Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

Artikelserie

Del 5.1 – Inhemska spelare

I Svensk damishockey och dess seriesystem/ ligor finns det många duktiga spelare, både inhemska spelare som mer eller mindre är veteraner för spel i SDHL, unga inhemska talanger som kommer upp till högstaligan med enorm frenesi och viljestyrka samt importspelare som ”kryddar” ligan ytterligare med sitt artisteri.

Den senaste tiden har det mesta fokus som funnits runt damishockeyn varit riktat mot antalet importspelare i ligan, därför vill vi i denna del av artikelserien lyfta fram de inhemska spelarna så även de får lite rampljus på sig då många är förebilder för de som börjar med damishockey idag!

Spelarna som lyfts fram i denna artikel är bara ett axplock av vad som finns representerat i vår fantastiska högstaliga, vilken enligt oss även är världens bästa seniorliga för damishockey.

Vad det gäller målvakter så har vi valt att lyfta fram den ständigt aktuella Sara Grahn samt SDHL veteranen Sabina Eriksson.

För att ge en inblick i backsidans offensiva och defensiva kvalitéer kommer vi att skriva lite gott o blandat om Johanna Fällman, Johanna Olofsson, Emmy Alasalmi, Anna Kjellbin, Linnea Hedin, Josefine Holmgren och Sofia Engström

På forwardssidan kommer vi bjuda på kreativ, intelligent och fartfylld anfallshockey genom Michelle Löwenhielm, Emma Nordin , Lisa Johansson, Erika Grahm, Anna Borgqvist, Linn Peterson, Erica Uden-Johansson, Sabina Küller och Julia Östlund

Foto: Mats Bekkevold

Sara Grahn har under de senaste 1,5 decennierna varit en av sveriges mest framgångsrika målvakter, hon är den som med bravur tagit över ansvaret som förstamålis i landslaget efter storheter som Kim Martin-Hasson och Valentina Lizana-Wallner. Hon har sedan sitt intåg i ligan säsongen 07/08 (dåtidens SDHL- Riksserien) varit ett obekvämt och ibland omutligt hinder för ligans utespelare men samtidigt också varit sitt klubblags stöttepelare och trygghet, vilket lett till många framgångar för de 3 klubblag (Linköping, Brynäs, Luleå) som hon representerat.

Foto: Mats Bekkevold

Sabina Eriksson må vara ett namn som inte är lika välkänt som Sara Grahn… men hon är tveklöst en av de få inhemska målvakterna som kan hålla jämna steg med och till och med överglänsa många världsmålvakter när hon är på topp! Hon tvingades lämna Linköping säsongen 2012/13 (då LHC plockade in Kim Martin-Hasson)och begav sig då till HV71, där hon fick sitt stora genombrott. Hon är en av de grundläggande anledningarna till att HV 71 tog sig tillbaka till Riksserien/SDHL (2014/15) efter sitt uttåg (2012/13), samt en stor anledning till klubbens starka utveckling sedan återkomsten till högsta ligan. Säsongsstarten i år har kanske inte riktigt blivit vad hon hoppats på, men får hon hålla sig hel och frisk är hon tveklöst ett wildcard värt att testa på landslagsnivå.

Johanna Fällman en spelare som varit med på högstanivå både nationellt och internationellt i nästintill 1,5 decennium. Hon är en enorm karaktär som sprider respekt och glädje med sitt ledarskap samtidigt som hon alltid visar vägen både på och utanför isen. Erfarenheten hon besitter märks mest genom hennes lugna och stabila agerande på isen och det är ytterst sällsynt att hon lämnar en match utan godkänt eller väl godkänt betyg. Det är inte alltför ofta hennes namn förekommer i målprotokollet, men det hör i slutändan mer ihop med att hon är en grym lagspelare som fokuserar på uppgiften att inte tillåta motståndarna göra mål. Enligt oss har hon enorm förmåga att prestera som bäst när det gäller!

Johanna Olofsson är ännu en veteran som har många års erfarenhet av både nationell och internationell hockey. Hon har under nästan hela sin karriär varit en av Modos mest framträdande spelare och även varit assisterande kapten för laget under 6 säsonger. Hon är enligt oss en bra tvåvägsback som för det mesta spelar med ett lugn och ett bra självförtroende samt håller en hög lägstanivå. De senaste åren har hennes spel kanske blivit något mer defensivt än offensivt, men får hon chansen att skicka ”tysta skott” från blå, slinker de in i mål med jämna mellanrum.

Foto: Mats Bekkevold

Emmy Alasalmi är en av AIK:s hörnpelare och har spelat åt klubben sedan säsongen 2009/2010. Hon är en stabil back som figurerat på nationell och internationell nivå i ca 10 år. Hon spelar mycket i ”det tysta” då hon är en något mer ansvarstagande defensiv back nuförtiden än vad hon varit tidigare, men besitter även fina offensiva kvalitéer när tillfälle ges i exempelvis powerplay. Ett kännetecken för Emmy anser vi är hennes distinkta förstapass och hennes spelintelligens.

Anna Kjellbin är en väldigt spelskicklig back som tillägnat väldigt lång tid i högstaligan. Hon debuterade i SDHL (då riksserien) säsongen 2009/2010 då hon spelade för Hanhals IF för att sedan gå ishockeygymnasiet i Linköping och vara LHC trogen i hela nio säsonger samt vara en bidragande orsak till Linköping HC:s 2 SM-guld. Enligt oss är hon en väldigt spelskicklig och spelintelligent back som besitter stora offensiva kunskaper, vilket är hennes främsta styrka. Hon har en bra blick för spelet, vilket genererar i att hon för det mesta levererar bra och många gånger avgörande förstapass i uppspelsfasen. Det är en spelare som för det mesta lyckas göra en hel del poäng per säsong, trots att årets säsong kanske inte riktigt startat som önskvärt poängmässigt tror vi att hennes konsekventa spel kommer leda till att poängen börja trilla in även på personliga planet så småningom.

Linnea Hedin är en defensiv back som håller en hög lägstanivå och därmed väldigt sällan gör åskådarna besviken över hennes insats. Hon är numera välförtjänt assisterande kapten för sitt AIK, vilka hon representerar för sin 5:e säsong i år. Hennes stabila agerande på isen har lett till att hon under de senaste 9 åren varit del av damkronornas verksamhet. Hon har inte skådats så mycket i målprotokollet varken på nationell eller internationell nivå, men vi kan utan tvekan påtala att hon är en fantastisk lagspelare som alltid sätter laget före jaget.

Foto: Mats Bekkevold

Josefine Holmgren Har spelat i den nationella högstaligan sedan säsongen 2007/2008 så med andra ord är hon inne på sin 14:e säsong på nationell toppnivå! För att förtydliga hur betydande hon varit som spelare under nästintill 1,5 decennium, kan vi nämna att hon varit assisterande lagkapten för Brynäs under 5 säsonger, Djurgården 2 säsonger, assisterande lagkapten för damkronorna 2018/2019 och lagkapten för Damjuniorkronorna 2009/2010 och 2010/2011. Hon är en hårt arbetande tvåvägsback som ofta förekommer i målprotokollet på ett eller annat vis men samtidigt kan hennes tuffa vägledande stil och attityd ibland även generera i hon hamnar i utvisningsbåset… men ska man vara vägledande och hålla hög nationell och internationell klass, gäller det att ligga på gränsen hela tiden.

Sofia Engström är en av ligans mest rutinerade spelare och har under många år varit en stöttepelare på såväl nationell som internationell nivå. Hon har spelat i högstaligan sedan säsongen 2007/2008 och var under 5 säsonger kapten i Leksands IF men är numera assisterande kapten i Modo. Hon är en pålitlig tvåvägsback med framförallt offensiva kvalitéer som tycker om att spela när det blir tight, fysiskt och är inte rädd för att visa vägen när det behövs som mest. På internationell nivå har det inte blivit någon vidare poängproduktion, men väl på nationell nivå brukar hon synas i målprotokollet med jämna mellanrum.

Michelle Löwenhielm är enligt oss en av Sveriges främsta damspelare i nuläget och kommer att vara väldigt betydelsefull för både damkronorna och klubblaget HV71 under säsongen. Det är en tvåvägsforward som har ett skarpt spelsinne och bra spelförståelse, hon besitter god teknik och har näsa för att spela fram eller göra mål. Det är en spelare med mycket erfarenhet som befunnit sig i högsta ligan sedan säsongen 2010/2011 och funnits med i damkronornas verksamhet sedan 2009. Hon har en tävlingsattityd som få, är vägvisande, en förebild och en ledande spelare på isen.

Emma Nordin är en spelare som alla tränare skulle vilja ha i sitt lag. Hon håller högsta nationella och internationella klass, är en lagspelare och sätter alltid laget före jaget. Hon är en tvåvägsforward som alltid jobbar hårt över hela isen, besitter en fantastisk spelintelligens och spelförståelse men har också ett målsinne som få, vilket kan ses i poängligatopparna såväl nationellt som vid internationella tillställningar. Det är en spelare som alltid ger allt, håller sig till spelidé och är vägvisande både på och utanför isen – ett tydligt föredöme och en fantastisk förebild.

Lisa Johansson är ligans och Sveriges kanske mest tekniskt skickliga inhemska spelare, som alltid bjuder på lite extra magi med klubba o puck! samtidigt är hon målfarlig, ett ständigt offensivt hot och något obekväm för sina motståndare. Hon spelar en intelligent ishockey med mycket fart och är man som motståndare inte på tå, skrinnar hon förbi o skapar målchanser så fort möjlighet ges. Hon har spelat i SDHL/Riksserien sedan 2007/2008 och har sedan dess varit en produktiv spelare både nationellt och internationellt.

Erika Grahm en av SDHL:s kanske största svenska profiler nuförtiden. hon har en resumé som likt Sara Grahn knappt behöver presenteras… men självklart behöver vi lyfta fram lite smått o gott vad vi tycker om Erika som spelare. Hon är en hårt arbetande tvåvägsspelare som alltid gör sitt bästa för lagets skull och sätter lagets insats i fokus. Det är en spelare som besitter såväl en god teknik som en god taktisk förmåga, hon är alltid på tå och brukar vara med i målprotokollet för det mesta såväl internationellt som nationellt. Hon spenderade hela 13 säsonger hos Modo och har betytt enormt mycket för deras framgångar, däribland SM-Guldet som Modo vann säsongen 2011/2012 innan hon inför säsongen 18/19 bestämde sig för att byta klubbadress till Brynäs där hon nu är damansvarig/sportchef.

Foto: Mats Bekkevold

Anna Borgqvist Har spelat i SDHL/Riksserien sedan säsongen 2007/2008 då hon debuterade med sitt Växjö, hon har sedan dess även tillhört damkronornas verksamhet på både junior och seniornivå samt sett till att figurera i målprotokollet med jämna mellanrum i de internationella matcherna. Hon är en stark och fysisk spelare som alltid visar vägen för sitt lag, hon tar ansvar då hon är på isen och gör alltid sitt absolut bästa vilket tydligt kan ses i målprotokollet samt bevisar att hon är en bra förebild för de yngre inom idrotten.

Linn Peterson är en sniper som du som motståndare aldrig får ge för mycket isyta- det utnyttjar hon direkt, vilket tydligt kan ses om man kikar på poängskörden hon samlat ihop under sina år i SDHL/Riksserien där hon spelat sedan säsongen 2009/2010. Hon är en ”rivig” och något svårdefinierad spelare, som såväl besitter goda tekniska egenskaper som taktiska kunskaper och bjuder alltid publiken på lite extra show. Under sin tid i damjuniorkronorna stod hon för en god poängproduktion och var en av de mer framträdande spelarna.

Erica Uden-Johansson är en av de äldsta inhemska spelarna i ligan, vilket kanske inte upplevs som så charmigt… men vad vi vill lyfta fram med det är snarare att hon samtidigt är en av de mest rutinerade spelarna och en av de som befunnit sig längst i ligan. Hon är en karaktärsspelare som oavsett lagtillhörighet tar tag i taktpinnen och lyfter övriga gruppen med sin rutin och sitt ledarskap, visar vägen och är en god förebild. Hon är stark och fysisk i sitt spel och ses ofta i målprotokollet efter att ha avlossat ”bössan”. Hon har deltagit i 3 olympiska spel och befunnit sig i Damkronorna sedan säsongen 2008/2009.

Foto: Mats Bekkevold

Sabina Küller Är en hårt arbetande tvåvägsforward som alltid gör sitt bästa för laget. Hon har god taktisk och teknisk kunskap vilket visat sig att hon är med i målprotokollet med jämna mellanrum. Hon har under hela sin karriär i SDHL/Riksserien spelat för AIK, där hon även varit lagkapten de senaste 5 åren, vilket förtydligar att hon besitter ett gott ledarskap såväl på isen som bredvid. Hon har under de senaste 6 säsongerna varit del av damkronorna och där varit vägvisande med sitt hårda slit och karaktäristiska tvåvägsspel.

Julia Östlund Har sedan säsongen 2011/2012 spelat i SDHL/Riksserien. Hon är en hårt arbetande spelare som alltid sätter laget framför jaget, men är samtidigt kreativ och produktiv i sitt spel. Hon har en bra blick för spelet och hamnar ofta i målprotokollet för att ha assisterat sina lagkamrater till mål. Hon har varit del av damkronorna sedan säsongen 2015/2016, där har poängskörden varit skral då det mest handlat om att bidra med sitt hårda slit och tvåvägsspel för att neutralisera motståndarna.