Connect with us

Artikelserie

Del 2, Dagsläget gällande Importspelarna…

Genom att kika på tabellen nedan för utvecklingen av antalet importspelare i SDHL kan man tydligt se att antalet importspelare nästintill har dubblerats sedan säsongen 2015/2016 fram till dags datum. Detta är i sig något som naturligtvis är ”alarmerande” gällande framtidsutvecklingen för de inhemska spelarna och inte minst för de unga inhemska talangerna som skall försöka kämpa till sig en plats i något av SDHL lagen.

2015/201658Importer
2016/201783Importer
2017/201876Importer
2018/201993Importer
2019/2020105Importer
2020/2021102Importer

Samtidigt är det viktigt att försöka förstå sig på helheten och ha insikt om att SDHL idag är en av världens bästa ishockeyligor för damer, vilket innebär att konkurrenssituationen om platserna i lagen är stenhård då spelare från världens alla hörn vill ha en plats i något av lagen.

Det som man dock kan fråga sig är om alla dessa importspelare i slutändan besitter så hög kompetensnivå att det är en självklarhet att just de ska ha en plats i lagen framför en inhemsk ung talang. För oss på damhockey.se är det inte en självklarhet att detta är fallet, många unga inhemska talanger besitter enligt vårat tycke åtminstone jämförbar kompetensnivå med ett antal av dessa importspelare, vilket innebär att det i slutändan är möjligt att kunna minska antalet spelarimporter något utan större ansträngning. Något som dock behöver finnas med i kalkuleringen är att för varje ung talang som lyfts upp till SDHL, försvinner en förebild/artist från underliggande liga… så lyfts för många upp, dränerar man med andra ord det redan sköra seriesystemet.

Vi på damhockey.se vill samtidigt poängtera att detta enbart är vår åsikt och att det i slutändan är upp till föreningarna och deras ledarstabar att avgöra huruvida importspelare skall rekryteras eller unga inhemska talanger skall lyftas upp.

Att begränsa antalet importspelare skulle enligt oss bara innebära ”gratisplatser” för andra spelare och därmed sänka konkurrenssituationen i ligan, vilket i sin tur förmodligen skulle leda till kvalitetssänkning istället för kvalitetssäkring och frågan är om det är rätt väg att vandra. Utöver detta skulle ligan med största sannolikhet ta stryk i form av förlorad attraktivitet med påföljder som skulle kunna påverka ligans varumärke i en negativ riktning.

Foto: Görans Hockeyfoto

Enligt oss på damhockey.se saknas i dagsläget inhemskt spelarunderlag i tillräckligt stor utsträckning för att man skall kunna genomföra en begränsning av importspelare, vilket också för våra tankar till att innan dagen är kommen för att eventuellt utöka SDHL med ytterligare 2 lag (till mestadel) bestående av inhemska spelare (ca 34-40 spelare), ser vi det meningslöst att begränsa antalet importer – då kan det istället enligt oss vara mer intressant och en bättre lösning att som första steg förändra seriesystemet.

Samtidigt som kritiken sprider sig gällande att det är på tok för många importspelare i SDHL, gäller det att förstå att flertalet av dessa är spelare i toppklass vilka förgyller ligan med sitt artisteri! För att nämna några, kan vi lyfta upp namn som Lara Stalder, Jenni Hiiriikoski, Petra Nieminen, Michela Cava och Jennifer Wakefield.

Något som vi på damhockey.se anser är viktigt att belysa när det kommer till antalet importspelare i SDHL, är att flertalet av dessa importspelare har befunnit sig i ligan under en längre tid och är med andra ord nästintill veteraner i ligan. För att lyfta upp några exempel listar vi nedan 2 spelare (slumpvis valt) från vardera lag i följande tabell.

SpelareLagSäsongerSpelareLagSäsonger
Line Bialik ÖienAIK13Madelen HansenLHC10
Iveta KokaAIK9Ingrid MorsetLHC12
Lara StalderBIF4Andrine FurulundLIF4
Rosa LindstedtBIF5Sarah ForsterLIF4
Andrea DalenDIF8Zofia J SzilágyiLHF8
Josefin JakobsenDIF9Josefine H PerssonLHF6
Georgina FarmenGHC7Klara PeslarovaModo5
Nicole JacksonGHC5Marion AllemozModo3
Danielle StoneHV715Lili PinterSDE6
Sanni HakalaHV715Julie ZwaerthodSDE6

(Tabellen är gjord av slumpat utvalda spelare från respektive lag, vilket kan innebära att det kan finnas importspelare med fler spelade säsonger i SDHL än vad ovan tabell visar. Antalet säsonger inkluderar säsongen 2020/2021)

En enkel och snabb slutsats av ovanstående importspelarlista, är att dessa slumpvis utvalda spelare i snitt befunnit sig i ligan i 6,7 säsonger – vilket i sig kan utläsas som att vi under de senaste åren haft ett bristande inhemskt spelarunderlag, som haft svårigheter att kunna konkurrera med majoriteten av spelarimporterna. Däremot vet vi att fler och fler väljer att börja spela damishockey, vilket bådar gott för framtiden och att vi inom några år förhoppningsvis har funnit vägar till att ha fler inhemska spelare i SDHL.