Connect with us

DAMETTAN

Säsongsstarten Damettan

Rikets andraliga har kommit igång i alla väderstreck… nog för att det har spelats väldigt olika antal matcher i de respektive serierna, men nu känns det verkligen som att säsongens damhockey är i full gång!

Damettan Södra

Serien domineras som väntat av Malmö Redhawks som inför säsongen landade flertalet tunga namn i sin jakt på en eftertraktad SDHL plats, mest ögonbrynshöjande har varit värvningen av Michelle Karvinen som på sina hittils 2 spelade matcher presenterat sig genom att göra hela 10 poäng ( 6 mål och 4 assist). Spelmässigt och resultatmässigt har man varit hänsynslös och på lagets 6 spelade matcher har man gjort 49 mål framåt och endast släppt in 3 mål bakåt, vilket är en talande statistik för huruvida överlägsna man är i södra serien. Danska Hvidovre och Linköping HC är de lag som visat tydligast intresse om att bjuda upp till kamp om seriesegern men i deras inbördes möten är det fortsatt Malmö redhawks som dragit det längsta strået. Men då varken Linköping HC eller Hvidovre i slutändan äger rätten till att kvala sig upp till SDHL så riktar vi blickarna mot de lag som i dagslägen ligger 4:a respektive 5:a i serien, IF Troja/Ljungby och Karlskrona HK som utifrån säsongsstarten verkar vara de lag som kommer att fightas om den så åtråvärda andra kvalplatsen, medan Trollhättefallen, Hovås och Skövde med största sannolikhet kommer att göra upp om att undvika ett negativt kval.

Damettan Norra

Är alltid ett spännande kapitel, då det endast är två av de fyra lagen i serien som har möjlighet att kvala sig upp till SDHL (då MoDo hockey och Luleå HF redan har sina representationslag i högsta serien), vilket lämnar Skellefteå AIK och Björklöven som enda lag med möjlighet att kvala uppåt. Lagen har än så länge endast mötts en gång hittills denna säsong och där gick Skellefteå segrande ur striden genom en övertidsvinst på hemmaplan med 2-1, trots detta skiljer det 4 poäng mellan lagen efter lika många spelade matcher(4stycken) då Björklöven förlorat sitt möte mot MoDo Hockey och har en vinst och en förlust mot Luleå HF medan Skellefteå AIK vunnit på övertid mot Luleå HF samt har en vinst och en straff förlust mot MoDo Hockey. Att den inbördes kampen mellan Skellefteå och Björklöven kommer fortsätta råder det dock inget tvivel om och vem av de två som hamnar högst upp i tabellen bör vi få vänta på åtminstone fram tills det femte inbördes mötet är spelat. nämnvärt rent statistiskt för serien är att Skellefteå AIK hittills ser ut att ha seriens bästa målvakt i form av Miranda Dahlgren som har en räddningsprocent på 96,7% samtidigt som Luleå HF har den vassaste skotteffektiviteten med sina 14.29%

Damettan Västra

Har precis avklarat sin första tidiga seriefinal, där Sandvikens IK fick Färjestad BK att sätta kaffet i halsen genom att avgöra matchen i numerärt underläge då Saga Thynell-Nissas gjorde 2-1 målet som i slutändan blev ”game winning goal” trots att Victoria Olofsson i slutet av mittenakten spikade slutresultatet till 3-1. Värmländskorna sprang därmed på sin första förlust för säsongen medan Sandvikens IK fortsatt är obesegrade seriesuveräner. Västerås IK ser ut att bli det lag som kommer att försöka att utmana om andraplatsen i serien då de i sitt första möte mot Skärplinge HK och Örebro HK gått segrande ur striden, medan de två sistnämnda med stor sannolikhet kommer att slåss om att få undvika ett negativt kval. ytterligare nämnvärt är att Sandvikens målvakt Ellen Englund visat prov på att hon ”knackar på dörren” för att ta steget att bli en framtida SDHL målvakt (vilket hon fick känna på och uppleva redan under fjolårssäsongen, då hon lånades ut till Brynäs IF under en kort period) hon har startat säsongen med en fantastisk räddningsprocent på 97.9% vilket ger ett redan effektivt Sandvikens IK en rejäl trygghet även defensivt.

Damettan Östra

Är den serie som ser ut att bli tightast och mest kamp om de två så åtråvärda platserna för SDHL kval då det är 3 lag i form av Södertälje SK, Haninge Anchors och seriesuveränen Hammarby IF som kamperar om dessa platser som det ser ut i dagsläget då Almtuna IS redan har tappat mark i tabellen. Dessutom ser det ut som att AIK 2 kommer att kunna ställa till det emellanåt för den nämnda topptrion då de hittills har presenterat ett relativt solidt spel. Att Kallinge och Tullinge blir de lag som kommer få rikta in sig på att försöka undvika negativt kval är ingen direkt överraskning likväl som att SDE 2 kommer få rikta in sig på en mittenplacering i tabellen och arbeta vidare med utbildning och utveckling av sina spelare. Sett till det stora hela kommer det därmed tabelläget med största att avgöras i de inbördes mötena gällande topptrion, där vi än så länge fått se Hammarby besegra Södertälje medan Haninge och Hammarby ännu inte mötts i seriespelet men där första mötet mellan Södertälje och Haninge slutade med straffvinst för Södertälje SK. Som ni kanske förstår så kommer serien fortsatt att förbli väldigt spännande och mycket talar för att det inte kommer att ha avgjorts förrän sista omgången innan jul är spelade då bland annat Södertälje möter Hammarby på hemmaplan medan Haninge har bortamatch mot AIK 2. Noterbart för serien såhär långt är att Södertälje SK har 5 av 7 spelare i poängligatoppen medan Hammarby har seriens i nuläget bästa målvakt statistiskt sett i form av Linnea Holterud Olsson som har en räddningsprocent på 98.7%.