Connect with us

HV71 SDHL

Lägeskoll i HV71 med Joakim Engström…

Damhockey.se passade på att göra en lägeskoll med HV71 för att höra hur man ser på säsongen så här långt och inför ett stundande slutspelet.

Hur ser ni på säsongen så här långt där ni skaffat er ett fint utgångsläge som 3:a i serien?

Vi ligger 3a i tabellen just nu vilket är klart godkänt och efter förväntan. Med tidiga skador på Hanna Olsson, Julia Tylke och Linnéa Andersson som är borta hela säsongen samt Sanni Hakala som var borta till mitten på november så är vi nöjda med hur de spelarna som behövt kliva fram faktiskt gjort det säger Engström och fortsätter,

Jenna Raunio, Mira Jungåker, Elin Svensson och Mira Markström har spelat fantastisk bra för sin unga ålder. Sedan har vi den trion som vi lyfte upp från en fjärdekedja till en tredjekedja inför den här säsongen: Antonsson, Wikner Zienkiewicz och Thea Johansson med förhoppning om att de skulle fylla skorna vilket de verkligen gjort nu sedan nyår.
De tre har vi jobbat väldigt mycket med individuellt så det är kul att de ger bra prestationer tillbaka till klubben. I en corona-anpassad budget har vi släppt fram yngre förmågor som har rätt attityd och tävlar, istället för att ersätta vissa spelare från förra säsongen.

Foto Mats Bekkevold

Det känns om ni blivit lite av en ung talangfabrik?

-Vi har hittat ett sätt nu i HV71 att fostra unga svenska spelare som får chansen i Damkronorna, det saknade jag innan jag kom hit. Då var oftast två kanske tre spelare uttagna till DKs camper.. Nu senast hade vi fem spelare med och då är alltså Hanna Olsson och Linnéa Andersson skadade, ska även nämna storspelade Lina Van Noort som snart inte kan hållas utanför av förbundskaptenerna längre.. Vi har en hel del lovande svenska spelare som får tävla mot utländska stjärnor varje dag på träning och med dom varje match. HV är just nu en väl dokumenterat ledande miljö för de som satsar på landslaget och det är vi stolta över.

Hur ser ni på serien så här långt och hur känns det inför ett stundande slutspel?

-Vi har ett par matcher kvar nu innan slutspel och vi är inne i en lite tuff träningsperiod nu för att kunna vara pigga i benen när det väl är dags. I nuläget vet vi inte exakt hur många matcher varje slutspelsomgång kommer att spelas så det utmanar mig och Riikka när det kommer till planering men vi är akademiska där och gör en plan för varje tänkbart scenario. Oavsett vilket så kommer vi förberedda och redo att svinga hårt vid första nedsläpp.

Under de senaste dagarna har ni förstärkt truppen med Olivia Zafuto, hur ser ni på den förstärkningen?

-Riktigt kul att vi äntligen fick till en förstärkning, jag tror inte riktigt folk vet vilket jobb som lagts ner på att hitta rätt person och rätt spelartyp för oss.. Det har varit en intensiv process sedan oktober som pågått vecka för vecka ibland dag för dag parallellt med allt annat. Olivia har gått igenom vår kravställan och vi har kunnat höra från fd tränare och lagkamrater till henne hur hon är som person och spelare plus att vi studerat video. Vi känner oss tillräckligt säkra på att hon kommer kunna hjälpa oss på den positionen vi behöver att hon spelar. Hon kan spela både back och forward vilket gör henne väldigt anställningsbar.