får börja sin satsning där. Ännu bättre spelare, bättre förutsättningar och förhoppningsvis fler och jämnare matcher. Det blir en hårdare konkurrens att ta sig upp samt hålla sig kvar i SDHL.

Damhockey.se vill passa på att önska Kim stort lycka till med sitt nya uppdrag och hälsar Frölunda HC välkomna till sidan och Damettan/NDHL!