Damhockey Extra

Damkronorna siktar mot A-VM 2021

winberg DK
Foto: Mats Bekkevold

Stormen kring damkronorna och ishockeyförbundet har lagt sig. Ett avtal har skrivits och alla är överens om att det är dags att blicka framåt. Och med framåt menas mot VM 2021.

Damkronornas degradering till B-VM 2020 är den första någonsin för Sverige. När nedflyttningen var ett faktum, efter förlusten mot Japan i VM 2019, stod både tränare och spelare handfallna. Hur tar man sig vidare från det här? Svaret på den frågan kom att dröja. Damkronornas säsongsstart blev tre månader försenad på grund av konflikten med förbundet och de gick miste om både träningsläger och landskamper. Först i slutet av oktober var de igång igen och nu kan frågorna börja att besvaras.

Nya tränare
Damkronornas första träningsläger pågick i fyra dagar i Falun i slutet av oktober. Förbundskaptenen, Ylva Martinsen, sa till media att hon var nöjd med att äntligen få vara igång igen. Hennes åsikter delades av spelarna. Målvakten Sara Grahn, som tidigare övervägde att lämna landslaget, sa till Aftonbladet att stämningen i laget var bra. Det var bara glada miner för att få vara samlade igen och alla var överens om att det är framtiden som förtjänar allt fokus.

Målsättningen är att ta sig till A-VM 2021. Tränarstaben har utökats och är nästan lika stor som Tre Kronors. Damkronorna har nu 13 ledare på olika positioner, medan herrlandslaget har 16. Två tillskott i staben är Ida Kyrilis (fysiolog) och Cecilia Åkesdotter (psykolog). Att ha en psykolog och mental coach i damlandslaget är helt nytt. Åkesdotters roll kommer att vara i form av ett stöd för både spelare och ledare. Syftet är att ha en grupp med ledare med olika kompetenser som alla kan bidra till att skapa det bästa laget.

B-VM i Angers 2020
B-VM spelas mellan den 12–18 april i den franska staden Angers, på ICEPARC Arena. Turneringen spelas som ett enda gruppspel och damkronornas matchdatum är den 12, 13, 15,16 och 18 april. Det är efter att A-VM har avgjorts i Kanada. Den turneringen spelas i städerna Truro och Halifax och pågår mellan den 31 mars och 10 april. Enligt Betfair ishockey odds är världsmästarna USA förhandsfavoriter med oddset 3.50. Efter dem kommer VM-tvåan Finland och arrangörslandet Kanada.

Damkronorna kommer att spela i B-VM division 1 (grupp A) tillsammans med Frankrike, Österrike, Slovakien, Nederländerna och grannationen Norge. För att ta sig till A-VM måste de antingen vinna eller komma tvåa. Nation som kommer sist åker ned till division 1 grupp B. B-VM består av sammanlagt tre divisioner som är uppdelade i A- och B-grupper. Division 1 (grupp A) är den högsta divisionen. För att förbereda sig för VM-turneringen väntar två internationella turneringar och två VM-läger, som ännu inte har fått några officiella datum.

Nu gäller det för damkronorna att ligga i hårdträning och hålla sig skadefria fram till april nästa år. Martinsen har ännu inte börjat att fundera på vilka spelare hon ska ta ut i truppen. Allt hänger på hur vintern och den tidiga våren utvecklar sig. Målet är i alla fall tydligt. Sverige ska tillbaka till A-gruppen.

Comments are closed.