Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

Artikelserie

Del 4.1 – Framtidstankar

Vidareutveckla seriesystemet istället för att fokusera på antalet importer i SDHL!

Att det enligt många är på tok för många importspelare i SDHL är ingen nyhet… men varför gnälla över något som redan är ett faktum, det känns för oss onödigt. Vi anser det bättre att fokusera på framtiden och vad som går att påverka för att förbättra förutsättningarna för utvecklingen av våra svenska/inhemska spelare.

Här önskar vi att fokus läggs på seriesystemen och en ordentlig omstrukturering av dessa, vilket på sikt skulle leda till bättre förutsättningar för utvecklingen av våra unga talanger. Det skulle i slutändan även kunna leda till att diskussionen kring antal importspelare i SDHL löser sig av sig självt.

Den stora frågan vi ställer oss gällande detta är:

Vad är viktigast för svensk damishockeys utveckling?

Några punkter som vi anser viktiga att lyfta upp för att besvara den frågan är följande:

  • Fokusera på att förbättra/ vidareutveckla seriesystemet
  • Nationell juniorliga / juniorserie, ett måste på sikt
  • Ekonomi

Enligt oss är det av betydande vikt att man utvecklar seriesystemet, skapar en nationell juniorliga inom snar framtid (inom ca 3-5år) och gemensamt bygger ekonomi för att förstärka seriestrukturen/seriesystemet inom svensk damishockey, vilket kommer gynna våra inhemska spelare.

När man traskar runt i landets ishallar och lyssnar (kanske till och med överhör) engagerade föräldrar, fans eller ledare diskutera om vidareutveckling av seriesystemet inom damishockeyen är det många som säger att det måste skapas en renodlad juniorliga, för att få fram mer inhemska unga talanger och förr eller senare kunna lyfta upp desamma till SDHL.

Här är vi av en något annorlunda åsikt – vi förespråkar i ett första steg att man vidareutvecklar och förstärker statusen av den befintliga andra ligan ”Damettan”, vilket kanske får många att ställa sig frågan Varför då? Svaret på den frågan är delvis enkelt  – i den damhockeyvärld vi lever i idag i Sverige finns det varken ekonomi eller tillräckligt med spelarunderlag sett till hela landet för att skapa en juniorliga likt J18 – J20 på riksnivå…

… idag består landets andraliga av de fyra damettan serierna (södra, östra, västra och norra) som i sig innehåller ett varierande antal lag (mestadel beroende på geografisk plats och antal aktiva lag i närområdet). Varför det enligt oss är viktigare att fokusera på en omstrukturering av damettan seriesystemet än att skapa en juniorliga hör mestadel ihop med att om vi skapar en ”elitjuniorliga” (låt säga för spelare i åldersspannet 14-18 år) kommer vi att skapa en situation där det finns spelare som är för gamla för att deltaga i ”elitjuniorligan” men har för låg kunskapsnivå för att ta en plats i något av SDHL lagen… detta kan i slutändan innebära att spelaren väljer att avsluta karriären/ ishockeyspelandet i en alltför tidig ålder – för damishockeyns utveckling är det enligt oss på damhockey.se enormt viktigt att behålla utövarna så länge som möjligt inom idrotten, då återväxtunderlaget fortfarande är skralt.

Två saker som är värt att notera gällande juniorliga/juniorspel är att:

  1. Stockholmsregionen i år har startat en regional damjunior serie där totalt 11 lag ska deltaga.
  2. Det finns ett förslag ifrån Svenska Ishockeyförbundet att man i slutet av säsongen efter kvalspel och slutspel i de olika serierna vill anordna ett juniorspel inom de olika regionerna.

Detta skall möjligöras genom att göra ”lättnader i tävlingsbestämmelserna” för att man lättare ska kunna få ihop lag.

Vad är det då för ”lättnader i tävlingsbestämmelserna” man gör? Lättnaderna innebär att om man ej har tillräckligt antal spelare skall det vara möjligt att låna från andra klubbar i sin region, för att lättare kunna få ihop ett lag men framför allt kunna ge alla en chans att vara med i juniorspelet. De deltagande lagen ska vara genom föreningar, vilka därefter gemensamt tar beslut gällande användandet av ”lättnaderna” om att kunna låna spelare ifrån varandra inom regionerna för att få ihop lag. Åldersspannet för deltagande spelare skall enligt uppgift innefatta spelare födda 2001 – 2004, men vi vet också att man har skickat ut en fråga till de olika regionerna om åldrar för att säkerställa att det går eller om man vill köra detta på något annat vis.

Slutsatsen i juniorfrågan är att man är på gång men att det är fortfarande väldigt lång väg att vandra för att få det rikstäckande.

Att göra om seriesystemet och skapa en mer ”elitinriktad” andraliga, liknande herrarnas ”hockeyallsvenska” ser vi som mer eller mindre totalt avgörande för utvecklingen av svensk damishockey på såväl nationell som internationell nivå. Ska vi som det så ofta talas om ”ta oss tillbaka till världstoppen och A-VM” gäller det att bygga/skapa en grogrund för vidareutveckling, inte fastna i diskussioner om begränsningar av antalet importspelare i högstaligan för att på så vis ge ”gratisplatser” i SDHL-lagen till unga svenska talangerna.

Vårt förslag gällande omstrukturering av seriesystemet är att bilda en nationell andraliga med följande struktur:

Skapa en ny nationell liga innehållande 14-16 lag bestående av topp 2 från respektive damettanserie samt NIU-gymnasiernas ”lag”. Huruvida man sedan väljer att eventuellt dela upp serien i 2 delar (norra & södra likt J20 superelit systemet på killsidan) eller ej på grund av exempelvis ekonomiska skäl anser vi inte spelar någon större roll, då det generellt kommer att erbjudas fler ”elitinriktade” tävlingsmatcher än vad det görs idag.

Väljer man att behålla ligan intakt med alla 14-16 lag förespråkar vi att ligan spelas som en rak serie med ”kvadrupelmöte” alla lagen emellan, vilket över säsongen skulle generera i 52-60 matcher beroende på antalet lag i ligan. Här skulle sedan lag 1-4 kvalificera sig till ”playoff till SDHL” där högst rankat lag möter lägst rankat lag i en matchserie bäst av 3 (matcherna spelas borta-hemma-hemma sett ur högst rankat lags perspektiv)

Alternativ 2 är att man väljer ett playoffspel i form av poolspelsmodell, där playoffserien spelas som en rak serie med enkelmöte där allt avgörs under en helg på neutral men utifrån kvalande/deltagande lag central ort.

Om uppdelning norra & södra sker är utgångsläget att respektive serie genomför kvadrupelmöte innan jul, vilket genererar i ca 24-28 spelade matcher/lag innan serien genomgår en ny uppdelning i form av en ”topp 7/8” serie (bestående av topp 4 från respektive serie norra & södra) samt en ”fortsättningsserie” (bestående av lag rankade 5-8 från respektive serie norra & södra). I dessa nyskapade serier förespråkar vi återigen ”kvadrupelmöte” dvs att lagen möts 4 ggr ( två hemmamatcher och två bortamatcher mot varje motståndare), vilket skulle generera i ytterligare 24-28 spelade tävlingsmatcher innan kval/playoff serier.

Genom att bygga upp en struktur som ovan nämnt, maximerar man antalet tävlingstillfällen och bygger en bra grundstruktur att stå på för fortsatt vidareutveckling.