”En manlig hockeyspelare tjänar mer än ett helt damlag”

Novus presenterade idag en rapport där man kartlagt löner och villkor inom svensk ishockey. Totalt har 92 kvinnor och 62 män svarat i undersökningen som är publicerad av fackförbundet Unionen. I rapporten går det att läsa att en manlig hockeyspelare på elitnivå tjänar i genomsnitt mer pengar än vad ett helt lag gör på damsidan.

Novus skriver att en manlig hockeyspelare i genomsnitt tjänar 121 000 kronor i månaden, att jämföra med damernas snittlön på 5500 kronor.

40 procent av damerna säger att de inte har någon ersättning alls.

– Idrott på elitnivå är att betrakta som ett yrke. Därför måste lönerna och villkoren vara bra, så att de fungerar för spelarna. För herrarnas hockey har det funnits kollektivavtal sedan 1999. Vi vill att klubbarna samlar sig och tecknar kollektivavtal även för damligan, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder.

Av de tillfrågade manliga spelarna svarar 99 procent att de klarar av att leva på lönen de får från hockeyn. På damsidan är den siffran 7 procent.

”Jämställd hockey – för framtiden”, gjord av Novus hittar ni här!