Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

SDHL

Lagkaptensintervju Djurgårdens IF

Damhockey.se jobbar vidare med lagkaptensintervjuserien och har nu tagit klivet upp till SDHL för att få lite mer fördjupad koll på ligan och de olika lagens kaptener… Nu är tiden kommen för att presentera Djurgårdens IF och deras lagkapten Josefin Holmgren

Josefin kom till Djurgårdens IF inför säsongen 2017/2018 efter att ha spelat tio säsonger med ligakonkurrenten Brynäs IF. Hon är som ni förstår en väldigt rutinerad spelare och nästintill en veteran i ligan med sina 15 spelade säsonger och hittilldags 451 spelade matcher i högstaligan. Josefin har under sin tid i Djurgården levererat 58 poäng fördelat på 18 mål och 40 målgivande passningar samt befunnit sig i utvisningsbåset i 96 minuter. Hennes ledarskap syns mest på isen, där hon ofta spelar ”på gränsen” och är den som visar vägen samt står upp för sina lagkamrater när det behövs. Hon är en fysisk spelare som alltid ger 100% i varje match och det är få som kan mäta sig med hennes vinnarskalle. Trots detta är hon en ödmjuk ledare som även ser till att alla hennes lagkamrater blir sedda och hörda.

Foto: Mats Bekkevold

Vad hade laget för målsättning inför säsongen?

Vi är ett ungt lag med många olika kvalitéer och utvecklingspotentialen är hög. Målsättningen i sig var och är att fortsätta få ihop den unga hungriga med den skickliga rutinerade typen och skapa en miljö där vi tillsammans tar steg var dag för en tight och förhoppningsvis lång säsong.

Snart har tre fjärdedelar av grundserien spelats, hur tycker du att laget har presterat såhär långt?

Klart vi alltid vill mer än vad som just nu tabellen visar men som jag svarat innan så är vi en väldigt ung trupp. Vi har många spelare som debuterade i SDHL sammanhang i år och med en mängd olika skador och sjukdomar som härjat runt i truppen under säsongen så kan de va svårt att utvärdera läget helt då många av de yngre förmågorna har fått axla större roller än innan och tagit mer initiativ. Det är väldigt kul att se den utvecklingen hos spelarna och hur laget i sig axlat vår situation. Det är en stor framgång i sig. Dock så är det klart att det tär på en trupp att spela på få spelare under längre tid så de har varit en svår punkt för våran del. Förhoppning finns att resterande del av säsongen ska få lite mer balans på träning som på match.

Hur tycker du att din egen prestation varit såhär långt?

Min säsong har väl milt sagt inte riktigt gått enligt min plan då det har blivit två olika operationer vid lika många tillfällen samt en fraktur som stökat till. Så prestationen i sig är inget jag kan svara på då de få matcher jag hunnit spelat hittills denna säsongen enbart handlat om att hitta tillbaka till mig som spelare.
Sett till rehab och tålamod har jag nog vunnit mitt egna OS guld i alla fall. Tjurigt och jäkligt är och har det varit men stödet som jag har fått under denna tid från olika håll har varit helt fantastiskt. Jag blir nästintill rörd.

Summa kardemumma så är jag måttligt sugen på min egna revansch på denna säsong med att ta mig tillbaka och bygga upp den prestationen till samma nivå som jag avslutade den föregående säsongen.

Hur skulle du beskriva dig som lagkapten samt vad är dina styrkor och svagheter?

Jag skulle säga att jag är rätt öppen som människa. Jag gillar raka puckar och högt i tak. Alla ska få säga sitt och bidra till gruppens dynamik. Jag är även en kapten som gärna spelar på gränsen ute på isen, träning som match. Jag är en stor spelare så jag försöker visa den vägen i mitt spel att äga så mycket is som möjligt. Vinnarskallen kan dock ta över lite väl ibland men den har kunnat tyglats en del längs årens gång.

Hur skulle du beskriva och vad kännetecknar ditt lag, vilka är lagets styrkor och svagheter?

Ungt, hunger och driv. Verkligen definitionen av oss i år. Vi vill väldigt mycket där ute men har svårt att i matchsammanhang få ut vår fulla kapacitet. Man kan ställa sig många frågor om varför men det är en process att lära sig maximera prestationen även i skarpa lägen.

Hur upplever du SDHL som liga/serie? kan den på något vis förbättras/utvecklas?

SDHL är enligt mig en av världens bästa ligor. Kvalitén och skillnaden sedan jag kom in i ligan för 15 år sedan är markant. Steg för steg tas även här och sett till intresset har också det ökat med de TV avtal som också ligger mot ligan. Det är så kul att se och även få vara med på den resan. Ligan har ett namn ute i världen och spelare från alla hörn vill hit och fortsätta sina karriärer.
SDHL har även en version av jobba mot att bli en professionell liga på sikt. Där finns jobb att göra med att bla. öka kompetensen runt lagen. Väl utbildad stab,en fysio, närhet till den hjälp en individ behöver för att kunna maximera sitt utövande.

Hur ser förberedelserna ut inför slutspel/kvalspel? har du/ni någon önskemotståndare?

Som alltid. Fila på spelet som detaljer. Fortsätta lita på processen och komma till hallen och göra jobbet varje dag.
Sen kan jag inte säga att vi har önskemål på motståndare precis. Alla matcher lär vinnas även vem som ställer upp på andra sidan röda linjen.

Damhockey.se vill rikta ett stort tack till och önska Josefin och hennes Djurgårdens IF stort lycka till med resterande del av säsongen samt i jakten på slutspelsplats och i kampen om SM-Guldet!