Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

SM-Final

SM – FINAL

Nu står det klart att årets SM-final kommer att bli en repris av fjolårets SM-final, då finalmatchserien kommer spelas mellan Brynäs IF och Luleå HF.

I fjol vann Luleå HF grundserien med 11 poäng före sin SM-final motståndare Brynäs IF medan årets grundserie vanns av Brynäs IF med hela 15 poäng före sin SM-final motståndare Luleå HF ( som slutade på en 3:e pats), så där är det ombytta roller!

Lagen möttes 4 gånger under grundserien och dessa möten slutade med följande resultat:

11/9-21 Brynäs IF – Luleå HF 3-5

10/10-21 Luleå HF – Brynäs IF 3-7

28/11-21 Brynäs IF – Luleå HF 3-1

2/3 -22 Luleå HF – Brynäs IF 0-2

Så matchserien lagen emellan under grundserien slutade alltså med 3 segrar för Brynäs IF och 1 seger för Luleå HF. Men nu är det slutspel och en helt ny matchserie där slutspelsmentaliteten infunnit sig och många gånger förändrar matchbilder åt olika håll…

Brynäs IF:s väg till SM-finalen har varit ”spikrak” då man i kvartsfinalen enkelt besegrade Leksands IF med 2-0 i matcher och hela 12-1 i målskillnad. Därefter ställdes man mot HV71 i semifinalen och gjorde även denna matchserie till en kort historia genom att mer eller mindre ”köra över” HV71 med 3-0 i matcher och med en målskillnad på 16-1. Så på sina 5 spelade slutspelsmatcher har laget alltså gjort hela 28 mål och endast släppt in 2 baklängesmål så såväl offensiven som defensiven har skött sitt jobb på ett bra sätt.

Luleå HF:s väg till SM-finalen har varit något mer ”krokig” men ändå varit övertygande då de i kvartsfinalen besegrade Djurgårdens IF med 2-1 i matcher och 9-5 i målskillnad. I semifinalmatchserien ställdes laget mot Linköpings HC och det visade sig bli en tight och tuff matchserie som till slut renderade i en 3-1 vinst i matcher för Luleå HF och 8-5 i målskillnad.

Foto:Mats Bekkevold

Heads UP inför Finalserien

Nog för att lagen inte har mött samma motstånd under slutspelet på sin väg till SM-finalen… men för att på något vis kunna lyfta fram lite statistik och spelarnas prestationer såhärlångt i slutspelet har vi valt att göra följande tabell:

LagRäddningsprocentFrämsta målskyttFrämsta poängplockerskaFrämsta back +/-utvisningsminuter
Brynäs IFEllen Jonsson 97.56%Josefin Bouveng 6 målLara Stalder 10poängMaja Nylén-Persson +1328 minuter
Luleå HFSara Grahn 94.25%Noora Tulus 4 målPetra Nieminen 9poängJenni Hiirikoski +446 minuter

Brynäs IF har visat upp en enorm offensiv med sina 28 mål framåt under sina 5 spelade matcher och har hela 7 spelare som gjort 5 poäng eller mer på sina 5 spelade slutspelsmatcher, medan Luleå HF inte varit lika framgångsrika gällande poängmakeriet och endast har 3 spelare som gjort 5 poäng eller mer på sina 7 spelade matcher. Även gällande defensiven så har Brynäs IF varit det starkare laget med sina 0.4 insläppta mål/match gentemot Luleå HF:s 1.39 insläppta mål/match. Någon punkt som Luleå HF dock varit bättre på och som man ofta talar om som detalj under slutspel är tekningsstatistiken, där Luleå HF i snitt vunnit 53.71% av sina tekningar medan Brynäs vunnit 51.79% av sina tekningar.

Slutspel är slutspel och trots all statistik som vi lyft fram kommer finalserien med största sannolikhet bli en tight och tuff batalj där vi förhoppningsvis kommer att få se flertalet ”matcher i matchen” mellan såväl lagens respektive målvakter som deras offensiv och defensiv, tillsammans med ett väldigt disciplinerat spel för att försöka hålla sig undan från utvisningsbänken.

SM-finalen spelas i bäst av 5 matcher där Brynäs IF som ”högst rankat lag” börjar på bortaplan

Spelschemat för SM-Finalen ser ut enligt följande:

31/3 – 22 Luleå HF – Brynäs IF

2/4 – 22 Brynäs IF – Luleå HF

3/4 – 22 Brynäs IF – Luleå HF

4/4 – 22 Luleå HF – Brynäs IF

6/4 -22 Brynäs IF – Luleå HF

*Matchtider är i skrivande stund ej bestämt, men vi återkommer med uppdatering om dessa snarast möjligt

Damhockey.se vill passa på att önska båda SM-final lagen Luleå HF och Brynäs IF stort lycka till och må bästa lag vinna!