Baggström: ”Tjejerna förtjänar att lyftas fram”

Baggstrom bok

Foto: Patric Gill

Idag har vi det stora nöjet att tävla ut två exemplar av Markus Baggströms bok ”Idioten, eldsjälen & den ständiga kampen för damhockeyn”. Tävlingen hittar ni på vår Facebook och Instagram! Vi passade även på att ta ett snack med författaren om hur han kom i kontakt med damhockeyn, varför han skrev boken och vem Markus Baggström egentligen är.

– Ja, bra fråga, vem är egentligen Markus Baggström?, säger han när vi når honom under tisdagen.

– Jag är en helt vanlig kille i trettio årsåldern, entreprenör, eldsjäl, idiot och hockeynörd på samma gång. Men det är just ”Idiot” man måste vara för att våga jobba med damhockeyn. Men om vi bortser ifrån själva hockeyn för en stund så har jag varit egen företagare i 15 år inom IT-branschen. Jag skulle nog kunna jobba dygnen runt om det gick men det gäller att hitta den rätta balansen i livet så när jag inte arbetar kopplar jag helst av på bryggan i stugan eller på sjön med en fisketur.

Hur kom du i kontakt med hockeyn för första gången?
– Jag tog egentligen mina första skär som fyraåring men det dröjde ända till 1993 innan jag började spela hockey i Sandvikens IK. Sen hade jag förmånen att pappa på den här tiden hade säsongsbiljetter på Brynäs-matcherna där jag ofta fick följa med honom och hans kunder och kolla på matcher vilket var fantastiskt roligt och tack vare det växte mitt intresse ytterligare.

Artikel_Markus_Baggstrom

När kom du i kontakt med damhockeyn?
– Jag valde att 2001 lämna Sandviken för att testa lyckan i Gävle och det blev första gången jag kom i kontakt med damhockeyn.
På den här tiden var Brynäs IF Dam en stormakt inom svensk damhockey och man hade t.ex. Annica Åhlén som målvakt, berättar han och fortsätter:
– Men problemet var att Annica på den här tiden bodde i Stockholm och pendlade upp till Gävle och Brynäs. Det gav en öppning för min pendlar kompis Martin Rääf som fick frågan om han ville vara med och köra extra med damerna och eftersom vi samåkte till träningarna fick även jag frågan om jag ville vara med på damernas träningar och jag tänkte att det kunde vara en rolig utmaning att få träna med tjejer för att få mera istid till att utvecklas.

Och nu har det blivit en bok av dina erfarenheter. Hur kommer det sig att du skrev den?
– Egentligen är det ju faktiskt krönikan du bad mig skriva våren 2019 som ligger lite till grunden varför jag bestämde mig för att skiva en bok om damhockeyn i Sandviken. Den krönikan gav fruktansvärt bra respons och jag kände att det fanns mycket mera att berätta om damhockeyn baksida och framsida. Men framför allt lyfta den positiva effekten av damhockeyn i Sandvikens IK och det arbete jag och mitt team har gjort.

– Tjejerna förtjänar att lyftas fram. De brinner verkligen för det dom gör och det är viktigt att de får komma till tals och berätta sina storys om hur de upplever damhockeyn.

– Boken handlar om min väg in i damhockeyn och hur jag arbetat ihop med Sandvikens IK, tjejerna, ledarna, tränarna men framför allt vilka relationer de byggts upp genom åren med spelarna och andra runt om i damhockey Sverige, avslutar han.

Klicka på länkarna och gör tävlingen på Facebook och Instagram! Lycka till!

Du gillar kanske också...