Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

Nyheter

Ventilering kring artiklar berörande importspelarnas vara eller icke vara i SDHL.

Görans Hockeyfoto / https://www.facebook.com/goranshockeyfoto/

I denna ventilering går vi igenom artiklar som varit i och kring importspelarnas vara eller icke vara i SDHL.

Summering av ovanstående artiklar!
För att summera det hela från nämnda artiklar, kan vi enkelt konstatera att alla är mer eller mindre överens om att SDHL har utvecklats till att bli en av världens bästa ligor och att det är därför som ligan blivit så populär för importspelare från världens alla hörn.

Artisten och importspelaren Lara Stalder som under de senaste säsongerna tillhört skytteligatoppen i SDHL, påpekar i artikeln https://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/4qlkOe/stjarnans-utspel-det-racker-nu

 att det är viktigt för ligan att toppimportspelarna finns i ligan för att höja ligans status, samtidigt påtalar hon vikten av att om en inhemsk spelare håller samma kunskapsnivå som en importspelare, bör den inhemska spelaren premieras gällande istid.

Även Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg påtalar i följande artikel https://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/1nEl1q/nye-damkaptenen-kan-inte-halla-pa-sa-har vikten av att artisterna/toppimportspelarna finns i ligan, då de är bra som föredömen och som riktmärken för de yngre att sikta mot. Han är dock inte sen med att fylla i att det finns ett skikt under toppimportspelarna, som han anser att inhemska unga talanger har goda förutsättningar att konkurrera ut.

Ulf Lundberg nämner även i artikeln något som vi på damhockey.se anser kan vara den tuffaste nöten att ”knäcka” gällande begränsandet av antalet importspelare – han nämner arbetsrätt och fri rörlighet inom EU… där har vi något att bita i!

För att lösa situationen gällande arbetsrätt och fri rörlighet inom EU, skulle man precis som ishockeyikonen Per Svartvadet påtalar i en intervju med

Hockeysverige.se, https://hockeysverige.se/2020/09/10/vill-begransa-antalet-utlandska-spelare-i-sdhl komma överens om ett så kallat ”gentlemens agreement” SDHL klubbarna emellan.

Om detta är lagligt och skulle vara ett korrekt tillvägagångssätt för att lösa situationen gällande begränsandet av antalet importspelare i SDHL, kan inte vi på damhockey.se ta ställning till och därmed inte ge något svar på, men hänvisar till att lagstiftningen bör följas.

Självklart besitter inte vi på damhockey.se svaret på den frågan, men vi har absolut vår åsikt om vad vi tycker – Vi önskar att ligan fortsätter att utvecklas så att vi får se fler ”världsartister” i SDHL framöver! samtidigt måste det vara en stolthet att Europas och kanske till och med Världens bästa ishockeyliga för damer bedrivs i Sverige.

Vi upplever att det finns andra lösningar än att begränsa antalet importspelare!