Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

HAMMARBY DAMETTAN

Hemligstämplat med Hammarby

Damhockey.se tog sig en språngmarsch ner på söder för att få lite bättre koll på hur Hammarby IF:s organisation ser ut inom damhockeyn samt hur arbetet inför kommande säsong fortskrider! För att få svar på alla våra frågor fick vi hjälp lagledaren för damlaget Robert Nyqvist.

Har ni kommit igång med lagbygget för säsongen 2021/2022? Om JA hur ser laget ut i dagsläget?

Ja vi är på god väg även om vi har några dialoger kvar att avsluta innan truppen är helt spikad. 

Vad är ambitionerna för er förening säsongen 2021/2022?

Vi ser fram emot att det nya serieupplägget klubbas igenom. Och då är vårt första delmål att kvalificera oss för allsvenskan. Vi tar match för match från start och skall spela länge.

Hur tänker ni när ni värvar spelare letar ni främst inhemskt eller blickar ni även internationellt när ni rekryterar? vad är mest intressant unga talanger eller äldre mer rutinerade spelare samt från vilken nivå/ vilka ligor rekryterar ni (SDHL, damettan, damtvåaan eller internationellt)

Vi har förmånen att ha ett komplett seniorlag som vi är mycket stolta för. Yngsta spelare är över 20 år och det är unikt i svensk hockey. Sett till detta så behöver vi jobba med att fylla på med yngre, men vara måna om den senioritet laget besitter. Hammarby står inför en ny epok där vi skall bygga en hållbar verksamhet med tydligt högt satta mål. Mycket talar för att Hammarby blir en av landets mest intressanta klubbar att utvecklas i om man vill göra en utvecklande resa närmaste 10 åren, detta oavsett ålder. Vi kommer satsa på att bygga en egen värdekedja som på alla nivåer välkomnar de som vill vara med på resan. Just nu är yngre seniorer och juniorer som vill utvecklas på väg uppåt mest intressant för att blanda med den stora rutin som finns i truppen. Med den tillgång på spelare som finns idag så tittar vi på ”alla” håll för vi kommer bygga en helhet över tid. Vi har något unikt som vi värnar om som inte går att köpa och för att förstå det behöver man vara med i Hammarby Dam.

Vem/vilka spelare i er förening bör fansen hålla ett extra öga på under säsongen 2021/2022?

I Hammarby är alla viktiga och sevärda för hur de tar sig an uppgifterna. Omvärlden brukar gilla att se de rutinerade spelare vi har och sen ser vi fram emot att de får se slovakiska nyförvärven Rebeka Sádecká och Lucia Záborská som är landslagsspelare precis som vår norska målvakt Linnea Holterud. Utöver det är vi övertygade att de svenska spelarna som fyller på truppen kommer att tillföra mycket som gör laget än starkare. Vi släpper namnen under sommaren, håll utkik.

På vilka sociala medier kan fans följa er under säsongen 2021/2022?

www.hammarbyhockey.se

Instagram Hammarby IF Dam

Facebook Hammarby Hockey

Sannolikt tar vi fram en app som kan laddas ned där du får allt alltid tillgängligt i mobilen

Hur ser damorganisationen i föreningen ut idag?

Conny Olausson blir sannolikt sportchef med ansvar för utvecklingen av dam- och flickhockeyn. Han har gjort en riktigt bra utveckling i Karlskrona och nu kommer Hammarby få del av den drivkraften.

Lennart Älgekrans huvudtränare, Jan Wiklund och Conny Olausson Ass, Robert Nykvist Team manager, Marianne Gimhag Fystränare.

Hur många Dam/flicklag finns i föreningen?

I och med att föreningens damlag bildades av ett antal äldre spelare för fem år sedan innan en flickverksamhet påbörjats i föreningen är vi bara i början av att bygga upp flickhockeyverksamheten.  Till kommande säsong kommer vi ha två flicklag i seriespel och fortsätta att bygga upp flickdelen via hockeyskolan. Vi har hockeygymnasium för flickor och utöver det vill vi sätta fokus på att bygga damjuniorlag så tidigt som möjligt.

Hur ser framtidsvisionen ut med dam/flickverksamheten?

Föreningen har som mål att vi skall kunna ta damernas första SM-guld inom 10 år med övervägande delen spelare från egna leden. Har man gjort 2–3 säsonger så räknar vi dem som egna led oavsett var man kommer ifrån i kombination med de som kommer från ungdom.

Hur arbetar föreningen aktivt för att öka intresset för damishockeyn i distriktet?

Med seniorlaget flyttar vi nu tillbaka till Zinkensdamms ishall som varit stängd i två år. Med närvaron där kommer vi närmare våra fans och vår huvudsakliga målgrupp och kan återuppta attraktiv verksamhet för de som bor i innerstaden och dess närförorter. Zinken kommer gunga och vi kommer även driva tydligare på sociala medier och även skapa event för att interagera med Bajenfansen som är kontinuiteten i klubben,

Finns det idag något samarbete med närliggande/ inom distriktet SDHL eller damtvåaan lag?

Nej inte tydligt uttalat men vi ser det som viktigt med gott samarbete med alla som vill utveckla damhockeyn. Uppstyrda samarbete mellan två parter som utestänger öppna alternativ ser vi över tid inte fungera, det ser bra ut i teorin men spricker i verkligheten. Vi tror mer på öppet samarbete utefter de behov som uppstår.

Hur ser ni som förening på det arbete som just nu görs för att utveckla Damettan?

Det är ett mycket välkommet arbete som kommer göra mycket gott för svensk flick- och damhockey. Mycket har hänt på kort tid och den tänkta förändringen av seriespelet visar att både viljan och kraften finns där hos föreningarna som skall fostra och utbilda såväl egna stjärnor som SDHL och landslagsspelare. Vi ser att näst högsta nivån inte får den uppmärksamhet den förtjänar och framförallt behöver. 78% av spelarna som utvecklar svensk hockey återfinns i damettan så det är här fokus och satsning bör göras för att få de effekter vi behöver få till. Vi behöver visa att det är här vi satsar för att få fler spelare att fortsätta efter 19 års ålder.

Om ni som förening skulle få förändra något gällande Damettan – vilken förändring skulle ni i så fall vilja göra?

Serieförändringen ger en fantastisk möjlighet för uppskalning med fler lag på alla nivåer. Vi välkomnar ett system med play out och play in mellan SDHL och Damallsvenskan dvs är du sämst ska du ut och är du bäst så ska du upp. Idag är damhockeyn enda del som har kvalspel mellan under och överliggande, så utredningen som gjordes borde gjorts även för dam. Som sagt näst högsta nivån får inte den uppmärksamhet som den förtjänar vilket gjorde att klubbarna gick samman och skapade intresseorganisationen som säkert kommer driva fler bra initiativ.

Om ni som förening skulle få förändra något gällande SDHL – vilken förändring skulle ni i så fall vilja göra?

Allt efter utökning av spelarunderlag och fler klubbar så behöver SDHL utökas, ev behöver man fundera på om det skall delas med Norr och Syd i likhet med den modell som nu skapas på näst högsta nivån. Avseende hemmafostrade spelare/importer hoppas vi snabbt att det normaliseras med att fler svenska spelare konkurrerar till sig speltid. Begränsning är sällan den bästa vägen men kan kortsiktigt hjälpa för att skapa momentum till förändring.