Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

FÄRJESTAD DAMETTAN

Friläge med Färjestads BK

Damhockey.se har under föregående vecka haft förmånen att få sig ett snack med Färjestad BK’s tränare Silje Holös som genom intervjun ger oss en något mer fördjupad insikt i föreningen och hur det ser ut inför kommande säsong

Har ni kommit igång med lagbygget för säsongen 2021/2022? Om JA hur ser
laget ut i dagsläget?


8 spelare har signerat och fler är på gång. Som det ser ut just nu ska vi ha in 2-3 forwards till in i truppen. Håll utkik på hemsidan och Instagram där vi uppdaterar succesivt om signeringar.

Vad är ambitionerna för er förening säsongen 2021/2022?

Ambitionen är som alltid – nämligen att skapa förutsättningar för att alltid vara med i toppen och slåss om de högsta placeringarna. För Färjestad BK handlar det i första hand om att ta steget upp till SDHL, men även att i ett längre perspektiv stärka vår underliggande verksamhet och säkerställa att vi följer den långsiktiga, trovärdiga och hållbara strategi som vi tillsammans har satt upp.

Hur tänker ni när ni värvar spelare letar ni främst inhemskt eller
blickar ni även internationellt när ni rekryterar? vad är mest
intressant, unga talanger eller äldre mer rutinerade spelare samt från
vilken nivå/ vilka ligor rekryterar ni ( SDHL, damettan, damtvåan eller
internationellt)

En viktig del för vår egen verksamhet lokalt men även för svensk hockey nationellt är att öka numerären av antalet aktiva utövare. Med det i åtanke så kräver det att vi tänker lokalt och i första hand fokuserar på att fostra våra egna spelare. För att ge oss själva möjligheten att slåss i toppen så är det givetvis så att vi behöver krydda med andra spelare såväl nationellt som internationellt för att ge oss själva möjligheten att vara slagkraftiga.

Vem/vilka spelare i er förening bör fansen hålla ett extra öga på under
säsongen 2021/2022?


Mimmi Gill är ett framtidsnamn i svensk ishockey. Den unga talangen är tekniskt duktig, snabb på skridskorna och har målsinne. Det blir väldigt spännande att se vilka steg hon tar nästa säsong. Elin Benn har tidigare spelat i SDHL och har varit en målgörare i flera säsonger. Elins rutin gör henne till en nyckelspelare i laget. Med hennes inställning och målrättade fysträning, så blir det helt klart en spelare att hålla ett öga på.

På vilka sociala medier kan fans följa er under säsongen 2021/2022?

www. farjestadbk.se

Instagram: Farjestad_BK samt farjestadbkdam

Hur ser damorganisationen i föreningen ut idag?


Organisationen kring laget består av huvudtränare, assisterande tränare, fystränare, materialansvarig, målvaktstränare samt lagledare och general manager


Hur många Dam/flicklag finns i föreningen?


Föreningen har 1 flicklag och samverkar tillsammans med kringliggande föreningar för att främja varandras verksamhet.

Hur ser framtidsvisionen ut med dam/flickverksamheten?

Visionen med verksamheten är att nå toppen såväl i Sverige som i Europa. Till det så krävs en långsiktigt hållbar och trovärdig strategi som möjliggör dels för resan till toppen men även för hur vi över tid skapar förutsättningar att år efter år vara med och slåss om de högsta placeringarna

Hur arbetar föreningen aktivt för att öka intresset för damishockeyn i
distriktet?

Främst arbetar vi med att stärka samverkan och säkerställa att ishockey för flickor och damer finns med på dagordningen hos alla föreningar. Till det så arbetar föreningen med att främja för fler utövare genom de förebilder som finns inom A-laget för Dam. Genom ökat fokus på kommunikation och matcharrangemang är vår ambition att skapa kännedom om vår verksamhet och därmed även främja för ett bredare intresse.

Finns det idag något samarbete med närliggande/ inom distriktet SDHL eller damtvåaan lag?

Nor IK och Färjestad BK har inför säsongen 21/22 inlett ett samarbete som möjliggör för träningar och matchspel över föreningsgränserna mellan Damtvåan och Damettan, så gäller även för ungdomslagen. Utöver det så ingår även Forshaga IF och Kils AIK i ett samverkansprojekt som möjliggör för fler barn och unga tjejer att börja med ishockey.

Hur ser ni som förening på det arbete som just nu görs för att utveckla
Damettan?

I vårt perspektiv är det helt nödvändigt att det finns någon eller flera som driver frågan och säkerställer att frågan hamnar på agendan inom svensk ishockey. Damettan har synnerligen bidragit till att driva utvecklingen framåt och ställt en hel del obekväma frågor vilket är helt nödvändigt för den fortsatta utvecklingen.

Om ni som förening skulle få förändra något gällande Damettan – vilken
förändring skulle ni i så fall vilja göra?

Den högsta prioriteringen är att säkerställa fler matcher på hög nivå som minskar gapet mellan SDHL och Damettan. Därefter behöver vi gemensamt arbeta för att stärka varumärket för ishockeyn även för damer, dels lokalt men även nationellt genom ligan.

Om ni som förening skulle få förändra något gällande SDHL – vilken
förändring skulle ni i så fall vilja göra?

För oss vore det logiskt att serieupplägget ser lika ut för damer och herrar. Det skulle bland annat innebära en play-in och play-out som minskar gapet mellan ligorna och främjar för att utveckla sporten i ett längre perspektiv.