Connect with us

SKELLEFTEÅ DAMETTAN

Slagskott med Skellefteå AIK

Har ni kommit igång med lagbygget för säsongen 2021/2022? Om JA hur ser laget ut i dagsläget?

Vi jobbar på med lagbygget och för dialog med ett antal spelare som vi vill ha med på vår resa. För närvarande har vi 18 kontrakterade spelare. 2 målvakter, 5 backar och 10 forwards varav två från den egna juniorverksamheten som vi lyfter in i damlaget inför kommande säsong. 

Vad är ambitionerna för er förening säsongen 2021/2022?


Vår målsättning är att ta ytterligare steg som lag och som individer på alla plan. Vi vill tävla och vinna så många matcher som möjligt där vår målsättning i slutänden är att spela till oss en plats i SDHL.

Hur tänker ni när ni värvar spelare, letar ni främst inhemskt eller blickar ni även internationellt när ni rekryterar? vad är mest intressant, unga talanger eller äldre mer rutinerade spelare samt från vilken nivå/ vilka ligor rekryterar ni ( SDHL, damettan, damtvåan eller internationellt)


Vi ser till både bredd och spets i vår rekrytering av spelare, där egna produkter i så stor utsträckning som möjligt, är basen. Vi vill gärna lyfta lovande spelare från egna led som kan få växa och utvecklas i vår dam-verksamhet. På damsidan behöver vi tänka i vidare perspektiv, då mängden spelare i länet är begränsad. Vi ser även stor vikt av att få in rutinerade spelare, både äldre och yngre med SDHL erfarenhet. Rutin bidrar till att skapa ett lugn i laget men kan också vara en viktigt avgörande faktor i slutänden. Spelare med erfarenhet av SDHL kommer också med driv som smittar av sig.  Vi tänker att bra träning och möjlighet till mycket speltid och en framträdande roll på isen också bidrar till att laget växer och att de som spelare får växa i sin roll som spelare och människa. För ytterligare spets ser vi även möjligheten i att ta in ett fåtal utländska spelare som kan bidra till att höja nivån ytterligare och kan vara direkt avgörande men även där är det viktigt för oss att det är bra människor.

Vem/vilka spelare i er förening bör fansen hålla ett extra öga på under säsongen 2021/2022?

Vi tänker att det är Skellefteå AIK som lag man bör hålla koll på. Det är tillsammans vi jobbar för att nå våra mål. Förra säsongen fick vi bara se en glimt de kliv laget tagit och flera spelare visade att det fanns betydligt mer att ge. Frustrationen över vart det kunde ha tagit oss, tar tjejerna med sig in i kommande säsong som motivation. Vi tror att det drivet kommer locka fram det bästa av våra spelare kommande säsong. Sen finns det alltid spelare både offensivt likväl som defensivt, som kommer spela en viktig roll och vara avgörande för oss. Laura Lerchova och Ellen Lövgren kommer utgöra viktiga poster. Såklart även våra två målvakter som båda två håller en hög nivå. De kommer såklart ha viktiga roller och många gånger vara avgörande. Cecilia Brännström och Lina Boström är spelare som vi ser som utmanare, de har ess i rockärmen, så håll utkik. Sen ska vi inte glömma våra unga spelare som vi lyft in i verksamhet, vem vet vad de kommer leverera…..

På vilka sociala medier kan fans följa er under säsongen 2021/2022 (bifoga länkar/adresser)?


Skellefteå AIK Dam kan ni framförallt följa i första hand via vårt eget Instagramkonto @skellefteaaikdam men även på @skellefteaaik, Skellefteå AIK Hockey på Facebook, samt på vår hemsida Skellefteaaik.se


Hur ser damorganisationen i föreningen ut idag?


I dagsläget består organisationen av samma uppbyggnad på både dam och herrsidan, där Niclas Lundkvist är sportchef. Vi har i arbetet kring damlaget, en sportgrupp med undertecknad som sammankallande. Vår damorganisation innefattar vårt representationslag som spelar i Damettan Norra.

Hur många Dam/flicklag finns i föreningen?


I dagsläget finns inget flicklag i föreningen, men ungdomslagen har inslag av både flickor och pojkar. Skellefteå AIK jobbar för att inom en snar framtid starta upp Trekronors hockeyskola för flickor. Vi har även ett pågående samarbete med Clemensnäs HC med lag i Damtvåan, samt två flicklag.


Hur ser framtidsvisionen ut med dam/flickverksamheten?


Vår vision gällande dam och flickverksamheten är att ha ett lag på varje nivå, allt ifrån hockeyskola till representationslag i SDHL. Vi vill bygga en verksamhet där vi liksom på herrsidan, även på damsidan ger flickor förutsättningar att få spela hockey och att växa och utvecklas på ett bra sätt. Vi tror att en sådan möjlighet medför att spelarna också får förutsättningen, att om de vill och önskar, kan gå hela vägen men det ger också möjlighet att spela där man själv önskar. Vi tror att det ökar chanserna att behålla flick-och damspelare längre. Målsättningen är även att ha en anställd som arbetar specifikt för dam och flickverksamheten.

Hur arbetar föreningen aktivt för att öka intresset för damishockeyn i
distriktet?

Båda representationslagen åker kontinuerlig ut tillsammans och träffar barn och unga på skolor. Skolor och förskolor får även planscher av dam respektive herr utskickat.  detsamma gäller vissa sponsorevenemang och liknande. Där får tjejer och killar möjlighet att skapa förebilder på både dam och herrsidan. Föreningen jobbar aktivt med att via sociala medier och hemsidan, visa vad som pågår för dam och synliggöra. Under säsong bjuder föreningen in till familjeevenemang till vissa matcher, med mat och andra aktiviteter för barn och familjer. Vi bjuder även in skolelever till att se matcherna och jobbar med sponsorer som går in och täcker upp kostnaden. I sommar anordnar Skellefteå AIK tillsammans med J. Wakefield och M. Berggren ett dragplåster i form av en tjejhockeyskola. Vi har som målsättning att jobba hårt med rekryteringen av nya spelare till det LIU som idag bedrivs av Clemensnäs HC och i det också lyfta in tjejer från Clemensnäs dam- och flick, att träna med oss. Det är ett arbete som redan påbörjats och skapar också möjligheter. Målsättningen är även att inom en snar framtid starta Tre Kronors hockeyskola med inriktning mot specifikt flickor. Damerna har oxå tillgång till förmåner som herrarna Leasingbilar och Lägenheter

Finns det idag något samarbete med närliggande/ inom distriktet SDHL
eller damtvåaan lag?


I dagsläget pågår ett samarbete med Clemensnäs HC både mot damverksamheten i division 2, samt gentemot deras flicklag (08-06) och (09-12) samt TKH flick. Vi ser också stor vikt i att få till bra samverkan med föreningar i norra Sverige och då i vårt distrikt specifikt men också en samverkan mellan föreningar rikstäckande. Damhockeyn behöver hjälpa och stötta varandra för att bygga något bra och samverka för att skapa bra utveckling och bredd. Vi ska såklart tävla på isen men i övrigt backa varandra, det är vår grundfilosofi.

Hur ser ni som förening på det arbete som just nu görs för att utveckla
Damettan?


Vi är mycket positiva till det förändringsarbete som kommit till genom bildandet av Damettan. Det fanns ingen annan väg att gå om man vill förbättra och bredda damhockeyn är vår syn. Det blev också tydlig, när alla damettanföreningar visade sig positiva. Det är tillsammans vi kan förändra och förbättra så det kan inte bli annat än bra.  


Om ni som förening skulle få förändra något gällande Damettan – vilken
förändring skulle ni i så fall vilja göra?

Det som känns viktigt i detta är att statusen på damhockeyn höjs även på division 1 nivå, att serien räknas som elitsatsande så att vi också får möjlighet att komma till spel även i pandemitider exempelvis. 

Om ni som förening skulle få förändra något gällande SDHL – vilken
förändring skulle ni i så fall vilja göra?

De förändringar vi skulle vilja se är att man utformar damserierna i liknande form som på herrsidan, där ett lag alltid åker ut. Det skulle medföra att SDHL inte bli statiskt, där lag underifrån har stora svårigheter att slå sig in och hotet inte är så överhängande för de lag som tvingas till kval i SDHL. Vi tänker att det skulle höja nivån på många sätt och skapa både driv, kvalitet och engagemanget hos våra damspelare i stort. En annan önskvärd förändring är att utöka antal platser i SDHL. Sen är det oerhört viktigt att förslaget om förändringar i seriesystemet i damettan går igenom, det kommer medföra enbart positiva aspekter. Vi ser bara vad tanken på att få spela mer och bra matcher gör med drivet hos våra spelare. Upplevelsen är att det bara finns den vägen att gå om vi ska få till ett bra utvecklingsarbete i flick-och damhockeyn. Bollen är i rullning så nu håller vi alla tummar.