Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

Spookys Torsdagstankar

Slaget om Stockholm

I damhockeyns högstaliga SDHL finns det idag tre lag som årligen kämpar för att vara stockholms främsta lag, AIK som är hemmahörande på ritorp i solna, Djurgårdens IF som vi finner på Hovet samt SDE hockey som håller hus i enebyberg.

I denna artikel tar Spooky en koll på hur det ser ut i respektive lag och ger sin syn på hur han tror att slaget om stockholm slutar säsongen 2021/2022.

Då vi tar oss en titt på AIK så har de fram till dags datum följande laguppställning

MålvakterBackarBackarForwardsForwardsForwards
Minatsu MuraseSarah ForsterEmma ErikssonErica Udén-JVendula PribylovaFelicia Levin
Agnes ÅkerEmmy AlasalmiLinnea HedinLine BialikDenise Husak-AspIsabelle Leijonhielm
Lindsey DonovanJohanna LagusSabina KüllerVilma NilssonSarah-Evé Coutu-G
Lisa JohanssonAoife LeacySaana Valkama

För att Sammanfatta laget i ord så anser Spooky att AIK har en av seriens absolut starkaste målvakter i Minatsu Murase om hon lyckas uppnå i närheten av den form hon varit tidigare år, utöver detta så har man en riktigt bra backup i Agnes Åker. Vad det gäller försvaret så har klubben kontrakterat 6 backar vilket genererar i 3 hela backpar som tänkbart skulle innefatta en offensiv back och en defensiv back vardera per backpar utifrån den mix klubben har idag. Rent offensivt så har föreningen en välrutinerad och välmeriterad stomme av forwards som de till kommande säsong fyllt på med ung entusiasm samt internationell spets, vilket ger en tilltalande och spännande känsla hos Spooky som tror att de kommer producera betydligt mer framåt kommande säsong jämfört med senaste säsongen.

När vi sedan tar oss en titt på Djurgårdens IF och deras laguppställning fram till dags datum konstaterar vi följande

MålvakterBackarBackarForwardsForwardsForwards
Wilma NilssonWilma Wäng-GSelma TyreskogSofie LundinJosefin JakobsenJulia Östblom
Ida BomanOlivia SohrnerFelicia LinderMaria LindbergAlexis MauermannAlice Östensson
Josefine HolmgrenKiana WilkinsonLova BlomJulia Tärnblom
Nicole Hall

På målvaktssidan besitter laget en helt ok målvaktsduo enligt Spooky där det dock inte är vidare självklart vem som kommer vara föreningens första respektive andramålvakt utifrån dagsläget och trots målvaktsparets ringa ålder har de gemensam rutin av 10 säsonger i högstaligan, vilket borde kunna generera mer stabilitet än vad Spooky tror de kommer leverera under kommande säsong och ska föreningen i slutändan vara med och slåss om guldet kommer de enligt Spooky behöva värva en målvakt till av högre klass. Försvarsmässigt känns det något tunnt när man tar sig en titt på de 3 backparen som föreningen än sålänge kontrakterat men Spooky konstaterar att man via sitt senaste nyförvärv Kiana Wilkinson åtminstone införskaffat sig bättre auktoritet och kontroll runt det egna målet men föreningenskulle enligt Spooky behöva en offensivt stark back då det änsålänge saknas i lagets backuppsättning. På forwardssidan har man änsålänge endast kontrakterat 9 forwards där det absolut finns gott om offensiva kvalitéer med danska Josefin Jakobsen som mest rutinerade och poängstarka spelare. Enligt Spooky kommer föreningen dock behöva en betydligt starkare och bredare spets av hög internationell nivå om de ska kunna undvika ett negativt kval

När vi till sist tar oss en titt på hur det ser ut i SDE kan vi konstatera följande

MålvakterBackarBackarForwardsForwardsForwards
Lindsey PostAlexandra AndersonVendela OlssonMichelle LöwenhielmMathea FischerHannah Clayton
Sabina ErikssonKelly MurrayLinnea N-DEstelle ForsbergMaree DijkemaSarah Lecavalier
Linn Jansson-AHanna BlomqvistMegan EadyElla Planting-BLeanne Ganney
Kayleigh Hamers

Målvaktsmässigt så har de en riktigt stark trio där det med största sannolikhet kommer vara en kamp om ”förstaspaden” mellan Lindsey Post och Sabina Eriksson medan Linn Jansson-Almgren kommer att utmana med jämna mellanrum men först och främst förmodligen göra matcher med föreningens damettanlag. Defensiven ser i dagsläget helt ok ut men skulle behöva ytterligare något offensiv spets av hög internationell kvalité enligt Spooky, då det i dagsläget mer eller mindre endast är Kayleigh Hamers som levererat offensivt som back. När det handlar om forwardssidan så har klubben änsålänge pusslat ihop en intressant skara som kommer ha Michelle Löwenhielm som härförerska och som kommer visa vägen för övriga, samtidigt skulle spelare som Mathea Fischer och Leanne Ganney kunna bli hennes vapendragerskor och kunna producera ordentligt med poäng om allt stämmer. Hursomhelst så skulle klubben enligt Spooky behöva ytterligare en eller två poängstarka forwards av hög internationell kvalité för att kunna klättra tabellen gentemot tidigare säsonger.

Så för att summera ”slaget om stockholm” så anser Spooky att AIK har den främsta målvakten i Minatsu Murase medan SDE besitter det starkaste målvaktsparet i Lindsey Post och Sabina Eriksson samt att Djurgården har ett spännande målvaktspar i Boman och Nilsson men att de med stor sannolikhet kan väga något lätt i slutändan. Den bästa backbesättningen finns i nuläget även den i AIK tätt följt av SDE medan Djurgården kan komma att väga något lätt såväl offensivt som defensivt med den backuppsättning de har i dagsläget. Forwardsmässigt så vinner AIK även här ”slaget om stockholm” tätt följt av SDE som skulle behöva spetsa sin offensiv ytterligare något medan Djurgården har flertalet unga poängmakerskor som kryddar offensiven men som slutligen återigen kommer att väga lite lätt då spooky tror att de kommer få fokusera betydligt mer på spel i egen zon jämfört med tidigare år om de inte stärker upp sin defensiv betydligt.

Sluttabellen för enbart stockholmslagen skulle därmed bli 1:a AIK, 2:a SDE och 3:a Djurgårdens IF i Spookys värld utifrån dagens laguppställningar och huruvida ”slaget om stockholm” analysen väl stämmer i slutändan blir spännande att se framåt mars 2022, vem vet…kanske har Spooky med denna artikeln väckt en tanke hos respektive sportchefer som därmed kommer förändra förutsättningarna genom nyförvärv…