Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

Spookys Torsdagstankar

Mästarinnorna & Utmanarna

De senaste åren har SDHL mer eller mindre dominerats av en förening och det är också den föreningen som varit vägvisare och lokförare för ligans utveckling samt varit den förening som utmanarna jagat och försökt besegra för att erövra titeln ”Svenska mästarinnor”.

Laget vi pratar om är naturligtvis Luleå Hockey/Munksund-Skuthamn SK som sedan ligan bytte namn från riksserien till SDHL 2016/2017 har vunnit grundserien varje säsong (totalt 5 gånger) bortsett säsongen 2019/2020 då HV71 vann grundserien. Utöver detta har man vunnit slutspelet och därmed blivit svenska mästarinnor hela 4 av 6 möjliga gånger, säsongen 2016/2017 vann Djurgårdens IF och Säsongen 2019/2020 ställdes slutspelet in på grund av coronapandemin.

Föreningen har alltså prenumererat på såväl grundserievinster som SM-guldet och varit det lag som övriga lag haft i kikaren och som måttstock för vilken nivå man behöver hålla och ha för att ha en chans att besegra dem i ett slutspel och på så vis erövra ligatitel och SM-guldet…som ovan nämnt är det änsålänge enbart HV71 som lyckats med bedriften att besegra föreningen i en slutspelsmatchserie under SDHL:s 6 åriga historia.

Så hur ser det då ut inför säsongen 2021/2022?

Det lutar åt att Luleå hockey/Munksund-Skuthamns sk fortsatt kommer att förbli favoriter för såväl grundserien som SM-slutspel men det är för första gången på väldigt länge inte alls är lika självklart som föregående säsonger att de skall vara dominanter i samma utsträckning då flera stöttepelare valt att lägga av eller fortsätta karriären på annat håll…

Kikar vi på lagbygget som det ser ut i dagsläget ser det ut som följande

MålvakterBackarBackarForwardsForwardsForwards
Sara GrahnPernilla ForsgrenJenni HiirikoskiJosefine H-PerssonPetra NieminenSofia Skriver
Frida AxellAnna KjellbinRonja SavolainenWilma HjelmLinn PetersonNoora Tulus
Johanna FällmanAstrid LindebergKlara KenttäläWilma SjölundViivi Vainikka

Att klubben inför kommande säsong tappat spelare som Ebba Berglund, Ida Boman, Johanna Olofsson, Emma Nordin, Michela Cava, Zsofia Jokai Szilagyi, Chiho Osawa och Nicoline Söndergaard-Jensen har inte gjort arbetet för sportchef Forsberg enklare då det är en handfull spelare från grundstommen de senaste säsongerna som lämnat. Med största sannolikhet kommer klubben att försöka hitta ersättare av någotsånär jämförbar nivå för att åter fylla truppen, men det kommer säkerligen även öppna upp något mer för påfyllnad av spelare från föreningens ishockeygymnasium.

Trots att föreningen tappat flera tongivande spelare har man fortsatt ett relativt genuint och starkt lag där spelare som Hiirikoski, Fällman, Savolainen och Kjellbin kommer vara drivande och förebilder för övriga backar medan Tulus, Nieminen, Hoegh-Persson och Peterson kommer att va drivande och förebilder på forwardssidan, utöver detta har man seriens absolut bästa målvakt i Sara Grahn, så sett till det stora hela är det fortsatt ett topplag i SDHL.

Utmanarna

Så när det väl kommer till kritan, vilka kommer då kunna utmana om serieseger och SM-guld till kommande säsong?

I skrivande stund är mycket oklart och många av lagen har inte spikat sina trupper inför kommande säsong… men när Spooky säger sitt så kommer flerfaldiga mästarinnorna Luleå HF/Mssk främst att hotas av fjolårsfinalisten Brynäs samt ”underdogsen” Linköping och AIK.

Att Brynäs fortsatt kommer utmana grundas mest på att de mer eller mindre kommer att ha samma laguppställning som föregående säsong vilket är ett stort plus! självklart kommer tappet/förlusten av Cajanova, Elmes och Grahm att göra sig påminnt, samt väntar vi fortsatt på huruvida klubben kommer att förlänga med Mrazova eller om hon söker sig till annan förening.

Brynäs IF trupp ser i skrivande stund som följande

MålvakterBackarBackarForwardsForwardsForwards
Evelina SuonpääEmma ForsgrenMaja ÅleniusJenny AntonssonJosefin BouvengLara Stalder
Ellen JonssonSofia LjungSammy KolowratováFanny BrolinEmma MurénJaycee Gebhard
Felicia FrankMaja Nyhlén-PRosa LindstedtStella LindellHanna ThuvikDenisa Krizova
Ebba StrandbergHilda LjungbergAnna Meixner

De kommentarer som Spooky har gällande truppen i dagsläget är att föreningen borde försöka finna ytterligare en spelskicklig back med offensiva kvalitéer för att skapa bättre balans i laget och för att ha ytterligare en spelfördelande back. På forwardssidan är man fortsatt stark sett till två linor men skulle behöva komplettera med ytterligare en spelskicklig forward med rutin för att kunna ”hålla upp” en tredjelina för att på så vis skapa mer lugn, stabilitet och bredd i truppen! I slutändan hänger mycket också på hur målvakten Evelina Suonpää får ihop sitt spel då vi vet redan från fjolåret att nivån kan pendla ordentligt vilket kan sprida osäkerhet i truppen, men utifrån hur det ser ut i dagsläget så är Brynäs IF det lag med störst chans enligt Spooky att utmana även kommande säsong.

Spooky har tagit ut två ”Underdogs” som utmanare i form av Linköpings HC samt AIK vilka kan tyckas udda, då inget av lagen presterat vidare bra de senaste 2 säsongerna där lagen blivit utslagna redan i kvartsfinalerna…MEN!

Gällande AIK så har de värvat väldigt spännande inför kommande säsong och om allt klaffar för föreningen finns det stor chans att de kan hitta tillbaka till toppen av ligan, vilket är föreningens tydliga plan enligt sportchef och tränare Jared Cipparone som gissningsvis kommer ha presenterat ytterligare något nyförvärv innan serien drar igång.

I skrivande stund ser AIK:s spelartrupp ut enligt följande

MålvakterBackarBackarForwardsForwardsForwards
Minatsu MuraseEmmy AlasalmiLindsey DonovanDenise Husak-AVilma NilssonSarah-Eve Coutu-G
Agnes ÅkerLinnea Hedin Sarah ForsterErica Udén-JAoife LeacyLine Bialik-Öien
Emma ErikssonReagan RustLisa JohanssonIsabelle LeijonhielmSaana Valkama
Johanna LagusSabina KüllerFelicia LevinVendula Pribylova

De kommentarer Spooky har om truppen är att Backsidan ser väldigt rutinerad och stabil ut vilket tillsammans med Murase i kassen kan skapa en oerhörd trygghet om försvarsspelet sitter som det ska. Till skillnad från föregående säsonger finns det stor chans att laget kan fokusera mer på anfallsspel än på försvarsspel och med två vassa forwardslinor skulle målproduktionen kunna öka betydligt gentemot de senaste 2 säsongerna. vad det gäller 3.e och 4:e linan så tycker spooky att de ser något tunna/svaga ut men att med rätt coaching och utbildning kan de bli en positiv överraskning…samtidigt bör tilläggas att Spooky valt att sätta upp såväl Reagan Rust som Johanna Lagus som backar trots att båda besitter kunskapen och rutinen att spela på forwardsposition, vilket kan bli ett ”Ess i rockärmen” för klubben under kommande säsong.

Slutligen har vi Linköpings HC som sedan finalspelet säsongen 2018/2019 tappat fästet något men som kan vara på väg att kunna få ihop något riktigt bra till kommande säsong, där det upplevs som att föreningen valt att lägga krut på den offensiva delen och förbättrad målproduktion.

MålvakterBackarBackarForwardsForwardsForwards
Stephanie NeatbyJessica AdolfssonIngrid MorsetLinnea JohanssonMadelen H-HJustine Reyes
Ebba Svensson-TräffSolveig GislerLene TendernesMoa WernblomAndrea DalenLenka Serdar
Emma-Sofie NordströmAlva SolbergShannon SigristEmilie Kruse-JSydney BrodtEmma Pfeffer
Olivia ZafutoMarthe BrunvoldCarly Bullock

När Spooky kikar på laguppställningen så konstaterar han att föreningen har en av ligans absolut bästa målvakter i Stephanie Neatby tillsammans med två riktigt starka backpar som kommer kunna skapa balans bakifrån medan det på forwardssidan kommer vara rena fyrverkeriet då alla forwards är av ”poängmakerskor” karaktär vilket ska bli oerhört spännande att se till kommande säsong…men likväl som att det är en fördel att ha många poängstarka spelare kan det enkelt bli en nackdel och cluben behöver enligt Spooky se till att hitta balansen och spelet för att inte riskera att bli lite för ”långa” i lagdelarna. För att få än bättre balans bör föreningen enligt Spooky försöka hitta ytterligare en defensivt stark back samt ytterligare en grovjobbande forward av Moa Wernblom karaktär, då kan laget ta sig hela vägen om det vill sig väl.

I väntan på att lagbyggena skall färdigställas och att serien ska dra igång kan mycket hända, men i skrivande stund är detta Spookys tankar gällande vilka som kommer att utmana Luleå HF/Mssk till kommande säsong för att försöka få till ett tronskifte!