Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

Artikelserie

5.2 Inhemska talanger

I Svensk damishockey och dess seriesystem/ ligor finns det många duktiga spelare, både inhemska spelare som mer eller mindre är veteraner för spel i SDHL, unga inhemska talanger som kommer upp till högstaligan med enorm frenesi och viljestyrka samt importspelare som ”kryddar” ligan ytterligare med sitt artisteri.

Den senaste tiden har det mesta fokus som funnits runt damishockeyn varit riktat mot antalet importspelare i ligan, därför vill vi i denna del av artikelserien lyfta fram de inhemska unga talangerna så även de får lite rampljus på sig då många är förebilder för de som börjar med damishockey idag!

Samtidigt som ”gamlingarna” fortfarande skrinnar runt, har vi även fullt av ungdomlig entusiasm och frenesi i form av flertalet inhemska unga talanger… några av dem är i slutändan betydligt mer erfarna än andra, men när det kommer till kritan har de alla mer eller mindre redan nått samma delmål- ta en plats i ett SDHL lag.

Spelarna som lyfts fram i denna artikel är bara ett axplock av vad som finns representerat i vår fantastiska högstaliga, vilken enligt oss även är världens bästa seniorliga för damishockey.

Foto: Mats Bekkevold

Frida Axell är namnet på personen som för många säkert blev en stor överraskning då förbundskapten Ulf Lundberg presenterade landslagstruppen för novemberlägret. Frida är en ung lovande målvakt med stor potential som har utvecklats enormt mycket de senaste åren och då dessutom genom att vara i SDHL’s kanske tuffaste tänkbara miljö- ett bottenlag! För hennes egen utvecklings skull tror vi att detta dock har varit bästa tänkbara situation för henne.

Foto: Mats Bekkevold

Ebba Svensson Träff har via Oskarshamn och IF Troja-Ljungby funnit vägen till att nu vara en av 3 målvakter i Linköping HC. Hon har ännu inte spelat någon match i SDHL, men har tveklöst visat på sin kapacitet i såväl damettan som stålbucklan, TV-Pucken och ungdoms OS. Hon är ett framtidsnamn som förhoppningsvis kommer att vandra i fotspåren av och även nå högre höjder än spelare som Kim Martin-Hasson, Valentina Lizana-Wallner och Sara Grahn.

Foto: Mats Bekkevold

Maja Nyhlén-Persson Sveriges i särklass största framtidslöfte på backsidan. Trots sin ringa ålder har hon redan hunnit med 200 matcher i SDHL/Riksserien där hon numera är assisterande lagkapten för Brynäs IF samt ca 50 matcher för damjuniorkronorna, ca 70 matcher för damkronorna, 1 ungdoms-OS och ett OS. Hon besitter en spelintelligens och spelsinne som gör att hon spelar ett väldigt ”moget” spel där konsekvenstänkande verkar vara en delingrediens, vilket också kan vara förklaringen till hennes lugna men beslutsamma agerande på isen. Hon figurerar nästintill alltid i målprotokollet såväl på nationell som internationell nivå, vilket är ett tydligt tecken på hennes offensiva kvalitéer och att hon är en karaktär att spela i lägen när det gäller som mest.

Wilma Germundsson-Wäng gjorde sin debut i SDHL med Göteborg HC 2017/2018, men har sedan säsongen 2018/2019 spelat för Djurgårdens IF. Hon är en spelskicklig back med ett bra spelsinne som även besitter god skridskoteknik. Hon är en spelare som kanske inte alltid ”märks av” på isen då hon inte hamnar i målprotokollet så ofta, men hon gör ofta ett fantastiskt arbete i det ”tysta” i arbetet kring att exempelvis krympa isytor eller hålla motståndaren på utsidan. Hon spelar för det mesta en ganska enkel ishockey, vilket också leder till att det är ytterst sällan som man ser henne gör misstag. Hon är en lojal spelare som alltid ger allt för laget.

Anna Andersson är en talangfull back född 2004 som de senaste 2 säsongerna tagit större och större kliv mot att ta en ordinarie plats i sitt Modo. Hon var assisterande lagkapten för Sveriges ungdoms-os lag som vann silver säsongen 2019/2020 och var den spelare som mer eller mindre tog Sverige till final efter att ha gjort ett mål och en assist i semifinalen. Hon spelar en klok och enkel ishockey vilket är resultatet av en god spelförståelse. Hon har en bra blick för spelet och är placeringssäker i sitt positioneringsspel, vilket alltid försvårar för hennes motståndare.

Foto: Mats Bekkevold

Mina Waxin gjorde SDHL debut med Djurgårdens IF säsongen 2016/2017 men har sedan säsongen 2017/2018 varit bosatt i Örnsköldsvik där hon valde att gå ishockeygymnasium och spelar Modo. Hon har sedan dess också varit en del av damjuniorkronorna och även fått prova på spel med damkronorna. Det är en spelskicklig back med bra blick för spelet som gärna håller i pucken för att alltid säkerställa en bra levererad pass. Hon är ansvarstagande och har en god positioneringsförmåga vilket syns tydligt i hennes försvarsarbete men har samtidigt bra skridsko och klubbteknik vilket gör att hon med jämna mellanrum även syns i målprotokollet.

Mira Markström är en av de yngsta talangerna i ligan och debuterade i SDHL med HV71 säsongen 2019/2020. Hon är en duktig tvåvägsspelare som kan spelas både som forward och som back då hon har ett bra spelsinne och en god spelförståelse. Under sina 2 framträdanden i TV-pucken lyckades hon göra hela 18 poäng på 8 matcher (12 mål + 6 assist) vilket sedermera ledde till att hon fick prova på spel med damjuniorkronorna. Hon spelar en fysisk ishockey och tar för sig på isen vilket gynnas av att hon är storväxt. Hon har under säsongen hittills hunnit med att göra 4poäng (2mål och 2 assist) och vår vilda gissning är att det kommer bli fler både i klubb och landslag innan säsongen är över.

Wilma Johansson Är en av de mest rutinerade unga talangerna… vi väljer att räkna henne till denna kategori då hon förhoppningsvis kommer att hålla på ett tag till och vara en förebild/profil i såväl SDHL som vid internationella drabbningar, trots att hon redan spelat 6 säsonger i högstaligan och varit delaktig i damkronorna i 3 år. Hon är en skridskoskicklig, snabb forward som har ett sylvasst skott när tillfälle ges. Hon är teknisk och besitter ett bra spelsinne och god spelförståelse, men kan även användas som ”power forward” om så önskas.

Foto: Mats Bekkevold

Hanna Olsson En ung men ack så meriterad spelare redan! Debuterade som 13-åring med HV71 säsongen 2012/13 för att året därpå vara med och ta SM-guld med Linköping HC efter att ha levererat 25 poäng på 23 spelade matcher. Hon har under sina hittills 8 säsonger i SDHL/Riksserien gjort mer än 220 poäng och är därmed en av de målfarligaste spelarna i ligan och kan jämföras med spelare som Maria Rooth och Erika Holst. Även på Internationell nivå har hon visat på sina offensiva kvalitéer och varit vägvisande i arbetet om att göra poäng.

Lina Ljungblom Debuterade i SDHL med HV71 säsongen 2018/2019 och även med damkronorna samma säsong. Hon har sedan hon kom till Modo inför säsongen 2020/2021 visat att hon tillhör framtidstalangerna i ligan. Hon är en teknisk spelare som gillar att ta för sig på isen och syns för det mesta i målprotokollet på ett eller annat vis och hon kommer att vara enormt viktig för sitt Modo under säsongen och förhoppningsvis blommar hon upp ordentligt även i landslaget under året.

Felizia Wikner-Zienkiewicz är en snabb och yvig forward som är svårfångad när hon fått upp farten. ges hon för mycket yta, slinker hon förbi sin motståndare. Sedan hon kom till HV71 säsongen 2018/2019 verkar det ha lossnat och hon har fått ut mer av sitt fartfyllda frejdigaspel, vilket även synts till i poängproduktionen.

Foto: Mats Bekkevold

Josefin Bouveng är den spelare som tillsammans med Hanna Olsson och Maja Nyhlen-Persson tillhör de mest meriterade talangerna trots sin ringa ålder. Hon har under säsongens inledande 12 omgångar redan mäktat med att göra 14 poäng och mycket talar för att hon kommer att göra sin poängstarkaste säsong. Hon är en fysiskt stark men samtidigt teknisk spelare med god spelintelligens och spelförståelse, vilket i framtiden vi förhoppningsvis får se mycket av i landslaget. säsongen 2018/2019 var hon kapten för damjuniorkronorna.

Linnea Johansson är trots sin ringa ålder redan inne på sin 5:e säsong i SDHL och har sedan debuten med HV71 säsongen 2016/2017 hunnit med att vinna 2 stycken SM-silver. Hon har sedan dess varit en viktig kugge i damjuniorkronorna och blev nyligen uttagen till Damkronornas trupp för första gången. Det är en hårt arbetande tvåvägsforward med fina tekniska kvalitéer likväl som ett bra spelsinne och en god spelförståelse. Hon har under säsongen redan mäktat med att göra 8poäng (3mål + 5assist) för sitt Linköping och har därmed redan nästintill tangerat fjolårets poängskörd. Det är en spelare som vi med största sannolikhet kommer att få se i damkronorna för några år framöver, sålänge hon får vara hel och frisk.

Sofie Lundin är en rutinerad spelare trots sin ringa ålder och har sedan hon kom till SDHL visat prov på sina kvalitéer, i år gör hon sin 6:e säsong i SDHL. Hon har ett fantastiskt spelsinne, en god teknik och ett sinne för att göra mål. Detta har hon visat upp i såväl Stålbucklan, TV-Pucken, klubblag, junior och damlandslag. Hon är idag en framträdande spelare i Djurgården och var även med och vann SM-guld med dem säsongen 2016/2017, utöver denna fina bedrift var hon även högst delaktig i damjuniorkronornas silver och bronsmedaljer säsongerna 2017/2018 samt 2015/2016.

Foto: Mats Bekkevold

Hanna Thuvik Är en ung talang som Brynäs IF satt klorna i inför denna säsong men som startade sin SDHL karriär i Göteborgs HC. Hon har ett fint spelsinne och en god speluppfattning, vilket hon visat prov på under sina säsonger i SDHL, under Stålbucklan samt i damjuniorkronorna genom att ständigt figurera i målprotokollet. Det är en tvåvägsspelare med höga krav på både sig själv och sin omgivning, vilket är ett bra framgångsrecept.

Nicole Hall är en väldigt ung spelare som så sent som ifjol debuterade i SDHL. Hon lyckades under sin första säsong i högstaligan då hon spelade för Leksands IF samla ihop hela 13 poäng (7mål+ 6 assist) på sina 27 spelade matcher, vilket förmodligen är anledningen till att Djurgården värvade henne till denna säsongen. Hon har ett bra spelsinne och god spelförståelse vilket lägger grunden till hennes framgångar, men även hennes tekniska färdigheter håller hög nivå och kan lura såväl utespelare som målvakter.

Lova Blom är en av flera unga talanger som Djurgårdens IF tagit under sina vingar. Hon har under de senaste 2 säsongerna spelat för Djurgårdens IF i SDHL och har producerat 15 poäng på sina 47 spelade matcher i högstaligan. Hon har redan hunnit med att spela 3 stycken junior-VM där hon varit relativt produktiv och en viktig kugge i laget. Under hennes tid i stålbucklan, han hon med att göra hela 48poäng (30 mål + 18assist) på sina 27 spelade matcher. Hon är ett bra spelsinne, en god spelförståelse och en god teknik (skridsko – och klubbteknik) samt ett sinne för att göra mål.

Foto: Mats Bekkevold

Maria Lindberg är en ung talang som så många andra fångats upp av Djurgårdens IF och deras ishockeygymnasium, där hon nu gör sin andra säsong. Hon är en fysisk spelare som gillar att ta för sig på isen. Detta kryddar hon sedan med god skridsko och klubbteknik samt ett bra spelsinne och en god blick för spelet. Hon var kapten för sitt Blekinge/skåne i stålbucklan 2018/2019 och leverade hel 39 poäng under sina 26 spelade matcher, hon har även varit del av damjuniorkronorna under 2 säsonger och där hunnit med 5 poäng på sina 40 spelade matcher.

Tilde Utbult är den yngsta av talangerna som vi redan har fått skåda i SDHL där hon representerar Göteborg HC. trots hennes unga ålder har hon en god teknik gällande såväl skridsko som klubbteknik, hon har en bra blick för spelet och ett bra spelsinne vilket även märks i hennes positioneringsspel på isen. Änsålänge har det inte blivit några poäng i högstaligan, men med tiden tror vi att hennes namn kommer beskådas ofta i målprotokollen efter att siktet ställts in på den redan relativt hårdskjutande bössan.