Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

Nyheter

SM-Guld SM-Guld SM-Guld

Efter att ha besegrat Brynäs IF med 3-0 i finalmatchserien (6-1 , 4-3 efter övertid och 3-2 efter övertid) kan nu Luleå HF titulera sig svenska mästarinnor för fjärde gången.

Vägen till Guldet

Efter att Luleå HF vunnit grundserien hela 11 poäng före Brynäs IF, ställdes de mot AIK som blev deras kvartsfinalmotståndare. Från start till mål under Kvartsfinalserien visade Luleå HF upp god struktur och att man jobbat med detaljer i spelet för att finslipa formen till slutspelet och man kunde relativt bekvämt avancera till semifinal efter att ha besegrat AIK i två raka matcher.

Väl I semifinal visade Luleå HF direkt vart skåpet skall stå och ”körde över” semifinalmotståndarna Djurgårdens IF med hela 7-1 i semifinalspelets första match. Semifinalmatch 2 blev betydligt tuffare, men även denna match kunde Luleå tillslut vinna. Väl hemma i Luleå sprang de dock på sin första förlust på 25 matcher efter att Djurgården krigat till sig semifinalmatch 3 med 0-1 och reducerat semifinalmatchserien till 2-1 i matcher till fördel för Luleå. Även semifinalmatch 4 blev en tight och tuff historia men som Luleå tillslut kunde kamma hem segern efter att slutresultatet skrivits till 1-0 efter matchens enda mål som gjordes av Linn Peterson och därmed var finalplatsen i hamn efter att Semifinalserien vunnits med 3-1 i matcher.

Detaljanalys Finalserien

  1. Målvaktsspelet
  2. Tekningsstatistiken
  3. Special teams kontra spel 5 mot 5
  4. Skottvilja
  5. Taktisk coaching
  6. Mentalt avgörande

En stor och med största sannolikhet väldigt avgörande faktor för resultaten i finalserien var ”målvaktsmatchen” mellan Luleå/Mssk’s Sara Grahn och Brynäs Eveliina Suonpää… vilken Sara Grahn tydligt vann åt sitt Luleå HF/Mssk då hon i snitt hade en räddningsprocent per match på hela 92% medan Suonpää (efter att ha spelat upp sig rejält i match 2 och 3) slutade på blygsamma 78.81% i snitträddningsprocent/match i finalmatchserien.

Utöver skillnaden i målvaktsspelet så var Luleå även betydligt starkare i tekningscirklarna över hela planen och vann hela 55.7% av alla tekningar och hade därmed ett större puckinnehav efter varje tekningssituation.

Vad det gällde spelet i Special teams (powerplay och boxplay) var det anmärkningsvärt Brynäs IF som var det starkare laget i de båda spelformerna, trots detta lyckades de inte vinna någon match då Luleå HF var mer eller mindre överlägsna vad det gällde spelet med lika antal spelare på isen och gjorde hela 11 mål i den spelformen medan Brynäs endast mäktade med att göra 4 mål i den spelformen.

Detta kan i sig kanske förklaras och förtydligas ytterligare genom att lyfta fram skottstatistiken för finalmatchserien, där Luleå HF sköt totalt 94 skott sett till de 3 matcherna medan Brynäs fick iväg totalt 75 skott – detta gör i slutändan en skillnad lagen emellan på ca 6.3 skott/match.

Ytterligare en faktor som vi finner avgörande är att under hela slutspelet så använde sig Luleå HF av fler spelare i sitt matchande, medan finalmotståndaren Brynäs IF under såväl semifinalserien som finalserien tvingats spela på betydligt färre spelare. Detta gjorde att Brynäs IF inte riktigt hade den kraft och ork till forcering i slutskedet av matcherna som vi tillexempel fick se i semifinalmatchspelet mot HV71, medans Luleå HF taktiska och energiekonomiska coachande genom slutspelet genererat i att hålla en hög och jämn nivå slutspelet igenom.

I finalmatch 2 finner vi en väldigt mentalt avgörande faktor, då Petra Nieminen avgjorde den andra finalmatchen i första förlängningsperioden efter att ha gjort mål i numerärt underläge. Detta fastställde matchresultatet 4-3 till Luleå, som därmed kunde vända hemåt Luleå med 2-0 i matchserien (istället för ett eventuellt 1-1 läge om Brynäs hade lyckats göra mål i detta powerplay). Detta gav med största sannolikhet även en extra ”powerboost” för Luleå HF då det blev dags för övertidsspel även i finalmatch 3 efter att ha lyckats hämta upp ett 0-2 underläge och därmed tagit matchen till förlängning…och vem avgjorde även denna gång???? jodå, självaste Petra Nieminen!

Stort grattis till SM-Guldet Luleå HF önskar vi på damhockey.se och ser redan nu fram emot kommande säsong!