Connect with us
Slide Background
01. Slide Background
Every slide includes a background, which can be a picture or solid color.
Step 1

To change the background click on the label bar and in the layer window select the style tab.

Step 2

Choose a source from the background top tab then upload an image or pick a background color.

Build & Design
02. Build & Design
Build any layout with layers and customize your designs limitlessly.
Step 1

To add a layer, click the green plus button in the left sidebar and select the type of layer.

Step 2

Select any layer and you can edit its content and style properties in the layer window.

GÖTEBORG SDHL

Intervju med Frida Axell

Frida Axell, Göteborgs unga målvaktsstjärna som under 2020 fick chansen att känna på landslagsspel för första gången på seniornivå är nästa målvakt i damhockey.se’s intervjuserie. Efter att ha växt upp inom pojkhockeyn i Partille så tog hon steget in i SDHL där hon idag bildar målvaktspar tillsammans med den brittiska landslagsmålvakten Nicole Jackson.

Allting började i Vallhamra ishall, då i moderklubben Partille HK, klubben hade ingen damverksamhet och Frida Axell fick då spela med pojkarna, detta fortsatte hon med ända upp i junioråldern. Såhär säger hon om tiden inom pojkhockeyn:

När jag ser tillbaka på den tiden idag ser jag bara bra minnen. Det har gett mig otroligt mycket, både som hockeyspelare och som människa. Det fanns inga tjejlag riktigt att gå till vid den unga åldern men jag tror att även om det hade funnits hade jag valt att börja spela med killar. Redan då fick jag vänja mig vid ett högt tempo, hårda skott och en bra lagsammanhållning. Det var många målvakter i klubben och därav var det mycket målvaktsträningar så jag fick chansen att utvecklas väldigt tidigt. Att jag fick känna på den lagsammanhållningen väldigt tidigt har idag gjort att jag är en god lagkamrat och har en god förståelse om hur viktigt det är att samarbeta för att lyckas.

Från pojkhockeyn tog hon 2017 steget in i Göteborg HC för spel i division 1 samt möjligheten att vara med och konkurrera i SDHL. Under sin första säsong konkurrerade hon med etablerade målvakter i form av Jule Flötgen från Tyskland och Nicole Jackson från Storbritannien.

Foto Mats Bekkevold

Jag kom in i klubben utan några förväntningar alls, jag hade egentligen inte så mycket koll på SDHL överlag men kände att det var dags att börja vända sig mot damsidan. Jag spelade mycket matcher med division 1 men tränade med SDHL laget också. Att möta erfarna målvakter tidigt såg jag bara som positivt för mig, en chans att utvecklas på en hög nivå och ta efter hur dem spelade på isen men också utanför. Jag såg dem inte som konkurrenter då utan mer som en chans att visa vad jag kan gå för och mäta mig bland dem bästa.

Chansen kom att visa upp sig och den chansen tog hon. Säsongen efter var Axell en av två målvakter i Göteborg HC’s SDHL-lag. Efter att Jule Flötgen valt att flytta hem till Tyskland valde Göteborg att satsa på Nicole Jackson och då 17-åriga Frida Axell, ett målvaktspar som hållit ihop i tre år nu. Såhär säger Axell om målvaktssituationen i Göteborg:

Idag har jag och Nicole en väldigt god relation, vi kan prata om mycket. Vi konkurrerar såklart men vi kan fortfarande samarbeta och stötta varandra vilket är en trygghet.

Genom sitt spel som 17-åring slog sig Axell in i U-18 landslaget, två år senare fick hon också chansen i damkronorna. Att dra på sig landslagströjan är något som alla hockeyspelare drömmer om, för Axell blev det verklighet under 2020, något som betydde mycket för den unga målvakten.

Foto Mats Bekkevold

Det betyder väldigt mycket för mig, det är ett kvitto på att man gjort något bra och det blir en extra energikick såklart. Min dröm har alltid varit att komma till damkronorna och nästa steg är att fortsätta utvecklas och kämpa för att få en stor roll och en plats i damkronorna. Jag tycker att det varit väldigt roligt de två gångerna jag fått vara med och få spela bland de bästa i Sverige.

Målsättningen har hon klar för sig, Göteborgs unga målvakt har verkligen framtiden framför sig, såhär beskriver hon sin framtid:

Jag vill fortsätta som jag gjort de två senaste säsongerna, fokusera på min utveckling och alltid göra allt lite bättre för varje gång. Jobba med detaljer för att sedan ta större kliv i min karriär.

Vart hockeykarriären ska leda kommer framtiden få utvisa, men för Axell finns det andra delar av livet som hon värderar högt utanför hockeyn. Vad gör då Frida Axell när hon inte spelar hockey?

Utanför hockeyn jobbar jag på Hemköp, det funkar bra och går att kombinera med hockeyn. Jag försöker umgås med kompisar när tid finns men uppskattar också att bara vara hemma med familjen. Jag gillar att vara igång så utanför hockey brukar de oftast vara något inplanerat hela tiden.