Connect with us

LANDSLAG

Genrep i Schwezi inför U18 VM…

Madeleine Östling har tagit ut truppen till U18 landslagets trenationersturnering i Schweiz den 13-18 december där man ställs mot Tyskland och värdnationen Schwezi.

”Truppen känns spetsigare i spelet med puck

Madeleine Östling

Det känns både spännande och roligt att få två nya motståndare, Tyskland och Schweiz är två av de nationer vi kommer att ha i våran kommande U18 – VM-grupp i januari, så vi anser att detta blir två väldigt viktiga matcher för oss. Sedan tycker vi att vi fått ihop en bra grupp tjejer till denna trenationers turnering då truppen känns spetsigare i spelet med puck, här kände vi kanske att vi inte riktigt fick till det senast i Finland men nu känns det lite spetsigare.

Hur ser du på truppen, ni spelade tidigare i höstas mot Finland i tre matcher men gjorde bara två mål?

– Inför varje camp/turnering tar vi ut en ny trupp, men det tre riktigt värdefulla matcher för oss. Finland är steget före enligt världsrankingen och det är klart nyttigt för oss att möta nationer längre upp på rankingen, för det är dit vi siktar att ta oss. Vi blandar och ger både i matcherna och från match till match. Jag tycker vi möter ett Finland som vinner fler tävlingar ute på isen och är lite mer obekväma än vad vi var sett över tre matcher. Vi behöver bli mer raka i vårt offensiva spel och ta pucken mot mål och vinna dem returerna som blir. Det var den enskilt största skillnaden i den turneringen, och varför vi inte gör fler än två mål på tre matcher. I augusti gjorde vi 9 mål tre matcher mot Finland, där vi äger lite större yta framför deras mål jämfört med sist. 

Hur jobbar ni inför och under uttagningarna och camperna?

– Först och främst gäller det att ha koll på alla ligor, serier och årskullar. Tjejerna är ofta väldigt spridda över både dam samt att många tjejer också spelar i ungdomslag på killsidan.
Innan scoutar vi spelare och försöker se så många matcher som det bara går emellan laguttagningarna, både på plats live men också på TV. Allt handlar om en process där det är många olika faktorer och egenskaper som spelar in. Någonstans gäller det för mig att ta ut de spelare som jag anser håller för internationellt spel, både i spelet med- och utan puck. Men vi letar inte efter samma typer av spelare, utan gillar och vill både se och ha olikheter av spelare. Väl på plats under en t ex en uttagning, camp eller turnering jobbar vi med teoretiska detaljer med video på både träningar och matcher, allt för att vi ska vara som bäst till VM i januari.

Utropstecken i truppen, vem/vilka bör vi hålla ett extra öga på?

– Alla som blir uttagen i landslagsverksamhet är duktiga hockeyspelare som man bör hålla koll på. Truppen till denna trenationsturnering består av 20 utespelare och 2 målvakter och som jag sa innan bör man hålla koll på allihop för svensk damjunior hockey är på fram mars.

”Det gäller att sätta oss i framsätet”

Madeleine Östling

Hur ser du på motståndet i VM gruppen?

– Spännande och utmanade grupp. Vi vet i dagsläget inte så mycket om varken Tyskland eller Schweiz men vi hoppas kunna få en mera klar bild av dem efter denna trenationsturnering, det gäller att vi sätter oss i framsätet!

Det har under de sista halvåret jobbats hårt ifrån Svenska Ishockeyförbundet med flick/dam utredningen, hur ser du på den och läget idag i damhockey Sverige?

– Positivt. Det är en viktig del i en längre process som vi alla är en del av. Man måste veta vart man står i dagsläget och vars man vill i framtiden för att kunna göra ett bra jobb tillsammans, det arbetet har påbörjats i samband med detta projekt.

Du jobbar även t ex åt Linköping HC på klubbnivå, vad är det förskillnader mot att jobba åt Svenska Ishockeyförbundet?

– Det är såklart en skillnad mellan dessa. På klubbnivå jobbar jag med spelarna på daglig basis, då tänker jag framförallt på mitt arbete kring NIU verksamheten i Linköping. Där jobbar jag väldigt nära spelarna under en längre tid.
I landslagsverksamheten träffas vi under en kortare tid och nya spelare kommer här och där. Det är annat typ av ”lyx” – att få plocka russinen ur kakan och åka iväg och möta andra nationer. Ett otroligt ärofyllt uppdrag för mig.  

Truppen (13-18 december)

MÅLVAKTER
1. Lisa Jönsson
30. Ebba Svensson Träff

BACKAR
2. Anna Andersson
3. Mira Jungåker
4. Olivia Sohrner
5. Alice Wallin
6. Tuva Kandell
7. Ida Karlsson
8. Jenna Raunio
27. Sofia Ljung

Fowards
9. Mira Markström
10. Nicole Hall
11. Julia Perjus
12. Frida Simonsen
14. Ella Jämsén
16. Linnéa Adelbertsson
18. Beatrice Hjälm
19. Klara Kenttälä
23. Isabelle Leijonhielm
25. Emma Pfeffer
28. Moa Gustafsson
29. Stella Lindell