Connect with us
[smartslider3 slider="1"]

LINKÖPING SDHL

I huvudet på en lagkapten…

Madelen Haug Hansen har spelat nio säsonger i Linköping HC var av de två senaste säsongerna som assisterande kapten men inför säsongen 2020 – 2021 är det nu Madelen som med stolthet bär C:et på sitt bröst.

Hon har hunnit blivit 27 år och är nu mera en av hela Svenska Damhockeyligans mest rutinerade spelare. Till denna säsong har hon fått tagit över kaptensrollen efter Ingrid Morset som finns kvar som assisterade kapten men det är ändå ett arv som varit rejält förvaltat av storheter som Emilia Rambolt och Denise Altmann spelare som under åren betytt oerhört mycket för Linköping och ”Cluben”.

Jag träffar henne i Sandviken en höstdag, solen lyser och hela hon utstrålar positiv energi och trygghet. Det hörs genast att hon vet vad hon pratar om, men det är kanske inte så konstigt med den erfarenhet hon besitter med 9 säsonger på absolut toppnivå inom damhockeyn och Linköping men som också innehåller en mängd landskamper med norska landslaget. För det var i Norge, Halden som allt började vid 8 års ålder.

Vad var det som gjorde att du började spela hockey?
– Jag spelade först fotboll och när sedan killarna gick över till vinteridrotten hakade jag bara på och på den vägen är det.

Hur ser du på din roll som lagkapten?
– Jag ser mig som en trygg person med ledaregenskaper både på och utanför isen där jag alltid försöker sprida en positiv energi och driva på min lagkamrater.

Hur ser du på damhockeyn generella utveckling i landet?
– Under mina 9 säsonger har det hunnit hända mycket. Men kvalitén har blivit avsevärt mycket bättre och högre och då menar jag både på och utanför isen. Det krävs verkligen mera både av klubbarna men framför allt av oss spelare och lagen. Ligan har liksom blivit tajtare med jämnare och tuffare matcher och det gör ju att man utvecklas hela tiden både som lag och spelare, som jag sa tidigare det krävs mera av alla.

Linköping har varit en av del ledande klubbarna under nästa hela tjugohundra talet, hur tycker du att fungerat?
– Linköping har verkligen vågat satsat på sina damer och idag tycker jag att vi absolut har de rätta förutsättningarna. Det märks att klubben jobbar för damer/tjejer och herrar/killar på liknade sätt och vill att man så gott som ska ha samma förutsättningar.