Connect with us

DAMETTAN

Spookys Damettantankar Norra och Östra damettan

Innan det är dags för Spooky att bege sig på semester tänkte han presentera lite tankar och funderingar kring damettans olika lag och serier.

Norra serien består idag endast av 4 lag – Skellefteå, Modo, Luleå och Björklöven. Detta innebär att det i slutändan endast är Skellefteå och Björklöven som har möjlighet till avancemang, då Luleå och Modo redan har sina representationslag i SDHL.

Skellefteå har ett relativt ungt och intressant lag . Kan målvaktsparet Julia Nilsson och Miranda Dahlgren fortsätta storspela och hålla tätt, samt att importerna Hlinkova, Kosecka och Lerchova fortsätter producera så kommer med största sannolikhet Skellefteå kunna kämpa till sig kvalplatsen från norra serien. Andra spelare att hålla ögonen på är Selina Aho, Vilma Granlund och Cecilia Brännström.

Björklöven kommer tveklöst att kunna utmana Skellefteå gällande kvalplatsen, men kommer i så fall tvingas förbättra sitt grundspel en hel del samt att målvaktsspelet behövs lyftas några steg. De har en intressant mix av spelare där det finns såväl rutin och erfarenhet samt flertalet unga ”hungriga” spelare som sår för frenesi och energi. Victoria Olofsson, Lina Hedlund och Emma Högström är spelare att hålla ett extra öga på när man ser Björklöven spela.

Modo blandar och ger en hel del resultatmässigt vilket gissningsvis hör ihop något med spelartillgänglighet mm då några av spelarna är delaktiga i såväl damettan som SDHL laget. Generellt sett består laget till majoritet av de spelare som kommit in på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik, vilket under en längre tid varit en fantastisk ”plantskola” för svensk damishockey. Detta innebär också att det är ett ”ungt” lag som vardagligen ställs inför tuffa utmaningar mot övrigt motstånd i serien. Då de inte kan avancera i seriesystemet kan de i lugn och ro fokusera på utbildning/utveckling för sina unga lovande hockeygymnasium talanger.

Luleå har precis som modo ingen möjlighet till avancemang, då de redan har ett representationslag i SDHL. De har det yngsta laget i ligan och det består till majoriteten av spelare från deras hockeygymnasium och flickverksamhet. Spelare att hålla ett extra öga på när de spelar är Sofia skriver, Wilma Hjelm, Wilma Sjölund samt målvakten Emmy Nordström-Åmark.

Östra serien består av 8 lag och är den serie som är den mest ”svårtippade” damettan då serien enligt oss har tre lag – Haninge, Södertälje och Hammarby som i slutändan borde vara de som gör upp om kvalplatsen till SDHL. Östra serien har också valt en något annorlunda tävlingsmodell jämfört med de andra serierna vilket ska bli spännande att följa, då modellen kan ha såväl fördelar som nackdelar enligt oss! för fördjupad insikt kan ni kika på följande länk.

Olika förutsättningar eller bara olika seriebestämmelser?

Haninge är enligt oss näst efter Malmö det lag med störst sportslig chans för avancemang till SDHL då de har ett ganska rutinerat lag med spelare som Alexandra Cipparone, Nadja Schillström, Hanna Hållander och Amanda Rosengren i spetsen som vägvisare samt unga talanger som Pandora nåtby och Beatrice Hjälm som energiknippen.

Södertälje Har ett relativt ungt lag som ser spännande ut och som kommer att vara med o slåss om damettan östras SDHL kvalspelsplats i slutändan. Södertälje har förmodligen östra seriens mest rutinerade tränare i Björn Pettersson, vilket kan vara en förklaring till de senaste årens starka utveckling för föreningens damlag. spelare att hålla ett extra öga på är enligt oss Leyre Villar, Mindy Lindholm, Ebba Lindberg och Madeleine Noonan.

Hammarby har damettans äldsta lag men är samtidigt ett av de lag som i slutändan kan vara med och slåss om damettan östras SDHL kvalplats. Som det ser ut just i dagsläget kommer de med största sannolikhet vara ett av lagen som tar sig vidare till topp 4 serien. Spelare att hålla ett extra öga på är enligt oss Annie Åsell, Linn Theichert- Asplund, Amanda Egebring och målvakten Linnea Holterud-Olsson.

AIK 2 ytterligare ett lag som redan har ett lag i högsta ligan och därmed inte kan avancera i seriesystemet. De har dock det yngsta damettanlaget med en snittålder på ca 16 år (15.96år) och är trots detta med i toppen av damettan östra, vilket bådar gott för AIK när det är dags för generationsbyte i SDHL laget, såvida de får behålla spelarna inom föreningen. Spelare att hålla ett extra öga på är Isabelle Leijonhielm, Moa Gustavsson, Moa Carlsson samt Vega Milfors.

SDE 2 har precis som AIK redan sitt representationslag i SDHL och kan därför inte avancera i seriesystemet. Laget i sig är en mix av gammalt och ungt… med rutinerade spelare som Hanna Åström, Frida Ekdahl och Jennifer Laloi som visar vägen för det unga gardet bestående av exempelvis Ella Planting-Bergloo, Linnea Natt och dag samt Saga Odenbrant, vilket än sålänge resulterat i en mittenplacering i tabellen där man är främsta utmanaren till topp 4.

Almtuna har ett väldigt ungt lag, inte minst på forwardssidan där de har tre spelare födda år 2006. Trots sitt unga lag har de redan visat att de tänker utmana om topp 4 platserna i serien genom exempelvis en straffvinst mot södertälje samt att de stod mot bra i matchen mot haninge. Får de behålla sina spelare inom föreningen, så har de absolut nåt bra på gång inför framtiden och spelare att hålla ett extra öga på enligt oss är Ella Norum, Elina Ingemarsson och Tilda Pettersson.

Tullinge har ett av de till åldern sett äldsta lagen i damettan och känns mer som ett rekreationslag än ett lag som siktar mot att befinna sig i toppen av tabellen. Änsålänge har det stora problemet varit målskyttet, men om man skulle få ordning på det så småningom finns det tveklöst rutin i laget för att man ska kunna utmana fler av lagen som ligger högre placerat i tabellen. Spelare att hålla ett extra öga på är enligt oss Lina Sandberg, Ellenor Sabel och Ann-Charlotte Sandberg.

Kallhäll Är det absolut äldsta laget i hela damettan och är mer av ett rekreationslag än ett lag som eftersträvar avancemang. De har haft en något tuff inledning av säsongen och har endast lyckats göra 6 mål på lika många matcher, så såvida målvakterna inte håller nollan kommer det bli tufft för laget att vinna matcher om inte målsnittet blir bättre. Spelare att hålla ett öga på är Olivia Almgren, Lisa Fredlund och Lisa Wadman- Engberg.

Som det ser ut idag kommer de kvalande lagen från de olika serierna med största sannolikhet att bli Skellefteå AIK och Haninge…men mycket kan ändras på vägen, så vi håller oss till att det är Spookys chansning.