Connect with us

DAMETTAN

Kaptensintervju med Hammarby IF

I arbetet mot att stärka Damettan och rikets andraliga så kommer Damhockey.se under kommande veckor att ta sig en närmare titt på och presentera en artikelserie med fokus på Damettanlagens lagkaptener…det har nu blivit dags för Hammarby IF och deras lagkapten Linn Asplund

Linn kom till Hammarby IF inför säsongen 2016/2017 och från Haninge HC och har sedan dess varit lagets lagkapten. Hon har under sina säsonger i damettan levererat 80 poäng på sina 177 spelade matcher fördelat på 16 gjorda mål och 74 målgivande passningar, vilket ger henne ett poängsnitt 0.45 poäng per match samt har hon befunnit sig i utvisningsbåset endast 60 minuter under sina säsonger i damettan, vilket ger ett snitt på 6.67minuter per säsong. Detta är relativt beskrivande för hennes karaktär på isen, då hon spelar tufft men ”fair” och alltid bidrar med sitt lugn och sin kontroll på isen.

Foto: Mats Bekkevold

Vad hade laget för målsättning inför säsongen?

Vi har ett långsiktigt mål att nå SDHL inom några år och just den här säsongen siktar vi mot SDHL kval. D

Snart har halva säsongen spelats, hur tycker du att laget har presterat såhärlångt?

Så här långt är jag otroligt stolt över vårt lag. Vi har vunnit samtliga matcher i grundserien och gjort det på ett sätt där alla i vårt lag känner sig delaktiga. Oavsett om man spelar 1 byte eller vartannat byte så är man viktig för helheten och det är en prestation i sig att ha skapat en sån teamkänsla.

Hur tycker du att din egen prestation varit såhärlångt?

Min egen prestation har varit stabil. Jag ser det som min största uppgift att bidra med ett lugn, fokus och god stämning i gruppen och där tycker jag att jag gör ett bra jobb. Spelmässigt är jag nöjd, inga mål än men inga insläppta mål heller, så det jämnar ut sig hehe!

Hur skulle du beskriva dig som lagkapten samt vad är dina styrkor och svagheter?

Jag skulle beskriva mig som en ödmjuk och inkluderande lagkapten som försöker leda genom exempel. Min förhoppning är att mina lagkamrater inspirerar av mig, både av det jag förmedlar på isen men också off-ice. Att mycket av ens prestation sitter i huvudet, att ha en positiv inställning till utmaningar.

Det händer att jag överanalyserar grejer istället för att gå med magkänsla. Händer något på en match eller på träning så tänker jag väldigt mycket på hur man ska hjälpa i den situationen som lagkapten. Det kan ta lite väl mycket energi tankemässigt, ibland kan det gå ut över mitt spel tror jag.

Jag kan också bli bättre på att markera mot dålig beteende när jag ser den. Ibland kan jag välja att inte fokusera på det i stunden fastän jag vet att feedback är bäst när den kommer direkt.

Hur skulle du beskriva och vad kännetecknar ditt lag, vilka är lagets styrkor och svagheter?

Alltså det kanske låter stort men det bästa beskrivande ord jag hittar är kärlek. Det här ett lag som grundades av spelare där kärleken för varandra och för hockey genomsyrar allt. Vår styrka är att vi är så sammansvetsade, hälften av laget är rutinerade och har varit med i bajen sen start och hälften är nya, otroligt spelskickliga och drivna tjejer som bidrar med energi och vilja att ta vårt lag till nästa nivå.

Vår största svaghet är att vi kan vara ojämna i vår prestation som lag. En match kan svänga väldigt mycket spelmässigt för oss. Ena perioden kan vi inte sätta en enda pass och drar oss för att gå i närkamper och nästa period spelar vi klapp-klapp med otrolig pondus. Det är något vi jobbar på!

Hur upplever du er Damettanserie? kan den på något vis förbättras/utvecklas?

Jag har ju spelat i damettan östra i mer än tio år och jag ser fram emot den här säsongen då systemet har förändrats och utvecklats. Jag tycker att NDHL är ett fantastiskt initiativ för att höja statusen och kvaliteten för Damettan nationellt. Vår serie i östra består ju av två lag som har lag i SDHL och ibland har de också möjlighet att styra utfallet av serien om de väljer att låna ner SDHL spelare i matcher. Det kan självfallet förändra matchbilden och resultatet vilket känns orättvist stundtals. Där skulle det välkomnas bättre lösningar eller regelverk tycker jag.

Damhockey.se vill rikta ett stort tack till och önska Linn och hennes Hammarby IF stort lycka till med resterande del av säsongen och i jakten på en SDHL kvalspelsplats