Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

GÖTEBORG SDHL

Kampen mot strecket

Under föreningens första år har man tagit babysteg efter babysteg i rätt riktning gällande såväl den ekonomiska som organisatoriska och sportsliga delen…nog för att det må vara långt kvar men sålänge ambitionen, glöden och passionen finns där för fortsatt utveckling så är man på rätt väg!

Vi kommer i denna artikeln lyfta fram Göteborg hc:s kamp mot strecket (kvalstrecket) som ständigt varit ett återkommande mål att ta sig förbi, säsong efter säsong har handlat om att överleva rent sportsligt…

Sedan man tog plats i SDHL 2017 har föreningen varje säsong kommit sist i ligan…vilket i sig kanske inte är så charmerande! Men när det kommer till ”nykomlingar” i högstaligan så väntar många gånger en flerårig kamp för att etablera sig. Vad det gäller just Göteborgs HC så blev det en lång väntan på de första historiska poängen i SDHL för föreningen men vilka man lyckades kämpa till sig (i omgång 16) den 2 december 2017 då man besegrade nästjumbon SDE med 1-3 på bortaplan (vilka man även lyckades besegra ytterligare en gång under säsongen). I övrigt var nog årets höjdpunkt att man pressade seriesuveräna Luleå HF ordentligt i en match där det tillslut blev förlust med uddamålet (4-3) samt att man lyckades besegra Brynäs IF med hela 5-2. Trots dessa höjdpunkter slutade man sist i serien efter första säsongen och tvingades till kvalspel mot Färjestad BK, vilket man i slutändan kunde avklara relativt behagligt genom 2 raka vinster (1-4 och 3-1).

Föreningens andra säsong i högstaligan SDHL slutade som tidigare nämnt även den med en sistapalts i ligan och därmed återigen kvalspel för att hålla sig kvar… efter två relativt enkla kvalsegrar mot division 1 uppstickaren från södra serien – Karlskrona, hade man återigen säkrat vidare spel i SDHL. I övrigt blev denna säsong otroligt tuff och med 212 insläppta mål på seriens 36 matcher samtidigt som föreningen endast mäktade med att vinna 7 poäng av de 108 möjliga, kämpade man alltså på och lyckades hålla sig kvar i ligan efter avslutat kvalspel. Med facit i hand blev denna säsong förmodligen väldigt lärorik på flera plan och något man tog med sig inför sin tredje säsong.

Väl inne på sin 3:e säsong så hade man pusslat ihop ett lagbygge som bådade gott samtidigt som man hade börjat bli lite varmare i kläderna… föreningen tog säsongens första poäng redan i omgång 2 efter en straffläggningsförlust med 2-1 borta mot Brynäs IF, för att sedan i omgång 3 chocka och besegra Linköping HC med 2-1, vilka man för övrigt även lyckades knipa ytterligare 2 poäng av under säsongen efter en straffläggningsvinst. Utöver detta lyckades man vinna mot Modo i overtime samt vann man en match mot SDE för att i övrigt få packa trunkarna efter ett oändligt antal hedersamma uddamålsförluster. Det som dock blev årets höjdpunkt var förmodligen då man lyckades knipa en välförtjänt poäng borta mot Luleå HF. Trots att man gjorde sin bästa säsong i SDHL och att målvaktsduon Nicole Jackson och Frida Axell sett till att man släppte in 72 mål färre än föregående säsong, landade man alltså återigen sist i tabellen och skulle ställas mot hårdsatsande division 1 klubben Malmö Redhawks i kvalspelet. Kvalspelet blev som väntat väldigt tufft och det krävdes för första gången en 3:e avgörande match för att kora en vinnare då Göteborg vann första matchen med 1-2 i malmö medan Malmö vann första matchen i Göteborg med 2-4… när avgörandet skulle falla var det dock inget tvivel om vilket lag som var bäst – Göteborg spelade en fantastisk match och kunde säkra SDHL kontraktet via en kassaskåpssäker 4-0 seger och återigen hade man överlevt kvalspelet.

Klubbens 4:e säsong i högstaligan påminde mycket om föreningens andra säsong i SDHL och resultaten var väldigt blandade med ömsom uddamålsförluster som ömsom utklassningar där det blev tvåsiffrigt emellanåt… däremot lyckades man pricka formen efter julafton och vann 3 av 4 matcher då man besegrade Leksand, AIK och SDE! Detta blev dock mer eller mindre säsongens poängskörd då man i övrigt endast lyckades få med sig ytterligare 2 poäng och därmed summerade ihop säsongen med 11 inspelade poäng av 108 möjliga! Säsongen i sig skulle dock bli speciell och påverkas kraftigt av pandemin och Covid-19, vilket satte stopp för kvalspelet och därmed hade föreningen hursom säkrat spel i SDHL för ytterligare en säsong.

Säsongen som stundar det vill säga säsongen 2021/2022 har föreningen återigen bevisat att man gör allt i sin makt för att stärka lagbygget pusselbit för pusselbit och mycket lutar åt att årets upplaga av spelare blir det starkaste laget man haft på pappret inför en säsong, inte minst med tanke på föreningens senaste nyförvärv – välmeriterade målvakten Sofia Reideborn som under sina 7 säsonger i högstaligan har en räddningsprocent på 91.5% för grundserien och 94.4% för slutspel och kvalspel. Det återstår fortsatt några platser att fylla för att komplettera truppen och skulle man lyckas kontraktera ytterligare några målfarliga forwards (vilket det finns gott om på spelarmarknaden) är det inte omöjligt att föreningen för första gången i föreningens historia skriver just historia och tar sig upp ovanför det där magiska kvalstrecket.

Det är med stor spänning och höga förhoppningar som vi inväntar SDHL säsongen 21/22 vilken vi tror kommer bli den jämnaste SDHL säsongen i seriens historia.