Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

SDHL

SM-Slutspel

Grundserien i SDHL har nu avslutats (bortsett en släpande match mellan MoDo Hockey och Leksands IF*) och SM-slutspelslagen är nu klara och ett spännande SM-slutspel väntar…

Kvartsfinalserierna kommer se ut enligt följande:

Brynäs IF – Leksands IF/SDE Hockey

Linköping HC – SDE Hockey/ Leksands IF

Luleå HF – Djurgårdens IF

HV 71 – MoDo Hockey

*Resultatet i den släpande matchen mellan MoDo och Leksand avgör vilket motstånd de kommer att få i kvartsfinalen…antingen blir det Brynäs IF eller Linköping HC

Brynäs IF

Är tveklöst storfavorit till att ta hem SM-Guldet, vilket i så fall skulle bli föreningens första SM-guld på damsidan. Laget vann serien i överlägsen stil och med hela 16 poäng före tabelltvåan Linköpings HC och de enda förlusterna under ordinarie tid som man sprang på under grundserien var mot Luleå HF, Linköpings HC samt förmodade kvartsfinalmotståndaren SDE Hockey, utöver detta blev det en övertidsförlust mot HV71 och Linköpings HC samt en straffläggningsförlust mot Linköpings HC. I laget återfinns stjärnspelaren Lara Stalder som med sina 89 poäng i grundserien(34 mål och 55 assist) blev skytteligavinnare samt ligans bästa back Maja Nylén Persson som med sina 59 + i +/- och sina 47 gjorda poäng ( 15 mål och 32 assist) är ligans främsta back. oavsett om laget möter Leksand eller SDE i kvartsfinalen, bör det bli en enkel historia som slutar med 2-0 i matcher… nog för att man förlorade en match mot SDE i grundserien, men där borde man redan ha lärt sig sin läxa.

Linköping HC

Är en av de främsta utmanarna i kampen om SM-guldet! laget genomförde grundserien på ett bra sätt och slutade tvåa i tabellen med sina 77 inspelade poäng. Under säsongens gång har laget varit något ojämnt, vilket ledde till att man sprang på några ”onödiga” förluster som i slutändan ledde till att man som lag inte kunde utmana Brynäs om seriesegern (trots att man på sina inbördes möten tagit 7 av 12 möjliga poäng mot seriesegrande Brynäs IF). En starkt bidragande anledning till att laget slutade 2:a i grundserien finner vi i lagets poängdrottning Sydney Brodt som med sina 56 poäng (29 mål och 27 assist) och backklippan Jessica Adolfsson med sina 25 poäng (6 mål och 19 assist) samt storspelande målvakten Stephanie Neatby med en räddningsprocent på 92.10%. Men ska laget ta sig långt i ett slutspel behöver spelare som Andrea Dalen och Madelen Haug Hansen med flera höja sig ytterligare några snäpp. I kvartsfinalserien mot SDE Hockey eller Leksands IF bör laget gå vidare med 2-0 i matcher.

Luleå HF

De senaste årens suverän slutade inte högre i tabellen än på en 3:e plats i årets grundserie, vilket det säkert går att hitta förklaringar till… men med den laguppställning föreningen har, bör det ändå ses som en underprestation. Trots detta kommer man med största sannolikhet att vara en rejäl utmanare om SM-guldet i år igen. Med sin Finska front i form av Nieminen, Hiirikoski, Tulus och Vainikka som gemensamt gjort 182 poäng tillsammans samt sin stabila trotjänare till målvakt Sara Grahn med en räddningsprocent på 92.59% kommer laget att ställa till med ordentliga bekymmer för alla sina motståndare under SM-slutspelets gång och allt annat än vinst med 2-0 i matcher mot kvartsfinalmotståndaren Djurgårdens IF bör ses som en underprestation.

HV71

Slutade på en fjärdeplats i årets grundserie och har blandat högt och lågt under säsongens gång men bör i slutändan vara nöjda med sin slutplacering trots allt. I laget finner vi även den spelare som kan ses som ”årets kanon” i form av Felicia Wikner-Zienkiewicz som gjort en fantastisk säsong där hon levererat 32 poäng fördelat på 20 mål och 12 assist. Utöver henne så har Sarah Bujold och Hanna Olsson varit de främsta pjäserna gällande poängproduktionen och målvakten Alba Gonzalo har varit den främsta av lagets tre målvakter sett till Räddningsprocent. Mycket talar dock för att det är den sent värvade Samantha Ridgewell som kommer att stå i mål under slutspelet. Laget kommer att ställas mot MoDo Hockey i kvartsfinalen och det är på förhand den kvartsfinalserie som ser jämnast ut då respektive lag vann 2 möten vardera under grundserien, vilket gör att mycket talar för att det blir 3 matcher i denna kvartsfinal, där i så fall HV71 har hemmafördel i en eventuell 3:e match.

MoDo Hockey

Slutade femma i grundserien, vilket får ses som en stark prestation men som även förtydligar vikten av tradition och hårt lagarbete. Lagets främsta poängplockerskor har varit Lina Ljungblom, Kaitlyn Tougas och Jaycee Magwood som tillsammans gjort 87 poäng och det tillsammans med en storspelande Klara Peslarova (92.5 i räddningsprocent) i de viktiga matcherna är nog förklaringen till lagets slutplacering i grundserien. Laget kommer att ställas mot HV71 i kvartsfinalen och det är på förhand den kvartsfinalserie som ser jämnast ut då respektive lag vann 2 möten vardera under grundserien, vilket gör att mycket talar för att det blir 3 matcher i denna kvartsfinal, där i så fall HV71 har hemmafördel i en eventuell 3:e match. Det som däremot talar till fördel för MoDo Hockey är målvaktskampen i matchen, där MoDo:s Klara Peslarova har haft betydligt bättre räddningsprocent.

Djurgårdens IF

Har under säsongen blandat högt och lågt vilket i slutändan räckte till en sjätteplats i grundserien och det verkar som att den sena värvningen av storspelaren Fanny Rask ingjutit nytt mod i laget, då de gjorde en relativt stark avslutning av grundserien, trots uteblivna poäng. Lagets främsta poängplockerskor har varit Josefine Jakobsen med sina 21 poäng (5 mål och 16 assist) samt Hanna Miller med sina 19 poäng (12 mål och 7 assist) och Wilma Nilsson har varit bästa målvakt med sina 89.22% i räddningsprocent. Laget ställs i kvartsfinalen inför en tuff uppgift då de möter de senaste årens SM-Guld vinnare Luleå HF som de dessutom förlorat alla sina matcher mot under grundserien. Men slutspel är slutspel och om laget skulle lyckas vinna sin hemmamatch så sätter de med största sannolikhet Luleå HF i gungning.

SDE Hockey

Slutar på 7:e eller 8:e plats i årets grundserie beroende på hur det går i den släpande matchen mellan MoDo Hockey och Leksands IF… men oavsett har laget tagit sig till slutspel, vilket med största sannolikhet var ett av föreningens delmål denna säsong. Lagets främsta målskytt har varit kaptenen Michelle Löwenhielm med sina 26 poäng (10 mål och 16 assist) och bästa målvakt har Lindsey Post varit med sina 91.53% i räddningsprocent. Laget hoppas nog att Leksand vinner mot Modo i den släpande matchen då de i så fall får möta Brynäs IF istället för Linköping HC, då de har förlorat alla mötena i grundserien mot Linköping medan man vunnit en match mot Brynäs IF samt ”pressat” dem ordentligt vid två andra tillfällen under grundserien. Oavsett vilket lag av Linköping och Brynäs som man får möta så kommer det att bli en tuff uppgift där alla spelare kommer behöva att prestera på topp för att man ska kunna utmana sitt motstånd i kvartsfinalen.

Leksands IF

Slutar på 7:e eller 8:e plats i årets grundserie, beroende på hur det går i den släpande matchen mot MoDo Hockey. Laget tog sig till slutspel med nöd och näppe efter att ha besegrat AIK i en direkt avgörande match om en slutspelsplats och kan därmed pusta ut något efter vad som verkar ha varit en ”turbulent” tid för föreningen, med tränarbyte med mera. De 3 tidigare mötena i grundserien mot MoDo Hockey har alla slutat med samma resultat – nämligen förlust med 1-3 för dalalaget och om den statistiken håller i sig så kommer de att få möta Brynäs IF i kvartsfinalen, men går man istället segrande ur den sista matchen på ordinarie eller övertid så kommer man ställas mot Linköpings HC. I grundserien har man inte lyckats vinna någon match mot varken Brynäs IF eller Linköping HC så statistikmässigt spelar motståndet ingen större roll. Amanda Johansson har varit lagets främsta målvakt med sina 91.57% i räddningsprocent och Tereza Vanisova har varit lagets poängdrottning med sina 23 poäng( 14 mål och 9 assist). Ska laget kunna utmana sin blivande kvartsfinalmotståndare så kommer det krävas att alla spelare toppresterar och vikten av att vinna hemmamatchen (oavsett motstånd) för att försöka sätta motståndarna i gungning går inte påtala tillräckligt, då det med största sannolikhet är vad som avgör matchserien.

AIK och Göteborg HC

Är de lag som hamnade 9:a respektive 10:a i serien och kommer därmed tvingas till negativt kval för att kunna behålla sina SDHL platser till säsongen 2022/2023. Motståndarna är ännu inte bestämda då playoff till SDHL spelas mellan Skellefteå AIK – Björklöven samt Malmö Redhawks – Färjestads BK, där vinnarna från respektive matchserie kommer få kvala mot något av SDHL lagen. Då AIK slutade på en 9:e plats har de förmånen av att välja motståndare av de två vinnande lagen från playoff till SDHL, där i skrivande stund Skellefteå AIK och Malmö Redhawks leder sina respektive matchsserier med 1-0 i matcher efter vinster på bortaplan.

Damhockey.se önskar alla lagen i SM-slutspelet stort LYCKA TILL i kampen om SM-Guldet samt stort LYCKA TILL till lagen i SDHL kvalspelet!