Connect with us

SDHL

Säsongsstarten

Det har nu spelats nästintill en fjärdedel av seriespelet och det har därmed blivit dags för en sammanställning av ligaspelet såhär långt. Vissa lag har överraskat positivt medan andra överraskat i negativ riktning men samtidigt kan mycket av resultaten ha sin förklaring i att det är just i början på säsongen. Tabellen i sig haltar något, vilket medför att vi väljer att gå igenom lag för lag istället för att fokusera så mycket på tabelläget.

AIK

Har startat säsongen trevande och har inte riktigt fått spelet att stämma…stundtals kan det dock se riktigt bra ut, men när dalarna är mer frekventa än topparna blir det svårt att vinna matcher. Utöver detta så har målvakten Minatsu Murase inte riktigt nått upp till den status/nivå som de flesta förmodligen förväntat sig fått se i hennes comeback! Självklart ska hon inte ensam lastas över lagens resultat men för att kunna vända skutan behöver hon komma upp till över 90% i räddningsprocent framöver för att ge laget en bättre chans att vinna matcher. Samtidigt behöver laget få ordning på sitt försvarsspel, vilket varit rejält undermåligt enligt Spooky och mer eller mindre är en direkt anledning till att laget endast lyckats ta 2 poäng på sina inledande 7 matcher. Ska man vinna matcher behövs det naturligtvis också att man gör mål framåt vilket även det har varit en svårighet för laget att få till… på sina första sju matcher i serien har laget endast lyckats 8 mål vilket ger ett snitt/match på fagra 1,125 mål i snitt per match, vilket är på tok för dåligt om man som förening satsar på att ta sig tillbaka till topp 5. För att få ordning på det offensiva spelet bör föreningen enligt Spooky fundera över att ta hem utlånade Line Bialik Öien som varit en notorisk målskytt under flertalet säsonger åt klubben. Något man dock kan påpeka som talar för att de framgent kommer att kunna prestera bättre resultat är att spelschemat de haft i säsongsstarten varit något tuffare än för några andra lag i serien då man redan haft sin första norrlandsturné samt mött fjolårs silvermedaljörerna Brynäs 2 gånger.

Brynäs IF

Har haft rena rama målkalaset i inledningen av säsongen och deras stjärnspelare har levererat i den utsträckning som förväntas av dem… men trots detta sprang laget på årets första förlust redan i hemmapremiäromgången mot fjolårs finalmotståndarna Luleå HF. Därefter blev det fart på grejerna och laget gjorde hela 25 mål på fyra matcher och anfallsspelet var som i trans. Men i omgång 6 sprang laget på sin andra förlust (övertidsförlust) för säsongen då Linköpings HC var på besök då matchen slutade 3-4 efter övertid. När läxan återigen va lärd studsade laget tillbaka genom att besegra AIK med hela 5-0. Laget i sin helhet har väl nått upp till förväntningarna samtidigt som det också bör påpekas att de faktiskt tappat poäng på hemmaplan i båda de matcher som de spelat mot toppmotståndarna Luleå HF och Linköping HC samt på bortaplan mot SDE, vilket man inte har råd med om man tänker ta topplacering i grundserien…självklart är det långt kvar av säsongen och mycket kan hända men i just dessa matcher behöver lagets toppspelare prestera betydligt mer än vad de gjort hittills, då de varit väldigt bleka när det gäller att avgöra viktiga och tighta matcher.

Poängligaledande Lara Stalder Brynäs IF

Djurgårdens IF

Har bjudit på en väldigt blandad kompott i grundseriens startskede och har på sina inledande 8 matcher vunnit hälften av matcherna där segern mot MoDo Hockey är det som sticker ut mest tillsammans med att man pressade båda fjolårsfinalisterna Brynäs IF och Luleå HF när laget mötte respektive lag på bortaplan. Sett till det stora hela har laget med andra ord levt upp till förväntningarna utifrån spelarmaterialet och kommer med största sannolikhet att landa någonstans i mitten av tabellen om man lyckas hålla ihop det under resten av säsongen, men då övriga lag också blir mer och mer varma i kläderna gäller det nog att få till en ökning i målproduktionen på fler av sina toppspelare då det hittills varit enbart kanadensiskan Hannah Miller som lyckats hitta nätet mer än 2 gånger.

Göteborg HC

Gick in i säsongen med höga förhoppningar om att kunna ta sig till sitt första SM-slutspel i föreningens historia… men det är inte bara en pinne som fastnat i hjulet, snarare ett järnspett! Laget har endast lyckats göra 4 mål på sina första 6 matcher medans de har släppt in hela 30 mål! vilket tydligt beskriver hur säsongsstarten varit och två av förlusterna har dessutom varit mot motståndare man förväntas fightas med gällande den sista slutspelsplatsen i form av Djurgårdens IF och Leksands IF. Ska man lyckas roffa åt sig den där slutspelsplatsen behövs skutan vändas snarast och alla spelare i laget behöver topprestera varje match för att laget ska ha en chans… visst är säsongen lång! men den som väntar, väntar oftast för länge och det har laget inte råd med och redan nu är det 6 poäng och 23 mål upp till säker mark och för att kunna undvika ytterligare ett negativt kval.

HV71

Har inlett säsongen väldigt trevande och inte alls nått upp till de förväntningar Spooky haft på laget inför säsongen! Visst har de mött tufft motstånd i inledningen av säsongen men plumparna som förlusterna med 0-7 mot Brynäs och 3-6 mot MoDo har laget inte råd med om man har som avsikt att vara med och slåss om ett framtida SM-Guld. Laget har förvisso tagit 12 poäng på de inledande 8 matcherna, men alla dessa har vunnits mot de förväntade bottenlagen, vilket enligt spooky är ett tydligt tecken på att man har svårt mot de spelförande lagen. För att kunna knyta åt säcken behövs försvars och målvaktsspelet bättras på rejält, då laget släppt in 31 mål på sina första 8 matcher och med ett snitt på nästan 4 insläppta mål per match blir det tufft att knipa poäng mot topplagen.

Hanna Olsson HV71

Leksands IF

Har som förväntat haft det tufft i säsongsinledningen och ”hedersamma” uddamålsförluster är fortsatt förluster vilket spelarna i laget behöver förstå inom kort om de ska ha en chans att ta sig till slutspel. Sett till det stora hela så behöver alla lagdelar höja sig avsevärt och enligt Spooky bör föreningen ge sig ut på jakt efter en målvakt som kan vinna matcher , som det ser ut i dagsläget har laget en av seriens svagaste duo på denna positionen och om inte försvarsspelet är på absolut topp, kommer de hedersamma uddamålsförlusterna att fortsätta. Visst avrundade de den senaste helgens matcher på ett snyggt sätt där de tog 5 av 6 möjliga poäng på bortaplan mot SDE och AIK, men för att de ska kunna vara med och slåss på allvar om den sista slutspelsplatsen kommer det att krävas betydligt mer av lagets stjärnspelare Gracen Hischy och Phoebe Staenz som på lagets inledande matcher endast mäktat med 5 respektive 4 poäng samt att laget håller sig borta från utvisningsbåset då de har 3 av 5 spelare i toppen av utvisningsligan.

Linköping HC

Inledde säsongen nästintill felfritt och tappade endast poäng i en match av de fem första seriematcherna, då man övertidsbesegrade Brynäs IF på bortaplan. Laget har en bra dynamik över sina femmor och med tanke på att målvakten Neatby enbart har en räddningsprocent på 87,5% känns det även som att det finns ytterligare en nivå att uppnå när allt klaffar! Om det är något laget behöver kika över enligt Spooky så är det omställningarna från offensivt till defensivt spel, där man är något slarviga och långsamma i positionsspelet, vilket utlämnar stora kontringsmöjligheter för motståndalaget. Men på norrlandsturnén som var det första riktiga kraftprovet kammade föreningen noll och fick åka hem med två förluster i bagaget efter att ha förlorat med 1-0 mot ett formstarkt MoDo samt 3-1 mot Luleå HF. Sett till det stora hela kan detta ha varit en nyttig läxa efter en sådan start på säsongen, då såväl spelare som ledare nu tvingas rannsaka sina prestationer för att samla nya krafttag inför kommande matcher.

Luleå HF

Har fått en betydligt tuffare start på säsongen än vad man förväntat sig, då det blivit poängtapp mot såväl AIK som MoDo samt att man drabbats av skador och avstängningar på nyckelspelare. Laget är långtifrån lika slagkraftigt som det varit de senaste säsongerna, men med seriens bästa målvakt i form av Sara Grahn kommer man ofta undan matcherna med seger ändå, vilket förmodligen ger övriga spelare i laget såväl andrum som stärkt självförtroende. Laget kommer tveklöst fortsatt tillhöra toppen, men kommer att utmanas om poängen i mer eller mindre varje match mot de övriga topp 6 lagen när det inte toppresteras. Utöver det starka målvaktsspelet så har lagets finska stjärnspelare levererat efter förväntan och Petra Nieminen har bevisat att hon tänker vara med och slåss på allvar om poängligatiteln. En annan sak som varit ett framgångsrecept är lagets powerplay som genererat i mål i princip var tredje gång laget får numerärt överläge, vilket kan visa sig väldigt värdefullt när det drar ihop sig till slutet av serien.

MoDo Hockey – Har övertraskat rejält i säsongsstarten och har mer eller mindre redan säkrat ett fortsatt kontrakt till kommande säsong samt visat att man har intresse av att vara med och slåss om de ädlaste medaljerna när det är dags! Något som behövs tas med i ekvationen är dock att Modo inför säsongen kunnat mönstra mer eller mindre samma lag som under fjolårssäsong fast med ytterligare lite spetskompetens i form av återvändande Tougas… detta tror Spooky har gett laget ett stort försprång gentemot sina motståndare som inte riktigt varit lika samspelta då de bytt ut större delar av sitt spelarunderlag, hur det utvecklar sig får vi se längre fram under säsongen. Laget har två riktigt bra femmor och de lag som inte är på tå när det är dags för match kommer få det tufft att besegra det samspelta MoDo Hockey, inte minst när målvakten Peslarova är på spelhumör!

Klara Peslarova målvakt MoDo Hockey

SDE – Har inte riktigt fått det att stämma i säsongsinledningen och kämpar febrilt för att få till och synka spelet i matcherna då det konstant varit en eller fler lagdelar som dippat under olika perioder i matcherna, vilket medfört några hedersamma uddamålsförluster istället för medstuds. Trots detta har man i nuläget den så åtråvärda sista SM-slutspelsplatsen med sina 6 inspelade poäng på lika många spelade matcher, mycket tack vare hemmasegern mot Brynäs IF, vilket i sig var något av ett styrkebesked då man hade betydligt mer puckinnehav än man haft i flertalet av de tidigare matcherna, samt att Sabina Eriksson visade toppform och spikade igen efter att ha släppt två puckar i första perioden. Men för att laget fortsatt ska kunna hålla sig på rätt sida strecket behöver deras nyckelspelare prestera betydligt bättre och oftare, då de såhär långt har blandat och gett rejält i sina prestationer med höga toppar och djupa dalar där de sistnämnda varit mer frekventa. efter sina sex spelade matcher har de endast lyckats göra elva mål, vilket ger dem ett snitt på mindre än två mål per match och vilket inte räcker till många segrar sålänge målvakterna inte storspelar.