Ad
Ad
Ad
Damhockey Extra

Luleås målvaktsduo

Redan i våras valde Luleå att stärka upp truppen med ännu en högklassig målvakt i form av Minatsu Murase, som tidigare spelade i AIK. Tillsammans med Sara Grahn bildar Murase SDHL:s vassaste målvaktsduo, som de regerande mästare lär behöva om det ska bli ett tredje raka guld.

Började spela redan som sexåring
När Maria Omberg efter SM-guldet i våras meddelade att hon slutar med ishockeyn var det nog en hel del som trodde att det skulle bli svårt att hitta en ersättare. Framför allt eftersom just bra målvaktsspel varit en starkt bidragande orsak till att Luleå tagit hem SM-guldet två år i rad. Ganska snart presenterade Luleå Maria Ombergs ersättare i form av Minatsu Murase, som trots att hon bara är 24 år redan har en diger meritlista och därmed också är ett perfekt komplement till Sara Grahn.

Sara Grahn har under lång tid tillhört en av Sveriges absolut bästa målvakter. Redan som
sexåring började hon spela hockey i IFK Hallsberg och blott 13 år gammal debuterade hon i division 1 för HC 90 Örebro, nuvarande Örebro HK. 2006 spelade hon sin första landskamp i Damkronorna och på våren 2007 fanns hon även med i VM-truppen i Kanada. För Sara Grahn blev det totalt tre matcher i turneringen och en bronsmedalj.

Inför säsongen 2007/08 bytte Sara Grahn klubb till Linköping HC, som spelade i Riksserien. Totalt blev det tre säsonger i Linköping innan det flytt till Gävle och Brynäs, där hon direkt tog platsen som förstamålvakt. Det skulle bli hela åtta säsonger i Brynäs innan hon 2018 valde att gå till regerande mästarna Luleå HF.

I det nya laget blev det succé direkt. Luleå försvarade sitt SM-guld efter en tuff finalserie,
som inte avgjordes förrän i den femte matchen i Coop Norrbotten Arena, som Luleå vann
med 5-1. Något som också innebar att Sara Grahn fick sitt efterlängtade SM-guld efter mer än tio säsongers spel i den högsta serien.

Sedan får man ju heller inte glömma alla år som Sara Grahn spelat i landslaget. Sammanlagt har det blivit inte mindre än 183 landskamper i Damkronorna inklusive tre OS-turneringar. Dock är bronset från 2007 den hittills enda medaljen från ett stort mästerskap. Utöver det har Sara Grahn startat en hockeyskola för tjejer i form av ett målvaktsläger. Sara Grahn Goalie Development Camp anordnades för första gången sommaren 2018.

Coop_Arena_indoor.jpg
Source: Coop Norrbotten Arena; by Dag Lindgren via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

SDHL-debut som 16-åring
Precis som Sara Grahn har även Minatsu Murase spelat hockey större delen av sitt liv. Redan som 16-åring gjorde hon SDHL-debut i AIK och redan andra säsongen var hon med och vann SM-guld med laget. Med en räddningsprocent på närmare 94 procent samtidigt som hon i snitt bara släppte in 1.53 mål per match var Murase en viktig kugge i det AIK som tog hem SM-guldet säsongen 2012/13.

Under de följande säsongerna fortsatte Minatsu Murase att vara en av SDHL:s bästa målvakter samtidigt som AIK fortsatte att tillhöra toppen av tabellen. Säsongen 2014/15 gjorde hon också debut i landslaget. Sammanlagt blev det åtta säsonger i AIK-tröjan innan Murase i våras som sagt flyttade till Luleå HF. Den sista säsongen i AIK blev dock aningen kortare på grund av mammaledighet.

Det finns en hel del likheter mellan Sara Grahn och Minatsu Murase. Båda blev förstamålvakter i SDHL-lag redan i tidig ålder samtidigt som bägge två också släpper in väldigt lite mål. Något som vi också fått se under inledningen på den här säsongen. På de tre första matcherna släppte Grahn och Murase in endast två mål sammanlagt.

Luleå har målvaktstradition Sara Grahn och Minatsu Murase är långtifrån de första målvaktsprofilerna som spelat i Luleå, då bra målvakter länge varit något av ett signum för klubben. Alla minns vi väl den närmast legendariske finske målvakten Jarmo Myllys, som under 1990-talet var en av de starkaste profilerna i dåvarande Elitserien. Myllys fanns också med i det Luleå som vann SM-guld 1996 och på grund av sina insatser för klubben fick han i november sin tröja med nummer 35 hissad i taket.

I jämförelse med andra svenska hockeyföreningar är Luleå en relativt ung förening, då den grundades så sent som 1977 efter en sammanslagning mellan IFK Luleås och Luleå SK:s hockeysektioner. De första åren gick klubben under namnet GroKo Hockey innan den fick sitt nuvarande namn 1979.

Efter flera försök lyckades Luleå våren 1984 ta sig upp i Elitserien. I början av 1990-talet började laget etablera sig som ett topplag och tog sig semifinal såväl 1990 som 1991. 1993
tog sig Luleå till sin första SM-final där man dock föll mot Brynäs med 3-2 i matcher.

Detta trots att Luleå vann de två inledande matcherna. Tre år senare gick det dock bättre. 3-1 i matcher i finalen mot Frölunda innebar att Luleå tog klubbens hittills enda SM-guld. Frågan är då när Luleå tar sitt andra SM-guld på herrsidan. Kanske kan det bli redan den här säsongen, åtminstone om ska tro de sajter där man kan spela på odds online. Hos till exempel 888sport är oddset för att Luleå ska ta hem SM-guldet 8.50, vilket är fjärde lägst av samtliga lag i SHL. Allra lägst odds har de regerande mästarna Frölunda med ett guldodds på 5.25 följt av förra säsongens finalister Djurgården och Färjestad, som har ett guldodds på 7.00 respektive 8.00.

Att Luleå kommer att finnas med i toppen av tabellen även i år är ingen djärv gissning då laget förra året slutade tvåa på samma poäng som vinnaren Färjestad.

Har framtiden för sig
Skulle det bli dubbla guld för Luleå hade det förstås inte varit något annat än en stor succé. Inte minst för målvaktsduon Sara Grahn och Minatsu Murase. Luleås målvaktsduo har potential att växla till en konstellation i världsklass, inte bara i Luleå utan också i landslaget. Då Sara Grahn passerat 30 lär det snart behövas en ny förstamålvakt i Damkronorna och då är givetvis Minatsu Murase en het kandidat. Att Grahn och Murase nu spelar i samma lag ökar chanserna för att Murase nu också på allvar ska slå igenom i landslaget då Grahn kan verka litegrann som en mentor.

Comments are closed.